Bra Trommis

Liveradio:

Radio Novas viktigste musikkprogram oppdager, overrasker og opplyser. Et sjangerløst aktualitetsmagasin for alle som vil høre ny nisjemusikk, intervjuer med viktige artister og grundige reportasjer.

Bra Trommiser:
Simen Sjølie
Anna Norderhaug
Marit Johansen
Nicolay Woldsdal
Christian Saude
Astrid Fruugard
Yordana Jakobsen
Tuva Myhre
Christian S. Hjelkrem
Øyvin Moxness Konglevoll

Bra Trommis sendes mandager 19.00 – 20.30.

Ukens Spilleliste:

Kontakt oss: bratrommis[at]radionova[dot]no
TwitterFacebook

80s nostalgi på Kongsberg Jazzfestival

av Simen Sjølie, onsdag 12. juli, kl. 23.30

Sløy, men litt døll og? Chick Corea Elektric Band åpnet Kongsberg jazzfestival.

Les mer på Bra Trommis

Disse konsertene burde du rekke på Roskilde

av Nicolay Woldsdal, tirsdag 27. juni, kl. 13.37

Bra Trommis' Roskilde-utsendte gir deg sine konsertanbefalinger.

Les mer på Bra Trommis

Konsert: Only Connect 2017

av Simen Sjølie, lørdag 20. mai, kl. 23.08

Mystisk anatomimusikk, levende John Cage, og eksistensiell paranoia.

Les mer på Bra Trommis

Ting Som Vi Gjør

av Øyvind Konglevoll Moxness, lørdag 20. mai, kl. 21.32

Intervju med Azfalt i studio og musikk fra bla. Peanut Holmes, Big Thief, Miya Folick og masse mer!

Les mer på Bra Trommis

Konsertuka 19-20

av Yordana Jakobsen, torsdag 18. mai, kl. 17.33

The Good The Bad And The Ugly, Cody ChesnuTT, Gang of Youths, Dårlig Vane og Jakob Ogawa er bare noen av konsertene du kan trøste deg med mens du lengter...

Les mer på Bra Trommis

Memories and Melodies

av Christian Hjelkrem, tirsdag 09. mai, kl. 12.50

Splleliste uke 19: Ukas klassiker - En fin blanding av vårlig feel good, nostalgisk chillwave og sentimentale songwriter-sanger ved

Les mer på Bra Trommis

Spille Trommer Med Beina i Kors

av Simen Sjølie, onsdag 03. mai, kl. 19.06

Spilleliste uke 18: Honecker i studio! Anbefaling av Nana Grizol! Arbeidersanger fra Poing, Bad Religion, Huey Lewis and the News. Ny musikk: Thurston Moore, Football, Etc. +++

Les mer på Bra Trommis

Konsertuka 18

av Tuva Myhre, mandag 01. mai, kl. 13.36

Konserter i bøtter og spann!

Les mer på Bra Trommis

Studentnyheter

Aliens & Autotune på Kongsberg Jazzfestival

søndag 16. juli, kl. 17.46 · av Simen Sjølie for Bra Trommis

Morten Qvenild, Frode Grytten og lokale jazzere fra Kongsberg i bestillingsverket «Area 51».

Et av de første menneskene jeg gikk forbi da jeg kom til Kongsberg Jazz var den levende gitarlegenden John Scofield. «Shit, nå gikk jeg forbi John Scofield», tenker jeg mens Christian ikke legger merke til det fordi han er opptatt med å fortelle med ting om Kongsberg.

Etter å ha passert Scofield for tusende gang i det han kjøpte seg et eller annet på Elkjøp måtte jeg bare forsone meg med at det er sånn Kongsberg Jazz er, eller «jazzen» som folk sier her. «Jazzen» er en relativt liten festival i sentrum av en by som – som alle andre byer – har kulturhus, kirke, kjøpesenter, noen bruer og sentrumsgågate.

I tillegg til alt dette har Kongsberg en dritfin foss, masse brostein og et aktivt jazzmiljø gjennom jazzklubben Jazz Evidence og selvfølgelig selve jazzfestivalen. Derfor har det i løpet av de siste 20 årene kommet mange dyktige musikere fra Kongsberg: Susanna og hele Wallumrød røkla, Morten Qvenild, Tom Hasslan, Ivar Grydeland, Axel Skalstad, Hanne Hukkelberg også videre: lista er lang.

Bestillingsverket «Area 51» markerer 15-års jubileet til eks-mølle, nå helårs kulturscene, Energimølla. Med verket måtte pianisten Morten Qvenild godta et premiss om at besetning kun skulle bestå av musikere fra Kongsberg.

Valget falt på gitaristene Ivar Grydeland og Tom Hasslan og Hanne Hukkelberg på vokal. Forfatteren Frode Grytten er med på resitasjon, og kan berettiges med at han kommer fra en annen tidligere industriby, nemlig Odda.

Sjekk ut Qvenilds Personal Piano:

Grytten og Qvenild har en felles interesse for både musikk og litteratur, og fungerer fint sammen med sitt gjensidige fokus på det nære og evnen til å kommunisere stor tematikk på et varmt og personlig nivå. «Det er noko gale med tygdekrafta til Neil Armstrong», leser Grytten opp med stoisk ro, «landet som ikkje er», sier han med sin særegne stemme og dialekt.

Det har kanskje aldri vært så stappfullt på Energimølla som det var på denne konserten. Qvenild påpeker i løpet av konserten at han hadde blitt fortalt at onsdagsplassen på Mølla var en vanskelig gig, fordi folk hadde sagt at «der pleier det å værra glissent». Det stemmer åpenbart ikke lenger. Desto mer stas må det være at de lokale musikerne trekker best!

«Area 51» handler om mystikken rundt det gjennomkonspirerte forskningsområdet i Nevadaørkenen. Det er et helhetskunstverk med videoprojeksjon i tillegg til tekst og musikk. Jeg fikk dessverre ikke sett videoen, men teksten og musikken var absolutt nok i seg selv.

Musikken beveger seg lumskt fra et lavmælt og stakkato til et større sfæriske og pulserende sound, slik musikken til Qvenild ofte gjør. Denne bredden blir i stor grad muliggjort av instrumentet han har utviklet selv, The HyPer(sonal) Piano: En musikkstasjon med flygelet som anker og katalysator, macer, pedaler, vocoder og autotune, i tillegg til at det er han som styrer trommer og beats. Hukkelberg og Qvenild synger på engelsk og Frode Grytten leser på norsk. Macer og autotune møter banjo og steelgitar. På liknende måte handler tematikken i verket om møtet mellom det syntetiske og det organiske, mellom natur og teknologi.

Når mennesker begynner å fundere over disse møtene kjenner vi kanskje selv på en type eksistensiell krise, hvordan skal vi takle utvikling og ødeleggelse? Qvenild og Co takler det igjennom en ren og skjær refleksjon av denne forvirrede følelsen og underbygger både trygghet og fortvilelse. Møtet mellom teknologi og natur var forøvrig også temaet for bestillingsverket «Antropocen», som duoen Skrap komponerte til Moldejazz i fjor sommer.

Dette pop-jazz-americana-Frode Grytten-prosjektet håper jeg veldig på å få høre eller lese om igjen! For dette er et verk som tåler, fortjener og egentlig ber om å bli betraktet fler en kun én gang!
Sjekk ut Antropocen:

Les om Chick Coreas konsert

Foto: Flickr, Tommy Johansen og Jonas Adolfsen

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed