Nettredaksjonen

Nettredaksjonen i Radio Nova jobber med å gi deg utfyllende stoff relatert til radioprogrammene våre. De vil publisere videosaker, artikler og fotoserier som gir deg som lytter muligheten til å få vite enda mer om det du nettopp har hørt på radio.

Anmeldelse: OverOslo 2017. Hvor er alle studentene?

av Aksel Korneliussen, søndag 25. juni, kl. 12.56

OverOslo leverer en helhetlig god festival med bra musikalsk lineup og en deilig festivalopplevelse. Likevel er det svært få studenter som tar turen. Hvorfor er det slik?

Les mer på Nettredaksjonen

6 ting du har gjort feil hele livet

av Sverre Nielsen, fredag 10. februar, kl. 14.19

Klikkjournalistikken har gitt oss så mangt; ting du ikke lurte på, google-translate kjendisnytt, mengder med quizer om Dawsons Creek og generelt dårlig smak i munnen. Den handye onkelen til "Hvor-er-de-nå"-sakene,...

Les mer på Nettredaksjonen

Februar er bollens måned

av Miriam Hauan, mandag 06. februar, kl. 10.05

Dette er hvorfor du bør huske på å feire fastelavn.

Les mer på Nettredaksjonen

Forkjøla?

av Hanna Reppen Kvikstad, lørdag 04. februar, kl. 20.00

Hva er forkjølelse? Og hva er egentlig forskjellen på forkjølelse og influensa? Vi gir deg en enkel forklaring, samt noen tips til hvordan du kan lindre forkjølelsen!

Les mer på Nettredaksjonen

Denne uken i verdenshistorien, uke 3

av Miriam Hauan, mandag 16. januar, kl. 22.09

En astronaut blir født, en konge henrettes og nytt håp tennes hos tyskernes fanger. Nettredaksjonen forteller deg hva som har skjedd i verdenshistorien denne uken.

Les mer på Nettredaksjonen

Ukas studenttips: Til deg som hater livet i kollektivet

av Marthe Nymoen, onsdag 11. januar, kl. 09.10

Akkurat sånn kan det føles å bo i kollektiv noen ganger. Vi håper selvfølgelig 2017 byr på færrest mulig grusomme kollektiv-opplevelser for deg, men om dette ikke skulle være tilfellet,...

Les mer på Nettredaksjonen

Nettredaksjonen spår hva som skjer i 2017

av Sverre Nielsen, mandag 09. januar, kl. 14.21

2016 var preget av død, fortvilelse, vantro og Pokémon Go. 2017 må da bli bedre, det skal jo ikke være mulig å miste Sossen Krogh og George Michael på samme...

Les mer på Nettredaksjonen

Jul på Blindern

av Miriam Hauan, søndag 11. desember 2016, kl. 23.36

Det er søndag, det er advent, likevel er det studenter som tilbringer dagen på Blindern. Det er eksamenstid.

Les mer på Nettredaksjonen

Studentnyheter

Denne uken i verdenshistorien, uke 48

mandag 28. november 2016, kl. 11.25 · av Miriam Hauan for Nettredaksjonen

Bomber detoneres, branner stiftes, og narkobaroner skytes. Heldigvis skjer det mye positivt også, i denne uken i verdenshistorien.

28. november 1943: Brann i aulauen på UiO
Denne mandagen i 1943, i et okkupert Norge, brenner det i aulaen på Universitetet i Oslo. Dette var like før tyskerne skulle arrangere konsert i bygget, og brannen ble dermed sett på som et angrep på okkupasjonsmakten. Studentene fikk skylden. Brannstifternes intensjon hadde vært at tyskerne skulle få skylden, og at folkets hat mot dem skulle stige, men slik ble det ikke. Tyskerne brukte hendelsen som et påskudd for å arrestere tusenvis av studenter, som de mente var kommunister.


(Universitetet i Oslo. Bilde hentet fra Wikipedia)

29. november 1955: Sovjets første hydrogenbombe detoneres
Denne høstdagen i 1955 er sterkt preget av kald krig og våpenkappløp. Både Sovjetunionen og USA har på dette tidspunktet begge utviklet atombomben, og verden holder pusten i frykt for at dette masseødeleggelsesvåpenet skal tas i bruk. Så detonerer Sovjetunionen sin første hydrogenbombe – et massivt kjernevåpen med enda større ødeleggelsespotensiale enn atombomben.


(Bilde hentet fra Wikimedia Commons)

30. november 1874: Sir Winston Churchill blir født
For oss som har Netflix-annonement er det kanskje John Lithgows portrett av Churchill i The Crown vi assossierer dette navnet med, men for mange er han først og fremst et symbol på seier over tyskerne i andre verdenskrig. Han var statsminister i Storbritannia i til sammen ni år, og er blant annet blitt tildelt nobelprisen i litteratur. Men på denne dagen i 1874 var han altså ikke mer enn et skjørt, lite spedbarn.


(Churchill i kjent bulldog-positur. Bilde hentet fra Flickr)

1. desember 1955: Rosa Parks blir sittende
Vi er tilbake i 1955, bare noen få dager etter at Sovjet detonerte sin hydrogenbombe. Det som skjer i USA på denne dagen er av litt mindre eksplosiv karakter, men opplevdes likevel svært dramatisk for mange. Rosa Parks, en farget dame, nekter å gi fra seg sin plass på bussen til en hvit mann som ber om den. Hun blir sittende, og blir senere arrestert dømt og fengslet. Hendelsen har blitt stående som en essensiell del av borgerrettsbevegelsen i USA, og førte til både protester og lovendringer til fordel for lik behandling av svarte og hvite.


(T.v.: Rosa Parks. Bilde hentet fra Wikimedia Commons. T.h.: Barack Obama på bussen hvor Parks nektet å reise seg. Bilde hentet fra Wikimedia Commons)

2. desember 1993: Pablo Escobar dør
Den notoriske narkobaronen, og inspirasjonen for Netflix-serien Narcos, blir på denne desemberdagen i 1993 skutt og drept av Colombianske myndigheter i samarbeid med USA. Escobar var en beryktet mann, med sine enorme inntekter og nådeløse natur. Det som skulle bli hans død var forsøket på å myrde en Colombiansk presidentkandidat, ved å styrte et fly de antok han var ombord i. Her hadde Escobar spesielt uflaks, ettersom presidentkandidaten ikke var på dette flyet, men derimot to amerikanske statsborgere, noe som gjorde at USA involverte seg i jakten på Escobar. Det skulle få fatale følger for Pablo.


(Fornøyde soldater samlet rundt liket til Pablo Escobar. Bilde hentet fra Wikipedia)

3. desember 1994: PlayStation utgis
I en annen verdensdel ett år etter Pablo Escobars død, lanseres PlayStation, til glede for millioner av spilleglade individer. Spillkonsollen fra Sony Computer Entertainment gjorde braksuksess, og solgte over 100 millioner enheter i de neste ti årene etter dens utgivelse. Mange har vel utallige kjære barndomsminner fra denne spillkonsollen, og vil kalle denne desemberdagen, PlayStations bursdag, en gledens dag.


(Bilde hentet fra Wikimedia Commons)

4. desember 1945: USAs medlemskap i FN godkjennes
USA ble riktignok medlem av Forente Nasjoner tidligere dette året, men det er på denne dagen i 1945, at senatet godkjenner medlemskapet, og gjør det offisielt. Organisasjonen ble stiftet i kjølvannet av andre verdenskrig, «for å stoppe krig og danne en plattform for dialog», som Wikipedia formulerer det. Som en innflytelsesrik stormakt har USAs medlemsskap i FN vært svært viktig. USA er også den største finansielle bidragsyteren i FN, i tillegg til at hovedkvarteret ligger i New York.


(Plakat for FN. Bilde hentet fra Wikimedia Commons)

Kilder
https://no.wikipedia.org/wiki/Aula-brannen
https://no.wikipedia.org/wiki/Kjernefysiske_v%C3%A5pen#Historikk
https://no.wikipedia.org/wiki/29.november
https://no.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill
https://no.wikipedia.org/wiki/Rosa_Parks
https://no.wikipedia.org/wiki/Pablo_Escobar
https://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_(console)
https://no.wikipedia.org/wiki/4.
desember

(Toppfoto hentet fra Wikimedia Commons)

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Atom-feed