Nova Noir

Liveradio:

Filmmagasinet Nova Noir gir deg hver uke anmeldelser av ukas mest spennende kinopremierer, intervjuer av fremadstormende skuespillere og regissører, samtidig som vi retter fokus mot de som blir tilsidesatt av andre medier.

Radiotjenesten

Våren 2017 består Nova Noir av: Miriam Angela Folland, Ludvik Verndal Wiltil, Olav Haraldsen Roen, Adrian Holm, Tage Rivas Tollefsen, Julie Cathrine Oscar-Andersen, Simen Andresen, Thale Raad, Bjørn Kristian Sveen, Tone Hafsaas og Christian Wehus.

FILM ER BESTRADIO.

Kontakt: miriam.folland@gmail.com

Liste over anmeldelser

Anmeldelse: LYST

av Tone Hafsås, mandag 17. april, kl. 18.52

Etter å ha blitt voldtatt i sin egen leilighet på Vestlandet sliter den svenske forfatteren Lisa Rostorp med angst og depresjon. Hun har barrikadert seg inne i leiligheten, låst alle...

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Get Out

av Thale Raad, lørdag 08. april, kl. 19.43

Skremmende morsom skrekk. Men ikke på den måten du tror.

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Wiener-dog

av Thale Raad, onsdag 05. april, kl. 15.53

Hjertevarm og makaber komedie fra Todd Solondz.

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Free Fire

av Simen Andresen, fredag 24. februar, kl. 17.06

Haltende skytebonanza

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: The Bye Bye Man

av Thale Raad, torsdag 23. februar, kl. 18.58

Ikke si det. Ikke tenk det: ”Hm, The Bye Bye Man ser jo ganske kul ut, da. Kanskje jeg skal bruke 130kr på å se den på kino til helgen..?”...

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Karenina and I

av Ludvik Wiltil, mandag 20. februar, kl. 12.00

Karenina & I er en norsk skuespillers reise for å finne sin rolle som den litterære russiske karakteren Anna Karenina på et russisk teater.

Les mer på Nova Noir

Trio - Jakten på Olavsskrinet

av Tone Hafsås, mandag 20. februar, kl. 11.27

Sagn, skattejakt, vennskap og dramatikk, men først og fremst: Hvordan får en 16-åring tak i slikt datautstyr????

Les mer på Nova Noir

Moonlight: 2017's første must-watch

av Tage Rivas, søndag 12. februar, kl. 14.00

En film om oppvekst, kjærlighet og identitet

Les mer på Nova Noir

Studentnyheter

Setter Kvikklunsj og lusekofte i nytt lys

torsdag 16. februar, kl. 17.00 · av Marius Morgan for Nova Noir

Har du noen gang lurt på hvordan andre oppfatter oss nordmenn? I «Det norske hus» får du en sursøt opplevelse av det å være norsk.

Regi: Jan Vardøen
Medvirkende: Shahrukh Kavousi, Gard B. Eidsvold, Hege Schøyen, Helén Vikstvedt, Knut Nærum, Egil Hegerberg, Ali Djabbary, Sven Henriksen, Ingeborg Sundrehagen Raustøl
Opphavsland: Norge
Spilletid: 80 min.
Utgivelsesdato: 17.02.2017

Det norske hus er en komedie med et politisk preg, som omhandler Ramin (Shahrukh Kavousi) fra Midtøsten, som ønsker å få oppholdstillatelse i Norge. Ramin tar inn på Akademiet for å bli norsk, men før han kan bli det må han bestå en rekke tester, av den urnorske typen. Akademiet fungerer som en norsk kultus høyborg. Stryker han, må han forlate landet. På Akademiet er personalet bestående, blant annet av Oddleiv (Gard B. Eidsvold), Bodil (Hege Schøyen) og Bergljot (Helén Vikstvedt), som skal undervise og veilede Ramin mot den norske drømmen. Før prøvelsene kan begynne blir Ramin utstyrt med et startkit, i form av “bjørnefitte”, Swix, appelsin, Kvikklunsj, ostehøvel og kondomer, som er hans hjelpere på veien til norsk statsborgerskap. Det er ikke til å komme fra at dette skaper assosiasjoner til eventyrene om Askeladden.


Norsk kulturs høyborg: Gard B. Eidsvold, Knut Nærum, Helén Vikstvedt, Hege Schøyen og Sven Henriksen (Foto: Beacon Isle Distribusjon)

Flaut å være norsk

Det norske hus spiller konsekvent på alt av det stereotypiske Norge har å by på, på grensen til at det blir flaut å være norsk. Den norske mentalitet, nasjonalitet, dugnadsånd, ruvende fjellkjeder, musikk utelukkende av Edvard Grieg, pinnekjøtt, ski, lusekofte, norsk flatfyll, du skjønner hvor jeg vil. Det norske hus tar deg med fra et utside inn-perspektiv og lar deg se nordmenn fra et relativt virkelighetsnært lys. Filmen er noe gjennomsiktig og forutsigbar, uten at dette nødvendigvis er noe negativt. Jeg sikter da til prøvelsene Ramin må gjennomgå, uten å gi bort hele handlingen.


Vanskelig å lære norsk: Helén Vikstvedt som norsklærerinnen, Bergljot (Foto: Beacon Isle Distribusjon)

Symbolikk og underliggende humor stødigere enn Dovre

Plottet og symbolikken er to motpoler i Det norske hus. Plottet er gjort før, både gjennom folkeeventyr og tidligere film, men det spiller vel ingen rolle når symbolikken er såpass on point og slitesterkt? I tillegg er temaet aktuelt som tiden selv, med tanke på flyktningpolitikken og et Norge som føler seg avnasjonalisert, uten at dette egentlig er nødvendig å nevne. Det norske hus er en morsom, feelgood film for de aller fleste, med underfundige merksnodigheter, referanser til folkeeventyr og et spark til politikerne.
Dra opp nisselua og kom deg på kino!

7/10

(Toppfoto: Beacon Isle Distribusjon)

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed