Opplysningen 99.3

Liveradio:

Opplysningen 99,3 er Radio Novas samfunns- og aktualitetsmagasin. Vi sender hver fredag mellom 10:00 og 11:00.

Redaksjonens epostadresse:
opplysningen@radionova.no

Radiotjenesten

Opplysningen 99,3 videre i Radio Prix!

av Hanne Kjærland Olsen, fredag 23. juni, kl. 17.30

Nominert i kategorien årets reportasje med korrespondentbrev fra Libanon.

Les mer på Opplysningen 99.3

President Donald Trump - hvor skal man begynne?

av Tom Henrik Monsen, torsdag 08. juni, kl. 11.55

Det går ikke en dag uten at USAs president Donald Trump setter rammevilkårene for hva nyhetsorganisasjoner rundt omkring i verden skriver om. Avtaler som inngås, avtaler som avbrytes, Twitter-meldinger som...

Les mer på Opplysningen 99.3

Norsk kultur, hva tiltrekker oss?

av Tom Henrik Monsen, lørdag 03. juni, kl. 14.58

Mandag publiserte Statistisk Sentralbyrå sitt Kulturbarometer for 2016, som viser hvilke kulturtilbud som nordmenn benytter mest. På toppen troner kino, mens på bunnen finner vi opera.

Les mer på Opplysningen 99.3

Velkommen til Norge, kan du reglene?

av Tom Henrik Monsen, fredag 26. mai, kl. 01.03

Vet du egentlig hva som skjer når noen kommer til Norge for å søke asyl? Opplysningen 99,3 fikk besøk av Merethe Green Rommetveit, seniorrådgiver for Asylavdelingen hos Utlendingsdirektoratet (UDI) for...

Les mer på Opplysningen 99.3

Asyldebatt: Fabian Stang og Kari Elisabeth Kaski

av Mia Langeland Rørvik, torsdag 25. mai, kl. 12.07

Enslige mindreårige asylsøkere setter følelser i sving. Hvilke avveininger gjør politikerne i møte med et så vanskelig tema, og hvordan ser den beste asylpolitikken ut?

Les mer på Opplysningen 99.3

Avslag på asylsøknaden. Hva nå?

av Hanne Kjærland Olsen, mandag 22. mai, kl. 16.34

Hvilke muligheter har enslig mindreårige asylsøkere som ønsker å returnere til hjemlandet?

Les mer på Opplysningen 99.3

Guttemobbing er kanskje ikke som du tror

av Mia Langeland Rørvik, søndag 14. mai, kl. 21.33

Gutter mobber med spark og slag, mens jenter er utspekulerte - stemmer dette egentlig? Ny forskning viser nye sannheter om guttemobbing.

Les mer på Opplysningen 99.3

EØS-debatten på 1-2-3

av Mia Langeland Rørvik, søndag 14. mai, kl. 20.07

Hvordan påvirker EØS-avtalen Norge, og trenger vi den egentlig? Europabevegelsen og Senterpartiet møttes til debatt i Opplysningen 99,3.

Les mer på Opplysningen 99.3

Den norske fattigdommen

av Mia Langeland Rørvik, søndag 14. mai, kl. 19.58

Fattigdommen i Norge øker. Hvordan ser den norske fattigdommen ut, og hva kommer den av?

Les mer på Opplysningen 99.3

Studentnyheter

Døden - et nytt tabu?

fredag 17. februar 2012, kl. 10.16 · av Elina Melteig for Opplysningen 99.3

Sex kan knapt kalles et tabu. Men hva er det som er vanskelig å snakke om idag?

Tabu
Tabu er opprinnelig et Tongansk ord. Det kan bety alt fra hellig eller forbudt i religiøse sammenhenger til forbud foreldre pålegger barna sine. Ordet ble brakt til Europa av James Cook og har spredt seg som begrep til mange språk. «Poenget med tabu er at det kommer ikke fra vårt samfunn over hodet. Det er et religiøst begrep fra Stillehavet og har en mye mer vag betydning i vårt språk.I vårt fag tenker vi på det som noe som er større enn idividet, det vil si en kulturell verdi med ganske sterke konsekvenser. Opprinnelsen ligger i at mennesker er blitt informert fra den åndelige verden at visse ting skal man bare ikke gjøre fordi det kan involvere gudommelig vrede og straff.»kommenterer sosialantropolog Signe Lise Howell.

I gamle dager var det tabu å…
… vise frem ankelen sin. Hva som er tabu endrer seg over tid, og det er store variasjoner mellom ulike kulturer og ulike deler av et samfunn. «Den viktigste forskjellen på seksualitet før og nå er at det var mer negativt syn før. Det ble tillagt skam, det ble tillagt synd, og det ble tillagt kriminalitet.» sier sexolog Stine Cathrine Kühle Hansen. «Fremdeles blir onanikunsten definert som en soslaktivitet. Det er altfor få som tar med seg den flotte berøringskunsten inn i parforholdet og onanerer sammen!» fortsetter hun. I dagens samfunn er det å snakke om sex ikke lenger tabubelagt, selv om enkelte temaer fremdeles er tabu. Likevel kan man si at det er mye lettere å få kunnskap om sextabuer nå enn det var før.

Det vi ikke snakker om
Det er mange temaer som kan være vanskelig å snakke om i dagens samfunn. Vanskelig økonomi eller ensomhet er sjeldne samtaleemner, men Signe Howell mener at det er døden som er det moderne samfunnets tabu: «Det er blitt hevdet at sex var tabu, men det er det jo ikke lenger. Nå er det flere som sier at døden er det siste tabuet i det moderne samfunn. I gamledager var ikke døden noe problematisk, det var en naturlig del av livet. Men i det moderne samfunn kan man jo merke at det er noe man skyver foran seg og ikke vil ta del i. Det har med individualismen å gjøre, velstandsøkningen, og at vi kontrollerer sykdom. Vi er nesten sinte på at ikke all sykdom er ute av verden. Da er døden det endelige svaret på fallitt!»

Hør saken:

Foto: Bill Rogers/flickr.com, Creative Commons 0.2

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed