Vitenselskapet

Liveradio:

Vitenselskapet er danning på radiobølgene. I løpet av en halvtime hver tirsdag opplyser vi deg om alt snadder innenfor den fantastiske verden vi lever i! Vitenselskapet fra 10.00-10.30 på Radio Nova FM 99,3.

Radiotjenesten

Programmet lages av Kristin Grydeland, Dag Løvold Magnussen, Hanne Grydeland, Karl Adams Kvam, Johanne Furuseth, Ida Vassbotn, Sunniva Standnes Blix, Lise Eide Risanger og Dag August Schmedling Dramer.

Har du noe du lurer på? Noe du kunne tenke deg å få svaret på i Vitenselskapet? Send oss en melding med kodeord NOVA til 2440, eller send oss en melding på facebook!

Game over, eller bare på pause?

av Dag Løvold Magnussen, torsdag 16. mars, kl. 15.38

Århundrets comeback kan være nærmere enn vi tror, men er det verdt det?

Les mer på Vitenselskapet

Tre trær å se opp for

av Kristin Grydeland, onsdag 01. mars, kl. 14.20

...og ikke bare fordi de er høyere enn deg.

Les mer på Vitenselskapet

Landet med det rare i

av Lise Eide Risanger, onsdag 22. februar, kl. 21.51

Australia er et land som er kjent for å inneha mye merkelig når det gjelder dyr- og planteliv. Men hva er det aller særeste Australia har å by på?

Les mer på Vitenselskapet

En kopp kaffe eller seks

av Kristin Grydeland, mandag 30. januar, kl. 20.37

Mange drikker kaffe hver dag, andre kommer aldri til å drikke kaffe igjen. Vil du vite hvordan du får noen til å hate kaffe dypt og inderlig? Tving dem til...

Les mer på Vitenselskapet

Ser du mauren?

av Kristin Grydeland, tirsdag 23. februar 2016, kl. 13.16

Hvis man ser på dette bildet på riktig måte skal en tredimensjonal maur stige frem. Hvordan er det mulig?

Les mer på Vitenselskapet

Tilbake til start

av Kristin Grydeland, søndag 21. februar 2016, kl. 14.44

Vitenselskapet undersøker om man klarer å gå i en rett linje når man verken kan se eller høre – eller om man bare går i en ring. Se videoen!

Les mer på Vitenselskapet

Kongen av regenerering

av Bjørnar Bekkevard, mandag 15. februar 2016, kl. 18.00

Spiser en flatorm en annen flatorm, blir den klokere. I Vitenselskapet denne uken handler det om regenerering, eller hvordan organismer i dyreriket overlever å bli delt i to – eller...

Les mer på Vitenselskapet

– Det mest eksklusive blekket i verden

av Bjørnar Bekkevard, lørdag 23. januar 2016, kl. 15.00

Naturhistorisk museum maler den 95 millioner år gamle blekkspruten _Keuppia sp_. Blekket de bruker er like gammelt: det er fra den samme blekkspruten.

Les mer på Vitenselskapet

Studentnyheter

Organismenes berømte navnesøsken

mandag 13. mars, kl. 23.11 · av Kristin Grydeland for Vitenselskapet

Det er mange fordeler med å være kjendis, og en av de kuleste er at man kan få nyoppdagede arter oppkalt etter seg!

Alt fra fluer til trilobitter til sopp – vi mennesker er besatte av å sette navn på ting. Så hvorfor ikke kalle opp din nyoppdagede organisme etter din favorittkjendis?

Aptostichus barackobamai/Barack Obama

Foto: Jason E. Bond / Pete Souza

Å være amerikansk president øker sjansene for å få en art oppkalt etter seg drastisk. Øverst på tronen finner vi kanskje ikke overraskende Barack Obama, som har fått hele ti arter oppkalt etter seg (ni dyr og en sopp).

Neopalpa donaldtrumpi/Donald Trump

Foto: Vazrick Nazari / The White House

Denne møllen ble oppkalt etter Donald Trump, etter sigende på grunn av de oransje skjellene på hodet, som visstnok minner om Trumps karakteristiske hårsveis. Et av de interessante trekkene ved N. donaldtrumpi er at den har betraktelig mindre kjønnsorganer enn møll av samme type, men jeg er sikker på at dette faktumet ikke har hatt noen som helst innvirkning på navnevalget.

Scaptia beyonceae/Beyoncé

Foto: Erick / Jen Keys

Scaptia beyonceae er en type klegg, som kanskje ikke høres så fancy ut. Denne er imidlertid mer glamorøs enn mange av sine slektninger; den har nemlig en gullfarget bakende dekket av gylne hår – noe som er bakgrunnen for at den ble kalt opp etter Beyoncé. Den er også temmelig eksklusiv: forskere har kun funnet tre eksemplarer av arten, og alle tre var hunkjønn.

Livyatan melvillei/Herman Melville

Foto: Apokryltaros / Joseph O. Eaton

«Kall meg Livyatan melvillei.» Slik begynner fortellingen om da Herman Melville fikk en navnebror, og i likhet med den litt mer berømte fortellingen skrevet av Melville, handler dette også om en hval. Det er heldigvis ikke nødvendig å begi seg ut på en forgjeves jakt på denne hvalen, for L. Melvillei er allerede utdødd. Og det er kanskje likeså godt – den var nemlig en gigantisk rovhval, som livnærte seg på seler, delfiner, haier og andre hvaler.

Anophtalmus hitleri/Adolf Hitler

Foto: Michael Munich / Bundesarchiv

Anophtalmus hitleri fikk sitt navn av en tysk samler i 1933, en dedikasjon til en viss statsleder som nettopp hadde kommet til makten. Bortsett fra det er det ikke så mye å si om den, annet enn at den er blind og lever i noen få grotter i Slovenia. På grunn av navnet er den populær som samlerobjekt for de som samler på Hitler-memorobilia, selv om den ikke har noe annet til felles med navnebroren enn at den er lys i fargen og fortærer de svakere beboerne i grotta.

Heteropoda davidbowie/David Bowie

Foto: Seshadri.K.S / AVRO

Denne søte edderkoppen er dessverre ikke fra Mars, men fra Sørøst-Asia. Heteropoda davidbowie ble oppkalt etter artisten på grunn av de distinkte merkene den har i ansiktet, som visstnok kan minne litt om ansiktsmalingen David Bowie er kjent for. Ironisk nok er Bowie også kjent for sin androgyne skikkelse mens arten han deler navn med er kjønnsdiform, som betyr at det er synlige forskjeller på hankjønn og hunkjønn utover det at de har forskjellig kjønnsorgan.

Gaga/Lady Gaga

Foto: Curtis Clark / Alexis Martinez

Lady Gaga har faktisk fått en hel slekt av bregner oppkalt etter seg! Noe av grunnen til at disse bregnene fikk dette navnet er at hjerteformen på bregnen minnet navngiverne om kostymet til Gaga, og at bregnene har “fluid definitions of gender”, som de følte at passet godt til Lady Gagas menneskesyn.

Sylvilagus palustris hefneri/Hugh Hefner

Foto: Downtowngal / Luke Ford

Jeg fant dessverre ikke et bilde av Sylvilagus palustris hefneri, men hvis man ser bort fra sløyfa skjønner man at det er snakk om en kaninart. Hugh Hefner, kjent for å være gammel og glad i damer med lite klær, donerte en betydelig sum for å redde denne kaninarten fra å dø ut. Det er nemlig veldig få slike kaniner igjen, mye på grunn av løskatter, men muligens også fordi de har mindre sex enn andre kaniner – de får bare 3,7 kull med kaninunger i året (mot gjennomsnittlig 5,7).

Electrotettix attenboroughi/David Attenborough

Foto: Sam W. Heads, M. Jared Thomas, and Yinan Wang / Shojo

David Attenborough er selve ringreven av naturdokumentarer, og det er kanskje ikke så rart at flere forskere har valgt å kalle opp funnene sine etter ham. Han har satt navnet sitt både på levende og utdødde skapninger, deriblant denne gresshoppen som ble fanget i rav for 18-20 millioner år siden.

Phialella zappai/Frank Zappa

Foto: Ferdinando Boero / Helge Øverås

Hvis du alltid har drømt om å få et privat møte med ditt store idol er løsningen enkel: oppdag en ny manet-type! Den italienske maneteksperten Ferdinando Boero håpet at han ville få møte Frank Zappa ansikt til ansikt hvis han kalte opp en manet etter ham. Trikset fungerte, og Zappa skal visstnok ha sagt at “there is nothing I would like better than having a jellyfish with my name”.

Alle foto er hentet fra Wikipedia/Wikimedia Commons og satt sammen av Kristin Grydeland.

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed