Nova Noir

Liveradio:

Filmmagasinet Nova Noir gir deg hver uke anmeldelser av ukas mest spennende kinopremierer, intervjuer av fremadstormende skuespillere og regissører, samtidig som vi retter fokus mot de som blir tilsidesatt av andre medier.

Radiotjenesten

Våren 2017 består Nova Noir av: Miriam Angela Folland, Ludvik Verndal Wiltil, Olav Haraldsen Roen, Adrian Holm, Tage Rivas Tollefsen, Julie Cathrine Oscar-Andersen, Simen Andresen, Thale Raad, Bjørn Kristian Sveen, Tone Hafsaas og Christian Wehus.

FILM ER BESTRADIO.

Kontakt: miriam.folland@gmail.com

Liste over anmeldelser

Anmeldelse: Get Out

av Thale Raad, lørdag 08. april, kl. 19.43

Skremmende morsom skrekk. Men ikke på den måten du tror.

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Wiener-dog

av Thale Raad, onsdag 05. april, kl. 15.53

Hjertevarm og makaber komedie fra Todd Solondz.

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Free Fire

av Simen Andresen, fredag 24. februar, kl. 17.06

Haltende skytebonanza

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: The Bye Bye Man

av Thale Raad, torsdag 23. februar, kl. 18.58

Ikke si det. Ikke tenk det: ”Hm, The Bye Bye Man ser jo ganske kul ut, da. Kanskje jeg skal bruke 130kr på å se den på kino til helgen..?”...

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Karenina and I

av Ludvik Wiltil, mandag 20. februar, kl. 12.00

Karenina & I er en norsk skuespillers reise for å finne sin rolle som den litterære russiske karakteren Anna Karenina på et russisk teater.

Les mer på Nova Noir

Trio - Jakten på Olavsskrinet

av Tone Hafsås, mandag 20. februar, kl. 11.27

Sagn, skattejakt, vennskap og dramatikk, men først og fremst: Hvordan får en 16-åring tak i slikt datautstyr????

Les mer på Nova Noir

Setter Kvikklunsj og lusekofte i nytt lys

av Marius Morgan, torsdag 16. februar, kl. 17.00

Har du noen gang lurt på hvordan andre oppfatter oss nordmenn? I «Det norske hus» får du en sursøt opplevelse av det å være norsk.

Les mer på Nova Noir

Moonlight: 2017's første must-watch

av Tage Rivas, søndag 12. februar, kl. 14.00

En film om oppvekst, kjærlighet og identitet

Les mer på Nova Noir

Studentnyheter

Anmeldelse: LYST

mandag 17. april, kl. 18.52 · av Tone Hafsås for Nova Noir

Etter å ha blitt voldtatt i sin egen leilighet på Vestlandet sliter den svenske forfatteren Lisa Rostorp med angst og depresjon. Hun har barrikadert seg inne i leiligheten, låst alle dører og teipet igjen gardinene. Allikevel vedvarer følelsen av at hun ikke er der inne alene.

Regi og manus: Severin Eskeland
Medvirkende: Magdalena From Delis, Sondre Krogtoft Larsen, Damian Gallagher, Jimmi Salomonsen, Reinert Horneland, Torill B. Falk, Ståle Eskeland
Sjanger: Grøsser/Skrekkfilm
Norgespremiere: 21.04.2017
Aldersgrense: 18 år

Vinglass for vinglass drikker Lisa Rostorp seg gjennom dagene, samtidig som hun tar flere ulike medisiner og får daglige besøk av terapeuten sin. En dag får hun en anonym konvolutt i posten. I denne ligger det en minnepenn, og det viser seg at noen har filmet henne den kvelden hun ble overfalt, både på et utested og på vei hjem. Senere får hun også tilsendt en film av selve voldtekten.

Kombinasjonen av medisiner og alkohol gir Lisa problemer med å skille mellom fantasi og virkelighet. Det at hun plutselig får nok av tablettene, og skyller alle sammen ned i toalettet, gjør det ikke noe bedre.

Hun trosser psykologens advarsel om at det er farlig å slutte brått, noe som får sterke konsekvenser. Hallusinasjonene og angsten når et nytt nivå, og det blir enda vanskeligere å vite hvilke ting som faktisk skjer, og hva som bare skjer i hodet til hovedpersonen.


(Foto: Another World Entertainment)

LYST har blitt spådd å være den mest brutale norske filmen noen sinne, og er gitt en aldersgrense på 18 år. Den betegnes som en psykologisk thrillerslasher, noe jeg oversetter til «film om angst, blod og vold». Med dette i bakhodet gikk jeg inn i kinosalen med skrekkblandet fryd og et håp om å bli skikkelig skremt.

Filmen har mye av det man gjerne har sett før, samtidig som den byr på noe nytt. De første 2/3 av filmen går forholdsvis sakte, men med en konsekvent litt-for-skummel musikk og en sterkt ubehagelig følelse av at det er noen i leiligheten, klarer man ikke heilt å slappe av.

Når det da endelig tar av, forstår man plutselig hvorfor filmen er beregnet på et relativt erfarent skrekkfilmpublikum. Her sparer man ikke på effektene, og det verste og mest brutale blir ikke sensurert vekk eller klippet bort.

Selv om musikken til tider blir litt vel dramatisk og «typisk», er skuespillerprestasjonene og effektene nok til å holde spenningen oppe. Hyppig klipping mellom virkeligheten og Lisa Rostorps fantasi gjør det nesten umulig å følge med på hva som nettopp skjedde, og som seer sitter man igjen både i sjokk og forvirring.

For min del blir det kanskje litt for vanskelig å henge med i svingene på dette punktet, men jeg har fått det jeg kom hit for: høy puls, adrenalinkick og en sterk følelse av «HVA. SKJER. HER. NÅ?».

Er du glad i psykologiske thrillere, blod og gørr, er LYST absolutt verdt å se. Brutaliteten i siste del av filmen gjør opp for en nogen lunde treg og ensformig oppbygging, og man sitter ved flere anledninger på kanten av setet.

Selv om jeg personlig var altfor fascinert av det som skjedde til å snu meg vekk, er ikke dette en film for sarte sjeler. Hvor mye man forstår av plottet får være én ting, men at LYST byr på både spenning og ubehag er det ingen tvil om.

7/10

(Toppfoto: Another World Entertainment)

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed