Vitenselskapet

Liveradio:

Vitenselskapet er danning på radiobølgene. I løpet av en halvtime hver tirsdag opplyser vi deg om alt snadder innenfor den fantastiske verden vi lever i! Vitenselskapet fra 10.00-10.30 på Radio Nova FM 99,3.

Radiotjenesten

Programmet lages av Kristin Grydeland, Dag Løvold Magnussen, Hanne Grydeland, Karl Adams Kvam, Johanne Furuseth, Ida Vassbotn, Sunniva Standnes Blix, Lise Eide Risanger og Dag August Schmedling Dramer.

Har du noe du lurer på? Noe du kunne tenke deg å få svaret på i Vitenselskapet? Send oss en melding med kodeord NOVA til 2440, eller send oss en melding på facebook!

Organismenes berømte navnesøsken

av Kristin Grydeland, mandag 13. mars, kl. 23.11

Det er mange fordeler med å være kjendis, og en av de kuleste er at man kan få nyoppdagede arter oppkalt etter seg!

Les mer på Vitenselskapet

Tre trær å se opp for

av Kristin Grydeland, onsdag 01. mars, kl. 14.20

...og ikke bare fordi de er høyere enn deg.

Les mer på Vitenselskapet

Landet med det rare i

av Lise Eide Risanger, onsdag 22. februar, kl. 21.51

Australia er et land som er kjent for å inneha mye merkelig når det gjelder dyr- og planteliv. Men hva er det aller særeste Australia har å by på?

Les mer på Vitenselskapet

En kopp kaffe eller seks

av Kristin Grydeland, mandag 30. januar, kl. 20.37

Mange drikker kaffe hver dag, andre kommer aldri til å drikke kaffe igjen. Vil du vite hvordan du får noen til å hate kaffe dypt og inderlig? Tving dem til...

Les mer på Vitenselskapet

Ser du mauren?

av Kristin Grydeland, tirsdag 23. februar 2016, kl. 13.16

Hvis man ser på dette bildet på riktig måte skal en tredimensjonal maur stige frem. Hvordan er det mulig?

Les mer på Vitenselskapet

Tilbake til start

av Kristin Grydeland, søndag 21. februar 2016, kl. 14.44

Vitenselskapet undersøker om man klarer å gå i en rett linje når man verken kan se eller høre – eller om man bare går i en ring. Se videoen!

Les mer på Vitenselskapet

Kongen av regenerering

av Bjørnar Bekkevard, mandag 15. februar 2016, kl. 18.00

Spiser en flatorm en annen flatorm, blir den klokere. I Vitenselskapet denne uken handler det om regenerering, eller hvordan organismer i dyreriket overlever å bli delt i to – eller...

Les mer på Vitenselskapet

– Det mest eksklusive blekket i verden

av Bjørnar Bekkevard, lørdag 23. januar 2016, kl. 15.00

Naturhistorisk museum maler den 95 millioner år gamle blekkspruten _Keuppia sp_. Blekket de bruker er like gammelt: det er fra den samme blekkspruten.

Les mer på Vitenselskapet

Studentnyheter

Game over, eller bare på pause?

torsdag 16. mars, kl. 15.38 · av Dag Løvold Magnussen for Vitenselskapet

Århundrets comeback kan være nærmere enn vi tror, men er det verdt det?

Omkring en måned siden slo det ned et lynnedslag i den vitenskapelige verden. Den renommerte genetikeren George Church ved Harvarduniversitetet annonserte at han beregnet å være rundt to år unna å produsere et embryohybrid: En spleising av asiatisk elefant og den utdødde mammuten.

Det at vi kunne gjenopplive den utdødde giganten før heller enn siden, ga media verden over blod på tann. Overskrifter i nærheten av: «To år til vi kan ri på mammuter!» dukket opp, og hadde John Hammond vært en virkelig person, hadde han nok allerede vært i gang med å planlegge en park.

I etterkant av denne sensasjonen, tok det ikke lang tid før forskermiljøer verden over begynte å pirke huller der de så dem. For ikke bare hadde dette fått et overdrevent sensasjonspreg, det var visstnok vaskeekte fake news. Det var ikke sjans i havet for at dette ville være klart innen to år. Konsensusen virket å være at utfordringene som gjenstår var bagatellisert av Dr. Church.

Så har det fått gått litt tid, og diskusjonen har skiftet seg litt. Nå dreier det seg ikke lenger om det er mulig innen to, fem, eller ti år. Saken er om gjenoppliving av utdødde dyrearter er noe man burde gjøre i det hele tatt.

Mange spør om det er forsvarlig at vi som jordas selverklærte forvaltere, som allerede har så mye å ta vare på som egentlig ikke får nok oppmerksomhet til å begynne med – aktivt burde gå ut og skape noe nytt. Og om vi først kommer fram til at dette er noe vi vil gjøre, hvor skal de plasseres?

Med Australia som det største eksempelet, veit vi at introduserte dyrearter kan bli et dundrende problem for økosystemet. Det handler ikke nødvendigvis om at arten som er gjenoppstått kommer til å overleve eller ikke. Spørsmålet blir hva den kommer til å gå på bekostning av. Man kan skjønne at dette volder forskerne hodebry, men vi i Vitenselskapet vil gjerne strekke ut en hånd: Vi har nemlig funnet svaret!

For hvor finnes det en kald, øde plass, hvor et ganske så digert, hårete dyr kunne tenke seg å trives? Et sted hvor det ikke er all verdens av andre arter den kan tenke seg å utkonkurrere, men som likevel vil tilby forholdsvis gode matforhold?

Dovrefjell, selvsagt!


Skal vi snart få selskap, sier du?

Mammuten kan vandre side om side, med sin mindre, men ikke mindre sjarmerende slektning: Moskusen! Der kan de leve i all slags hårete harmoni, arm i arm, eller klov i labb(..?) om du vil. Mammutkalvene kan leke med moskuskalvene, og de voksne kan fredfullt dulte borti hverandre blant mose og bekker. Det eneste hinderet er at Dovre må endre kommunevåpenet sitt, og som vi alle vet, kan dette kun skje ved kongelig resolusjon. I dette tilfellet gjetter derimot jeg at Harald Rex ikke er så vond å be.


Undertegnedes forslag til nytt kommunevåpen for Dovre

Det siste her er jo selvsagt bare sprøyt. Hvem vet om mammuter og moskuser i det hele tatt vil gå overens. Min argumentasjon er vel egentlig utelukkende basert på pels. Men med tanke på at vi i Norge har erfaring med å introdusere en forholdsvis stor hårdott til et av våre økosystemer (ja, moskusen er faktisk introdusert til Norge), vil jeg si vi har levert en meget god søknad til å være vertsland – skulle den største hårdotten av dem alle, noen gang gjenoppstå.

Vil du ha mer informasjon om denne pågående debatten, som sikkert kommer til å vare ganske lenge, anbefaler jeg å sjekke ut disse lenkene:

https://www.sciencenews.org/blog/wild-things/de-extinction-probably-isnt-worth-it
https://www.newscientist.com/article/2121503-can-we-grow-woolly-mammoths-in-the-lab-george-church-hopes-so/

Hver tirsdag kommer det en ny utgave av Vitenselskapet. Alt finner du her: https://soundcloud.com/vitenselskapet

Toppfoto: Flying puffin, Wikimedia Commons
Dovres kommunevåpen er hentet fra Wikimedia Commons og redigert av Dag Løvold Magnussen

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed