Sorgenfri

Live radio:

Sorgenfri gir deg kultur på en søndag.
Vi er gjengen som ønsker å gi deg en oppfriskende og avslappet kulturtime med god søndagsstemning. Hver uke.

Vi er din gode venn på eteren hver søndag mellom 15.00 og 16.00.

Programledere og journalister er Herdis Marie Ruud Hansen, Marte Volden Andreassen, Ina Slaveykov, Christina Campo, Sondre Hølaas, Endre Simonsen, Susanna Strand, Vigdis Evang og Kaja Spjelkavik.

Radiotjenesten

Vi utforsker alt som kan smake av kultur, lurer på hva de mange forskerne og stipendiatene stiller spørsmål ved, oppsøker de mange studentforeningene, og besøker byens små kriker og kroker.

Hva er kultur? Det lurer vi i Sorgenfri på hver uke. Derfor er det ingen temaer som er for store eller for små. Vi snakker om mat, reising, litteratur, film, musikk, teater, dans, kunst – og de mange flere tingene man kanskje ikke alltid tenker på når man hører ordet “kultur”.

Sorgenfri anbefaler, 20.11.16

av Herdis Marie Ruud Hansen, søndag 20. november 2016, kl. 16.56

Trenger du noe å gjøre i uken som kommer?

Les mer på Sorgenfri

Et komplekst vev av referanser og fortellinger

av Eline Hystad, fredag 26. februar 2016, kl. 14.20

Verker av multikunstneren Matthew Barney stilles ut på Astrup Fearnley Museet

Les mer på Sorgenfri

Skrekkens Filmmusikk: Goblin

av Herdis Marie Ruud Hansen, tirsdag 13. oktober 2015, kl. 20.30

Uhyggelig og vakker, forstyrrende og forsonende: Du har ikke opplevd skrekkfilmmusikk før du har hørt Goblin.

Les mer på Sorgenfri

Oppdrag Troms 2015

av Siv Blyseth, søndag 04. oktober 2015, kl. 15.00

For andre gang arrangerer Tromsøstudentenes idrettslag (TSI) suksessarragementet oppdrag Troms.

Les mer på Sorgenfri

Sharifis første

av Linda Rosenberg, mandag 31. august 2015, kl. 18.11

Carte Blanche danser for likestilling i deres første prosjekt under ny kunstnerisk leder

Les mer på Sorgenfri

Kjærlighetshistorie, kunstsamling og utstilling

av Eline Hystad, torsdag 21. mai 2015, kl. 22.47

“Å sette sammen en kunstsamling er som å konstruere ditt eget liv, eller som å skrive en selvbiografi. Det er veldig personlig.” - Erling Kagge

Les mer på Sorgenfri

Barokken: Kreativt kaos i Europa

av Carl Løvstad, lørdag 25. april 2015, kl. 18.00

Sorgenfri børster støvet av en glemt epoke.

Les mer på Sorgenfri

Spådommer om dramatisk undergang

av Eline Hystad, torsdag 16. april 2015, kl. 23.05

I det rundt tusen år gamle diktet “Voluspå” spås verdens undergang i Ragnarok, og slikt kan være aktuelt teatermaterial i 2015!

Les mer på Sorgenfri

Studentnyheter

Skrekkelig interessant

tirsdag 14. februar, kl. 17.06 · av Herdis Marie Ruud Hansen for Sorgenfri

Fire fine fakta om Dario Argentos filmer

Er du glad i kultskrekk, kjenner du helt sikkert til Dario Argento. Han hadde sin storhetstid på 70-tallet, og filmene hans er blant annet preget av skyggelagte drapsmenn, groteske mord og fremtredende soundtrack. Her får du noen artige fakta om mannen som formet den italienske “spaghetti thrilleren”.

1. Argento har to døtre, og han har brukt begge i sine filmer. Den eldste, Fiore Argento, blir drept helt i begynnelsen av filmen ”Phenomena”, og dette gikk visst helt fint. Men regissøren sier at han syntes det var litt ubehagelig da han måtte filme sin andre datter, Asia Argento, naken i ”The Stendahl Syndrome”.

2. I filmen ”Opera” fra 1987, skal kompaniet sette opp Guiseppe Verdis ”Macbeth”, basert på Shakespeares stykke ved samme navn. Både operaen og teaterstykket har visstnok et rykte på seg for å bringe uhell til den som setter det opp, og Argento ble frarådet å bruke akkurat den operaen i sin film. Regissøren mente selvsagt at det bare var noe stort tøys og ville ikke endre valg av stykke. Tilfeldigheter gjorde likevel at det faktisk var utrolig mye som gikk galt under filmproduksjonen. Hovedrolleinnhaveren, Vanessa Redgrave, trakk seg fra prosjektet, en annen av skuespillerne ble påkjørt, faren til Argento døde i løpet av filmingen, og på toppen av alt, ble det slutt mellom Argento og forloveden.

3. Da de filmet ”Phenomena” (1985), hadde de ikke tilgang til den type dataeffekter vi tar for gitt i dag. I en scene mot slutten av filmen, skal en skuespiller dekkes fra hode til tå av fluer. Scenen ble filmet i november, og da var det egentlig allerede for kaldt for fluene, som dør ut før vinteren. De måtte derfor skaffe en hel haug med larver og skape omgivelser der de kunne klekkes ut. De satte opp en båt i et teater, og i rommet rundt den hadde de netting som var tett nok til at fluene ikke kunne fly ut. Larvene la de inni båten, tilførte en del ekstra varme, og etter en stund, hadde de ca. en million fluer i rommet. Da de var ferdige med å filme, var spørsmålet da hva i all verden de skulle gjøre med alle disse fluene, og i stedet for å bruke mye tid og energi på det, bestemte de seg bare for å åpne teaterdørene og slippe hele svermen rett ut. På grunn av det kalde været, klarte ikke fluene å fly så langt, og de ble sittende fast i persiennene i et nærliggende hus. Folk lurte fælt på hvor alle fluene hadde kommet fra. Argento og gjengen bare lot som ingenting.


En skuespiller dekkes med fluer under innspilling av “Phenomena” (1985)

4. I ”Suspiria” (1977), møter seeren en av de ”tre mødrene”, fæle hekser som bedriver varierende former for ondskap. I oppfølgerne, ”Inferno” (1980) og ”Mother of Tears” (2007), møter vi de andre to, henholdsvis Mater Tenebrarum eller Mother of Darkness og Mater Lachrymarum eller Mother of Tears. Disse spilles av Veronica Lazar og Moran Atias. I ”Suspiria” er det Mater Suspiriorum/Helena Markos, som er den store slemme. Men det er ingen som vet hvem som spilte denne heksa, da skuespillerinnens navn er utelatt fra rulletekstene. Ifølge Jessica Harper, som spilte hovedrollen i ”Suspiria”, var heksa spilt av en nitti år gammel tidligere prostituert som Dario Argento hadde funnet på gaten i Roma.

Hør en mer utfyllende reportasje om Dario Argento her:

Toppbilde: Jessica Harper som Suzy Bannion i “Suspiria” (1977)

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed