Grenseløst

Talkshowet Grenseløst sendes tirsdager kl1030 på FM 99,3 og i reprise mandagen etter til samme tid. Og på nettspilleren.

En halv time intervju hvor vi får tid til å gå i dybden og se flere perspektiver, hvor den gode samtalen står i sentrum.

Sendingene er temaorienterte, aktuelle og informative. De beste og mest kunnskapsrike gjestene stiller i studio.

Ingen programmer er helt like, ingen temaer er for små. Temaene er aktuelle, noen tidløse og noen glemte. Andre engasjerende, usannsynlig interessante, og alt mulig til lands, til vanns og i lufta med.

Grenseløst er ikke et grensesprengende idiot-program, som prøver å sprenge tilsynelatende kontroversielle grenser, for å sette egne grenser på spill.

Programleder Olaf G. Alteren, og Kjærsti Nancke, takker alle gjestene som har stilt opp og gjort seg tilgjengelig for grenseløse spørsmål.

Grenseløst, programmet som sprenger dine perspektiv grenseløst. Hvis det passer bedre innenfor dine grenser og ikke er grensesprengende nokk.

Mail!: grenselost@radionova.no

Kjønn, makt, og farvel

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 25. januar 2016, kl. 12.00

Professor i sosialantropologi Runar Døving er gjest i Grenseløst siste sending. Han mener vi er konservative og at lite har forandret seg i forholdet mellom kjønn og makt.

Les mer på Grenseløst

Du er løsningen

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 18. januar 2016, kl. 12.00

Har du lyst til å gjøre noe for å redde planeten vår fra klimahelvete? Klimapsykolog Per Espen Stoknes er gjest i Grenseløst.

Les mer på Grenseløst

Syv år med høydepunkter

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 28. desember 2015, kl. 12.00

Grenseløst nærmer seg siste sending. I den anledning sender Grenseløst syv år med høydepunkter tirsdag 29. desember fra kl0000. Det blir et grenseløst maraton i over 24 timer.

Les mer på Grenseløst

Du er mest sannsynligvis feminist

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 21. desember 2015, kl. 12.08

Alle som er for likestilling, og ikke misbruk og vold mot kvinner, er feminister mener ukas gjest i Grenseløst. Feministaktivist og stand-up komiker, Benedicte Alnæs er gjest i studio.

Les mer på Grenseløst

I pose og sekk

av Olaf Gunnar Alteren, fredag 18. desember 2015, kl. 18.10

Det har aldri vært bedre å være mann enn det er i dag. Professor Øystein Gullvåg Holter fra Senter for tverrfaglig kjønnsforskning er gjest i Grenseløst.

Les mer på Grenseløst

Grenseløse sykdommer og kulturelle pandemier

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 30. november 2015, kl. 17.47

- Vi har ingen garanti for fremtiden. Professor Christoph Gradmann er gjest i studio.

Les mer på Grenseløst

- Gleden med irritasjon er å la den smitte over på andre

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 23. november 2015, kl. 14.33

En god latter forlenger nødvendigvis ikke livet, men den kan gjøre det. Komiker, buktaler og statsklovn Jan-Robert Henriksen er gjest i Grenseløst.

Les mer på Grenseløst

På evighetsturné med Drömtåget

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 16. november 2015, kl. 12.00

Elona Planmann er på evighetsturné og tar evigheten på alvor. Hun tok turen innom Grenseløst og spilte live i Radio Novas studio.

Les mer på Grenseløst

Velkommen til sansebedrag

av Olaf Gunnar Alteren, mandag 09. november 2015, kl. 12.00

Trylling, magi, og rundlurt, velkommen til Grenseløst. Magiker Kevin Lunde er gjest i studio.

Les mer på Grenseløst

Studentnyheter

Tre steg frem, to tilbake, og straff

mandag 25. august 2014, kl. 09.20 · av Olaf Alteren for Grenseløst

Straff, og en jakt på rusavhengige. Det mener Arild Knutsen, lederen for Foreningen for en human narkotika, er hverdagen for mange.

Grenseløst har besøkt Foreningen for en human narkotikapolitikk og snakket med leder Arild Knutsen. Sist Grenseløst besøkte dem var i januar 2012. Hva har skjedd siden da?

Knutsen ser mange positive tendenser, både fra Velferdsetaten i Oslo, den statlige behandlingen, spesialisthelsetjenesten.

- De har åpnet mer opp for brukermedvirkning, lytte til brukerne. Men vi sliter med det som er essensen i brukermedvirkning når vi vet at vi har 7500 som er i legemiddelassistert rehabilitering, og de aller fleste som tar kontakt med oss er fordi de ikke får den medisinen de vil ha, forteller Knutsen.

Men Knutsen er overrasket over at mange har kommet seg ut av miljøet. Årsakene til det er sammensatt. Mange rusavhengige har tatt grep i eget liv, men det hjelper lite hvis ikke hjelpeapparatet stiller opp og gir behandling som er tilpasset den enkeltes behov.

- Men det er ikke noe forbedring i systemet som sådan. Der er like mange rusavhengige ute i gatene. Det er like høy rekrutering. Det er fortsatt en kjempestor politiaksjon som pågår på fjerde året her i Oslo og den medfører veldig mange uheldige konsekvenser. Vi ser veldig mange nye, og rusmiljøet er sprett utover, vi må gå lengre runder nå enn sist du var her, forteller Knutsen. Knutsen mener at den pågående politiaksjonen er for å få de rusavhengige bort fra Karl Johan slik at turistene skal slippe å se dem.

Forbrytelse og straff
Men selv om noen kommer seg ut av rusavhengigheten ser han at mange også får tilbakefall, og han ser ofte nye ansikter i miljøet. Knutsen hører at mange som har vært gjennom en skilsmisse begynner å ruse seg, når de blant annet mister hele nettverket som følge av det. Mange har mistet jobben, eller opplevd andre store tap i livet. Noen har opplevd omsorgssvikt i barndommen, og blitt marginalisert i voksen alder. Årsakene til at mennesker ruser seg er mange, derfor bør behandlingen vært tilpasset deretter.

- Vi har aldri hørt at målsetningen er at færre skal bruke narkotika. Eller at vi skal få flere behandlingsplasser eller tilbud om hjelp, forteller Knutsen.

Han etterlyser:

- Lavterskelapparatet burde vært mye større, mye mer differansiert, men desto mer du hjelper rusavhengige, desto mer de styrker tiltakene, desto mer de differansierer tiltakene, og hjelper på forskjellige måter, desto mindre politisk velvilje får de og det er jo fordi det overordnede politikken er å straffe, forteller Knutsen.

Nye toner internasjonalt
FN med Verdens helseorganisasjon flagger nå et annet syn enn en total fordudspolitikk.

- Verdens helseorganisasjon har kommet med en rapport hvor de anbefaler å avkriminalisere og eventuelt forsøk med legalisering. Grunnen til det er at de ser at forbudspolitikken hindrer de helsetiltakene vi burde ha nettopp fordi de står som et paradoks til straffepolitikken og hindrer at vi får hjelpetiltak hvor man kan gå og få den hjelpen de trenger. Hvis du har nøyaktig riktig behov ut i fra det fagpersonel og politikerne synes så kan du få hjelp, men sånn er det jo ikke for alle. Alle er jo like forskjellig som oss andre og forskjellige behov for bistand, forteller Knutsen.

Men hvor skal en rusavhengig begynne? For de fleste av oss når vi blir syke ringer til fastlegen om morgenen for å få time på dagen. Men Knutsen mener at fastlegen ikke er stedet å begynne for rusavhengige som ønsker å komme seg ut av rusavhengigheten.

- Om fastlegen vil hjelpe kan det være noen over i systemet i legemiddelassistertrehabiliteringssystemet som sier nei, forteller Knutsen

- Hvis rusavhengige går til det ordinære helsevesenet så er det veldig liten grunn til å tro at de vil få den hjelpen de trenger fordi rusavhengighet ses på som selvpåført og da skal du møte dem med en moralsk pekefinger og ikke belaste helsevesenet for da skal vi hjelpe de som har blitt syke uten at de gjort noe med det selv, forteller Knutsen, som på tross av å rette en skarp pekefinger mot systemet er positiv til Bent Høies signaler om et endret syn og at dette følges opp av Jonas Gahr Støre.

Du kan lytte til et lengre intervju med Knutsen her:

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed