Nyhetsfredag

Studentnyhetene byr på aktualiteter hver fredag kl. 11 og debatt fra Emneknaggen hver onsdag kl. 18 på Radio Nova | FM99,3 // DAB+ // radionova.no

Studentenes bilde av student-Oslo – på radio.

Radiotjenesten

Eller lytt til podkastene våre her:

Redaksjonen:
Anna Aronsen Oftedal
Are Mersland Ørnevik
Christina Solgaard
Inna Minakova
Mali Marie Ytterli Øverbø
Marius Stenberg
Martin Mathiassen Oeding
Mathea Reine-Nilsen
Ole-Fredrik Lambertsen

Om DNS-påstander: – For noe forbanna rør

av Ole-Fredrik Lambertsen, fredag 17. mars, kl. 17.10

Heine Strømme forfekter fortsatt hans rett på Facebook-siden «Oktoberfest Oslo».

Les mer på Nyhetsfredag

Mange følelser: Her er hele flyttedebatten på to minutter

av Ole-Fredrik Lambertsen, fredag 03. mars, kl. 15.01

DNS blir på Chateau Neuf – inntil videre. Vil ikke lenger vurdere St. Olavs gate 32.

Les mer på Nyhetsfredag

Uenige om skolepenger for internasjonale studenter: – Dette er bistandspolitikk

av Ole-Fredrik Lambertsen, lørdag 25. februar, kl. 12.45

Blå Liste møtte Grønn Liste om skolepengepolitikken for internasjonale studenter.

Les mer på Nyhetsfredag

Norske studenter blir stoppet fra å komme inn i Vest-Sahara

av Ole-Fredrik Lambertsen, fredag 24. februar, kl. 19.12

– De driver en total isolasjon.

Les mer på Nyhetsfredag

Anundsen struper Juss-Buss

av Anne Marthe Lilleby , mandag 07. mars 2016, kl. 20.49

KOMMENTAR: Juss-buss organisasjonen reagerer sterkt på tildelingsbrevet de fikk av justisdepartementet. Struper Anundsen ytringsfriheten til Juss-Buss, eller er det et legitimt krav til en organisasjon som mottar statsstøtte?

Les mer på Nyhetsfredag

–Vi mennesker er som flokkdyr

av Shkelqim Bunjaku , mandag 07. mars 2016, kl. 20.41

En av fem studenter i Norge føler seg ensom viser nye undersøkelser, melder Universitas. Dette skyldes av flerfoldige grunner, mener leder av SiO Kari Jussie Lønning.

Les mer på Nyhetsfredag

Leder: Nova studentliv™, i samarbeid med Harrytur

av Bjørnar Haugerud, fredag 22. januar 2016, kl. 17.00

Er sponsoravtaler mellom store mediehus og næringslivsaktører helt uskyldig, eller kan det eliminere all troverdighet og integriteten i journalismen?

Les mer på Nyhetsfredag

Editorial - A Secular America?

av Turner Jacobs, fredag 06. november 2015, kl. 14.30

Growing numbers of young people in the US are turning away from God. Is America doomed?

Les mer på Nyhetsfredag

Studentnyheter

Leder: terror og sosiale medier

tirsdag 24. november 2015, kl. 12.20 · av Bjørnar Haugerud for Nyhetsfredag

Forrige helg var jeg ikke langt unna med å begå sosialt selvmord.

Forrige helg var jeg ikke langt unna med å begå sosialt selvmord: Jeg holdte på å slette Facebook, men etter et par korte millisekund slo jeg tanken vekk. Jeg er avhengig av det drittkommunikasjons verktøyet av et sosialt medium, som har forstyrret meg sikkert ti ganger mens jeg skrev denne lederen. Avhengigheten utspiller seg blant annet ved at Facebook er det første jeg ser, i det øynene åpnes på morgenen. Jeg kunne sikkert rettferdiggjort det med at det er for jobbens del, ettersom det er nærmest hører med i alle journalistiske stillingsbeskrivelser å være på sosiale medier, men jeg hadde gjort det uansett. Jeg må vite hva dere ser, leser, tenker og føler!

Kommunikasjonsverktøyet gjør meg sosialt disponibel til enhver tid: Jeg er sosial når jeg leser en god bok, nyter en god middag, ser en film, den blir med meg over alt. Selv på do, om den bare kunne blitt der. Men, hva handler denne lederen om? Den handler om deg og meg på sosiale medier, kanskje litt mer meg.

Hvordan da kan du spørre? La meg fortelle. Vi skal tilbake forrige helg da jeg skulle ta sosialt selvmord. På fredagen rammet terroren Frankrike, og midt under Gullrekka ble vi påminnet om en grusomhet som rammet oss for fire år siden. Som sympatierklæring gjorde mange av oss det samme vi gjorde etter 22. juli, vi la til et filter på profilbildet på Facebook. Til motsetning var dette for noen, helt feil. «Ja, men hva med» retorikken florerte på Facebook. Deretter stormet politisk-korrekthet-politiet mobilskjermen min, mens jeg satt der på dass og vurderte å skifte tilbake til mitt vanlige profilbilde.

Det ble spurt om hvorfor det ikke er flaggfiltre for blant annet Tyrkia og Libanon. En måte å vise sorg og sympati på, skulle nå bli et offer for sosial korreksjon, eller et slags sosiale medier justis. Det er helt innafor å stille spørsmåltegn om hvorfor ikke Facebook, hadde den samme filterfunksjonen for de foregående terrorhandlingene som rammet Tyrkia og Beirut, men man kan ikke angripe ved bruk av tastatur, de som velger å bruke ytringsfriheten ved å vise sympati til en befolkning i landesorg. Hvor i helvete har vi kommet, når vi bruker krefter til å dømme de som bruker et bilde som symbol på sympati? Og det er det denne lederen handler om. Hvordan Facebook, dvs. oss selv, kan kvele ytringsfriheten.
Jeg har hatt lyst til å slette facebook-kontoen min, fordi den til tider, gir meg mer sinne og frustrasjon, enn glede og lykke. Det handler ikke flaggfiltrene i seg selv. Hadde det vært et flaggfilter for hver gang et land hadde blitt rammet av terrorhandlingene, så hadde vi hatt et profilbilde med ulikt filter hver dag. Noe som kunne sikkert hvert et nyttig virkemiddel, for å belyse hvor grusom denne verdenen egentlig er. Trur jaggu jeg skal starte med det.

Det, det egentlig handler om er dersom vi lar småligheter som f.eks bruk av flaggfiltrene begrense hvordan vi viser sorg, så vil dette skremme oss fra ytre oss ellers på Facebook. Det skjer hele tiden, Facebook-brukere som hakker ned på de som henger seg på sosiale medie trender. F. eks ALS Ice Bucket challenge, hashtag kampanjene #refugeeswelcome, #nomakeupselfie.

Det kan diskuteres hvorvidt det er effektivt eller til nytte med slike kampanjer, hvor man bruker sitt eget oppmerksomhetsbehov for å få en sak på dagsorden, ved f.eks å kaste en bøtte vann over seg. Til sammenligning kan en spørre hvilken nytte det har at folk i stedet kommer med hatfull respons, jmf. Facebook-brukere på VG Nett, i stedet for kritisk og konstruktiv tilbakemelding. Kampanjene er uansett en handling, en ytring, og det skal stimuleres og oppfordres til bruke ytringsfriheten på Facebook. En skal ikke være redd for at noen skal politisere ens ytringer. Vi kan ikke begrense oss selv på sosiale medier fordi noen kommer til å vurdere det som politisk ukorrekt.


Det verste med det hele er at, alt i alt, har ikke sosiale medier gjort at vi står hverandre nærmere enn noen gang. Jeg er 26 år nå, og jeg meldte meg inn i den virtuelle, sosiale verden i en alder av 18. Den gang trudde jeg at Facebook kunne ha potensiale til at vi kunne forstå hverandre bedre, kommunikasjon og ytringsfrihet ville være uavhengig av landegrenser. Jeg tenkte at det ville gi muligheter til å mobilisere oss til å stå opp for andres urett, på tvers av landegrenser. I stedet er det hyppigst brukt til å promotere våre egne liv, og tidvis kritisere andres, uten nødvendigvis å skrive det, men å tenke det. Bare nok et symbol på at vi som en art, klarer faen meg ikke å kommunisere eller å forstå.

Samfunnet gjenspeiler det som skjer på Facebook. Vi deltar og mobiliserer kun til aksjoner og kampanjer, som kun gir direkte respons og er kortvarig. Vi har ikke lenger folkebevegelser som forener oss uavhengig av bakgrunn, som går aksjoner, som kan kjempe for en sak over flere år. Jeg tviler hardt på at vi ser bevegelser som ønsker verdensfred, som f. eks hippiene, men om den skjer så må den ta sted i sosiale medier. Fordi det er der vi samles. Vi samles ikke lenger i gatene. Dermed kan vi ikke individuelt ha frykt for hva som blir skrevet der.

En stor undersøkelse fra 2014 ved tittel: Ytringsfrihet i Norge: Holdninger og erfaringer i befolkningen, som ble utført av Institutt for samfunnsforskning, slår fast at vi er mer villig til å gi slipp på ytringsfriheten fremfor trygghet fra terror. Dette er skremmende. Det konforme liv er mer verdt enn ett åpent og fritt demokrati. Vil vi redusere friheten og den viktigste hovedingrediensen i et demokrati, ytringsfriheten? Den friheten terroristene ser oss helst uten. Det blir i hvert fall ganske ironisk å kritisere de som bruker ytringsfriheten ved å vise sorg, til noen som har blitt rammet av terror.

Uansett. For eller i mot flaggfilter på facebook, så må vi la sosiale medier få være en arena der vi er ærlige og har et åpent ytringsklima. Selv om det er politisk ukorrekt, og fare for at naboen kan dømme hele deg fordi du hadde feil farge på profilbildet.

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed