Dagtid

Dagtid er administrasjonen på Radio Nova, som arbeider for at alle både lyttere og medarbeidere skal ha det best mulig.

Du burde bli med i Radio Nova!

av Eline Hystad, tirsdag 01. august, kl. 17.06

Gira på radio, bra folk og de beste erfaringene? Nå har du muligheten. Oslos studentradio søker nye medlemmer. SØK HER

Les mer på Dagtid

Bli med i Radio Nova

av Edvard Brudeli Moen, fredag 20. januar, kl. 12.00

Gira på å lage radio? Nå er muligheten her! Oslos studentradio søker nye medlemmer. SØK HER

Les mer på Dagtid

Bli en del av Radio Nova

av Bjørnar Haugerud, mandag 11. januar 2016, kl. 21.30

Oslos studentradio, Radio Nova søker deg som vil være med å forme radiomediet på din egen måte. Informasjon og søknad for det nye eventyret finnes her. SØK NÅ!

Les mer på Dagtid

An Open Letter to Justin Bieber

av PR-gruppa, torsdag 29. oktober 2015, kl. 12.00

We're being thrown out of our office because of you, Justin, but we're not mad! In fact, we have a proposal for you...

Les mer på Dagtid

International Programs - Now Recruiting!

av Turner Jacobs, mandag 10. august 2015, kl. 21.00

Want to be on the Radio? Join the International Programs at Radio Nova!

Les mer på Dagtid

10 grunner til å bli med i Radio Nova!

av Albert Alfiler, onsdag 07. januar 2015, kl. 14.59

SØKNADSSKJEMA: Ditt radioeventyr starter her!

Les mer på Dagtid

I kveld: KVEGPELS LIVE

av Dagtid, torsdag 13. november 2014, kl. 12.23

Glem alt annet: I kveld skal du på John Dee og få med deg en skjult radioperle!

Les mer på Dagtid

Derfor bør du bli med i Radio Nova!

av Albert Alfiler, tirsdag 26. august 2014, kl. 22.45

Vil du være med i Norges beste radiostasjon? Nå har du muligheten. Søknadsskjema finner du nederst i saken.

Les mer på Dagtid

Studentnyheter

Leder: Brexit

torsdag 26. mai 2016, kl. 17.01 · av Bjørnar Haugerud for Dagtid

Stoler du ukritisk på disse tre gamle, hvite mennene i dress?

Den 23. juni skal den britiske befolkning ha folkestemning over hvorvidt de skal forlate selskapet som består av 28 nasjonalstater, nemlig EU. Problemstillingen har fått navnet Brexit – britiske borgere spør seg «should I stay, or should I go». Meningsmålingene gir ikke et klart tegn på om Storbritania vil bli med i selskapet til bla. Norge, Island og Sveits, det er med andre ord veldig jevnt.

Det som er overraskende er at denne folkeavstemningen ikke har samme mediedekning som det amerikanske primærvalget. Utfallet vil ha enorm betydning for fremtiden. Det finnes ikke ett land fra siden forløperen til EU, Det europeiske kull- og stålfellesskap til dagens EU 2016, som har meldt seg ut. Det kan være starten på slutten til EU. Bør det være slutten for EU? Ja, det burde det.

Jeg skal gi noen begrunnelser for nettopp det. Ved å melde seg inn i EU må medlemslandet overgi mye av sin suverenitet, dvs. myndigheten over sin egen lovgivning. Det EU lover å gi tilbake er økonomisk gevinst, gjennom de fire søylene, de fire friheter, som du skal huske fra samfunnsfagtimen på ungdomsskolen: fri flyt av personer, varer, tjenester og kapital.

Disse frihetene skulle intensjonelt stimulere til en bedre rustet økonomi innenfor det indre markedet i EU. Men hvordan ser det ut? Det eneste dette har ledet til er at EU har et vannvittig byråkratisk apparat som har skapt en proteksjonisme som hemmer EUs handelsforbindelser med resten av verden. I likhet med neoliberalismen i USA hvor bank og finansinstitusjonen kontrollerer kongressen i USA for å beskytte deres egen industri (som har ledet til børskrakk gang på gang, og hvor kongressen sender økonomiske redningspakker til bankene), har EU et kontrollapparat som sørger for at medlemslandene, selv om de ikke er konkurransedyktige i det globale verdensmarkedet, skal holdes kunstig i live. Dette betaler de andre medlemslandene for gjennom sitt medlemskap. Dette medfører at Europa til sammenligning med andre land er det eneste kontinentet som har en negativ vekst. Altså brutto-kontinentprodukt, om det er begrep, går nedover.

Medlemskap i EU medfører at det enkelte medlemsland ikke kan stifte handelsavtaler med andre nasjoner utenfor unionen. Fri flyt av tjenester skal beskytte medlemslandene fra handelsavtaler utenom EU mot å gå ad undas, grunnet andre konkurrende land som kan gi bedre og rimeligere tjenester. EU forteller medlemslandene sine at man må være med i unionen pga. handel, men Sveits som ikke er et medlemsland har fem ganger større eksport enn Storbritannia. EU forteller at man må bli værende i unionen pga. at arbeidsledigheten vil øke ved utmeldelse, men både Norge, Sveits og Island har halvparten så lav ledighet som EU samlet.

Fri flyt av kapital. Hurra, eller hva? Nja. Til tross for en felles valuta og en egen sentralbank unnlater ikke EU å bli rammet av økonomiske kriser på globalskala, som f. eks bobla som sprakk i 2008. Italia, Irland, Portugal og Hellas led av heftige nedgangstider, hvor Tyskland, Stor-Britania og Frankrike måtte betale dyrt gjennom økonomiske redningspakker. Hellas ligger fortsatt dypt inne i det. Island som har en egen valuta og en egen sentralbank. Mao. De er autonome nok til at de kan gjøre tiltak til å tilpasse seg og rette opp i skadene, utenom at tiltakene skal godkjennes av et hinsides byråkratisk apparat i Brussel. Er det rart Hellas egentlig vil ut av Unionen, når de ser at Island, uten å ha EU, sentralbank, banker fra USA som puster dem i ryggen og ber dem fjerne velferdsgoder for å å få redningspakke – når de ser hvordan Island har klart seg?

Ja, over til det byråkratiske apparatet i Brussel: Hvem bestemmer i EU? Presidenten i EU er ikke folkevalgt. Eller, vent det er ikke bare en president i EU. Hvem er de? Martin Scultz og Jean-Claude Juncker heter de. Det er en til, så det er tre, Donald Tusk. Nei, vent. Det er et presidentskap også! Hvorfor oppgir så mange land sin egen autonomi når deres egen befolkning ikke aner hvem som bestemmer i EU? Presidentene er ikke folkevalgte, og det er ikke den europeiskie kommisjonen som lager direktivene og lovene heller!

Går det an å ha et slikt system av «ikke-folkevalgte» som skal bestemme en hel haug av direktiver som overstyrer suvereniteten til så mange land? Enda verre! Det går ikke an å avsette dem. Det går ikke an for befolkningen av unionen å reservere seg mot direktivene. Bare legg merke til hvor mange EU-direktiver Norge må godkjenne gjennom EØS, uten at vi har et ord vi skulle ha sagt!
EU er et totalitært system bestående av hinsides byråkratisk apparat, et presidentskap som ikke står ansvarlig til befolkningen og knuser den enkelte nasjons mulighet til å forme sin egen lovgivning.

Nei, spør du meg, så har EU noe til felles med bankene i USA, they’re to big to fail.
Jeg håper Stor-Britania kan motvirke unionstyranniet. Et Nei til EU er også et nei til TISA og TTIP som forsøker å harmonisere EUs og USAs lovverk, og det er det siste vi vil ha.

Foto: Flikr – European Parliament

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Atom-feed