Tekstbehandlingsprogrammet

Tekstbehandlingsprogrammet er Radio Novas litteraturmagasin. Vi behandler tekst fra øverst til nederst og liker skjeve perspektiver på gamle og nye bøker.

Vi er på lufta fra kl. 10:00 til 11:00 hver onsdag, og redaksjonen vår består av Stine Spjelkavik Hansen, Mari Nyberget, Johanne Furnes, Thea Sofie Eilertsen, Idunn Solheim Svarverud, Anna Karoline Gamme, Aina Louise C. Haukeland, Anette Briksdal og Ørjan Kjellevold Liland.

Kontakt oss via redaksjonsleder på st.ine@hotmail.com.

Radiotjenesten

Vårens yngste debutant

av Johanne Furnes, onsdag 01. februar, kl. 12.33

Nora Aschim gir ut sin første bok i en alder av atten år denne våren. Vi får blant annet høre om den mørke tematikken hun skriver om, og om hvor...

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

Psykedelisk selvutvikling i bokform

av Idunn Svarverud, onsdag 09. november 2016, kl. 18.43

Kenneth Moe fikk Tarjei Vesaas debutantpris for debutromanen Rastløs. Han beskriver oppfølgeren Det Åpenbare som løsrivelsen, der Rastløs handlet om å sitte fast. Og hva gjør man for å komme...

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

Debutroman ble solgt til Danmark

av Johanne Furnes, tirsdag 18. oktober 2016, kl. 19.32

Ikke bare er 'Pelargonia' av Fredrik Svindland en spesiell oppvekstroman, men debutromanen for telemarkingen har også blitt solgt til dansk oversettelse.

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

Debutant om skapskjeletter

av Idunn Svarverud, onsdag 05. oktober 2016, kl. 13.18

Thomas Marco Blatt debuterte i høst med Varsjøen, som han har fått mye skryt for. Tirsdag kom han på besøk til Tekstbehandlingsprogrammet for å fortelle om romanen.

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

En kiellandsk kjærlighetserklæring

av Malene Storrusten, tirsdag 24. mai 2016, kl. 23.40

Man spoiler egentlig ikke mye av historien hvis man sier at boken starter med at hovedpersonen Aurora onanerer i et parkeringshus. Hør kritikerroste Victoria Kielland fortelle om sin nyeste roman...

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

TBP redder dagen: Mer enn åtte tips til parklektyre.

av Stine Spjelkavik Hansen, mandag 09. mai 2016, kl. 17.31

Endelig er parksesongen her igjen. Plutselig steiker sola i nakken og det grønne gresset skriker etter å bli dekket med pledd, og å bli svidd vekk av litt for varme...

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

Mysteriet mennesket

av Malene Storrusten, torsdag 05. mai 2016, kl. 15.11

Menneskers ubevisste handlinger kan virke som et mysterium for mange, særlig kanskje for mennesket selv. I denne ukens Tekstbehandlingsprogram gikk vi nærmere inn på temaet.

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

Litteraturen som symptom og medisin

av Ylva Nordbø, tirsdag 17. november 2015, kl. 17.46

Forfatter Kenneth Moe ser på debutboka Rastløs som en del av et større prosjekt for å forstå seg selv. I stedet for å gå rundt grøten prøver han selv å...

Les mer på Tekstbehandlingsprogrammet

Studentnyheter

From Iceland with love

onsdag 15. februar, kl. 11.13 · av Johanne Furnes for Tekst­behandlings­programmet

Mette Karlsviks nye roman «Varmá», er en islandhistorie i fugleperspektiv, og en kjærlighetserklæring til landet. Hun forteller oss blandt annet om elven som på mange måter formet boken, hennes særegne skrivestil og hennes nye prosjekt.

Valentines, kanskje årets mest kommersielle dag, er forbi, og Tekstbehandlingsprogrammet er ute med ny podcast. Mette Karlsvik er en allsidig forfatter. Hun har skrevet romaner, sakprosa, dramatikk og barnebøker. Gjennom de tidligere verkene har språket vært svært gjenkjennelig, og stilen til «Varmá» er intet unntak.

Det er musikalsk og poetisk, og islandske ord krydrer den nynorske teksten. Hun har lenge vært opptatt av Island. Både historien, naturen og samfunnet. Boken ble skrevet i en lengsel etter å få være ved den spesielle elven Varmá, som følgelig gav tittelen til romanen.

I «Varmá» dukker det opp flere personer i tre tidsaldre. Dette i kjent Hamsun-stil, som Karlsvik påpeker selv. Likevel er det Island som kanskje er den viktigste protagonisten. Det er et land som er i evig, og drastisk forandring, og Karlsvik forteller om gleden av å skrive om nettopp dette.

I denne sendingen får vi også høre Mari Nybergets anmeldese av Janne Drangholts roman «Winter i verdens rikeste land».

Hør sendingen i sin helhet:

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed