Et Eget Rom

Liveradio:

Hva kan egentlig feminisme være? Dette og mye mer spør Et Eget Rom hver mandag kl. 10:00 til 11:00 på Radio Nova.

Et Eget Rom ønsker å være et partinøytralt radioprogram om feminisme – i begrepets videste betydning. Programmet ser på kvinnesyn, kjønnsroller og likestilling både i et historisk perspektiv og i et nåtidig perspektiv, i Norge og andre steder i verden.

I redaksjonen:
Lisa Irene Johansen Aasbø
Linda Therese Rosenberg
Sofia Fisher
Ann-Mari Alem Sundet
Synnøve Berg Meisingset
Eline Hystad

etegetrom.nova@gmail.com

Radiotjenesten

Vaiana, Qvam, pappaperm og populisme

av Eline Hystad, onsdag 10. mai, kl. 23.05

En feministisk samtale med Venstreleder Trine Skei Grande

Les mer på Et Eget Rom

Ung feminisme

av Synnøve Berg Meisingset, mandag 20. mars, kl. 20.40

Kvinnefronten er en velkjent organisasjon, men visste du at også Jentefronten eksisterer?

Les mer på Et Eget Rom

- Jeg eier min egen seksualitet, og jeg eier min egen kropp

av Eline Hystad, fredag 10. mars, kl. 13.11

Pupper og glitter, men også politisk og utfordrende. Hva er egentlig burlesk?

Les mer på Et Eget Rom

Farget feminisme

av Linda Rosenberg, mandag 06. mars, kl. 22.45

- Vi har kjempet i skyggen av norsk kvinnebevegelse, og for å skape vår plass i kvinnebevegelsen

Les mer på Et Eget Rom

Har feminismen tapt, eller blitt mer inkluderende?

av Eline Hystad, onsdag 01. mars, kl. 19.40

På årets parolemøte for 8. mars i Bergen ble det vedtatt at også menn skulle få stemmerett.

Les mer på Et Eget Rom

Skeiv på film

av Linda Rosenberg, onsdag 01. mars, kl. 15.13

- Det bidrar til å skape en idé om hva slags liv som kan leves.

Les mer på Et Eget Rom

Den nye kampen for retten til abort

av Linda Rosenberg, onsdag 22. februar, kl. 12.17

- Om det ikke for noe annet, så tror jeg det som skjer nå er med å skape en ny bølge av aktivisme

Les mer på Et Eget Rom

Et nytt tilbakeskritt for kvinners (globale) rett til abort

av Linda Rosenberg, tirsdag 21. februar, kl. 13.36

Frykter gjeninnføringen av the Gobal Gag Rule gir ny makt til konservative krefter

Les mer på Et Eget Rom

Symbolske kvinner

av Linda Rosenberg, lørdag 28. januar, kl. 16.10

Kvinner i administrative råd viser saudiere at kvinner kan ha en posisjon i samfunnet, mener seniorrådgiver i Amnesty

Les mer på Et Eget Rom

Studentnyheter

Amper stemning på parolemøte for 8. mars (med lydklipp!)

fredag 12. februar 2016, kl. 13.50 · av Eline Hystad for Et Eget Rom · 6 kommentarer

- Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex.


Parolemøte er åpent for alle, uavhengig av tilknytning til politisk organisasjon eller politisk ståsted. De som har møtt opp, stemmer over hvilke paroler som skal være i 8. marstoget 2016.

Skarp tone fra Kari Jaquesson

Flesteparten av de oppmøtte hører til venstresiden i feminismen, men det er også oppmøtte fra Oslo Liberale Studentforening, partiet Venstre og Norges Venstrekvinnelag. 
‘
Anna Dåsnes fra Venstre tar tidlig til ordet for bredere saker i parolene, og mener kvinnedagen bør være for alle kvinner.

- Jeg syns det er viktig at vi klarer å få brede saker til 8. mars, sånn at kvinnedagen blir en dag for alle kvinner. Jeg foreslår å fjerne endel paroler som jeg ikke kan stå inne for, sier Anna Dåsnes fra Venstre.

Senere reiser Maria Katinka Lie seg fra Oslo Liberale Studentforening, og foreslår å fjerne parolen “Håndhev sexkjøpsloven”:

- Jeg er feminist, og jeg er for legalisering av sexkjøp. Jeg mener ikke at det å ønske å legalisere sexkjøp er det samme som å vise fingeren til de som ble utsatt for vold. Jeg syns det er på høy tid at vi tar ansvar, og ser på alternative løsninger til det store problemet det er med vold mot prostituerte, for eksempel ved å opprette bordeller.

Hør hva Maria Katinka Lie sa:

Dette forslaget reagerer Kari Jaquesson fra Kvinnegruppen Ottar kraftig på:

- Jeg vil anbefale en liten studietur til Belgia og Tyskland for å se hvor nydelig det foregår i disse ordnede formene. Også syns jeg du skal prøve å suge pikk ti ganger i døgnet i et helt år, for å se hvor gøy det er å selge sex. Det er sexkjøp. Sexkjøp handler ikke om noen festlig, abstrakt idé om at man har rett til å gjøre hva man vil med kroppen sin. Hør hva Kari Jaquesson sa:

Vi har vært i kontakt med Kari Jaquesson, og hun har følgende kommentar til saken:

“Jeg står 100% inne for det jeg sier, men hadde jeg visst at jentene fra Oslo Liberale Studentforening var såpass unge så hadde jeg kanskje holdt litt igjen. Jeg syns det er ganske oppsiktsvekkende at folk som blir støtt av et ord som pornokultur, tar til ordet for å legalisere sexkjøp og bordeller. Da er det kanskje greit å tenke seg litt om hva som faktisk skjer i disse bordellene. Jeg var rett og slett rystet over at jeg hørte unge folk sitte å argumentere for å legalisere sexkjøp. Jeg vil si at de på ingen måte ble trakassert, tvert i mot så ble de tatt helt på alvor. Man kan ikke forvente å komme på et slikt møte og bare få ros for å reise seg å si noe. Alt det som ble sagt var en direkte respons på det forslaget de fremmet.”

Benedicte Alnes fra Kvinnefronten bruker også skarpe ord i sin kritikk av Oslo Liberale Studentforening:

- Hvis dere vil innføre bordeller i Norge, da syns jeg at dere skal være de første som skal jobbe der. Helt oppriktig.

“Vi er for det samme målet, jenter!”

I etterkant av Jaquessons utsagn, forsøker flere å stabilisere situasjonen. Ordstyrer minner om at “vi holder oss unna personangrep”.


Magnhild Folkvåg fra Aksjonsgruppen for 6-timersdag og Kvinnefronten er en av dem som tar til ordet for finne forum der disse sakene kan diskuteres i forkant av parolemøtet, slik at det i større grad kan oppnås enighet. Hun roser kvinnene fra Venstre for oppmøtet:

- Når vi tar opp saker som vi er uenige om så har vi begrensede mulighet for å diskutere disse her. Jeg skulle ønske vi på et vis kunne lage diskusjoner på forhånd, der både Venstres kvinner og diverse organisasjoner kan delta.

Runa Fjellanger, sentralstyremedlem i Rød Ungdom, har også forsvart de oppmøtte fra Venstre i ettertid. Til Dagbladet sier hun følgende:

- Det å være 17 år gammel og bli bedt om å suge ti pikker. Det er ganske spesielt. Det er synd når Kari Jaquesson er den som skal være representant for norske feminister, for hun representerer ikke meg

De oppmøtte fra Oslo Liberale Studentforening, Venstre og Norges Venstrekvinnelag forlater møtet før det er ferdig. Amanda Schei, leder i Norges Venstrekvinnelag, reiser seg og forteller at hun aldri har følt seg så uvelkommen:


- Det er flere av oss som er på gråten nå. Jeg syns dere oppfører dere direkte dårlig mot oss, når vi prøver å komme hit.


Hun fortsetter:

- Hvis vi skal få til likestilling i Norge må det være en bred, politisk bevegelse. Mitt mantra da jeg kom hit var “Vi må jobbe sammen hvis vi skal komme noen vei”, og nå skyver dere folk fra dere. Vi kommer ikke i mål hvis vi skal holde på sånn som dette her, og jeg får ikke lyst til å komme neste år. Vi er for det samme målet, jenter!

Foto: Eline Hystad

Kommentarer

fredag 12. februar 2016, kl. 18.32 · av Odd Karlsen

Snakk om å bæsje på leggen :-)

fredag 12. februar 2016, kl. 18.45 · av Kim Birger Ploug Heilberg

Feminisme bringer ikke nødvendigvis det beste frem i kvinner. Jeg vil anbefale på det sterkeste å ta fullstendig avstand fra radikale og ytterliggående grupperinger som setter opp ulike menneskegrupperinger opp mot hverandre med utgangspunkt i kjønn, hudfarge eller andre genetisk betingede særtrekk. Det er i det hele tatt en pervers uskikk å sette menneskegrupper opp mot hverandre. Vi er alle blader på samme tre.

fredag 12. februar 2016, kl. 21.02 · av Takk Kari!

Takk Kari for at du har vist hva som skjer om du tør å ha en avvikende mening i “feministiske fora”. Ser også at din beklagelse er en “sorry, not sorry”: Du beklager at du ba et barn suge 10 pikker daglig i 1 år. Er det innenfor å be et voksent menneske om å suge 10 pikker daglig i et år?

fredag 12. februar 2016, kl. 21.43 · av Hans A.

Det er så trist å høre noen med så unyansert bilde av virkeligheten.
Det må være vanskelig med daglige gjøremål når mennesker og ideer blir så, til de grader, sett i svart eller hvit som Kari uttrykker her.

Mennesker kjører for fort, selv om det er forbudt.

Mennesker tar narkotika, selv om det er forbudt.

Mennesker tar liv! selv om ALLE er enige om at det er uakseptabelt.

Det er ikke sikkert Maria Katinka Lie er fundamentalt uenig med Kari Jaquesson om fenomenet sexkjøp/sexsalg. Men kanskje hun har en annen tilnærming for å bearbeide problemet…..

Det er trist når Kari Jaquesson da kjører en klassisk “er du ikke med meg, er du mot meg. Og jeg skal begrave deg din foræder”.

Trist. Drepende for en konstruktiv debatten.

“I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it” -Evelyn Beatrice Hall (28 September 1868 – 13 April 1956)

søndag 14. februar 2016, kl. 00.11 · av Phn

Hei Har dere mulighet til å legge ut hele lydopptaket fra 8 mars og ikke bare utvalgte? Lydopptak for hele møtet altså.

søndag 14. februar 2016, kl. 18.13 · av Eline Hystad

Hei, Phn!

Vi kommer nok ikke til å legge ut lydopptak fra hele møtet i strekk, ettersom det var et langt møte der mye av tiden gikk med til selve stemmeprosessen. Vi kommer nok allikevel til å dele flere klipp fra møtet nærmere 8. mars, og diskutere det som hendte på møte forutenom den mye omtalte ordvekslingen, så følg med!

Vennlig hilsen Eline

Legg igjen kommentar


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed