Vitenselskapet

Liveradio:

Vitenselskapet er danning på radiobølgene. I løpet av en halvtime hver tirsdag opplyser vi deg om alt snadder innenfor den fantastiske verden vi lever i! Vitenselskapet fra 10.00-10.30 på Radio Nova FM 99,3.

Radiotjenesten

Programmet lages av Kristin Grydeland, Dag Løvold Magnussen, Hanne Grydeland, Karl Adams Kvam, Johanne Furuseth, Ida Vassbotn, Sunniva Standnes Blix, Lise Eide Risanger og Dag August Schmedling Dramer.

Har du noe du lurer på? Noe du kunne tenke deg å få svaret på i Vitenselskapet? Send oss en melding med kodeord NOVA til 2440, eller send oss en melding på facebook!

Game over, eller bare på pause?

av Dag Løvold Magnussen, torsdag 16. mars, kl. 15.38

Århundrets comeback kan være nærmere enn vi tror, men er det verdt det?

Les mer på Vitenselskapet

Organismenes berømte navnesøsken

av Kristin Grydeland, mandag 13. mars, kl. 23.11

Det er mange fordeler med å være kjendis, og en av de kuleste er at man kan få nyoppdagede arter oppkalt etter seg!

Les mer på Vitenselskapet

Landet med det rare i

av Lise Eide Risanger, onsdag 22. februar, kl. 21.51

Australia er et land som er kjent for å inneha mye merkelig når det gjelder dyr- og planteliv. Men hva er det aller særeste Australia har å by på?

Les mer på Vitenselskapet

En kopp kaffe eller seks

av Kristin Grydeland, mandag 30. januar, kl. 20.37

Mange drikker kaffe hver dag, andre kommer aldri til å drikke kaffe igjen. Vil du vite hvordan du får noen til å hate kaffe dypt og inderlig? Tving dem til...

Les mer på Vitenselskapet

Ser du mauren?

av Kristin Grydeland, tirsdag 23. februar 2016, kl. 13.16

Hvis man ser på dette bildet på riktig måte skal en tredimensjonal maur stige frem. Hvordan er det mulig?

Les mer på Vitenselskapet

Tilbake til start

av Kristin Grydeland, søndag 21. februar 2016, kl. 14.44

Vitenselskapet undersøker om man klarer å gå i en rett linje når man verken kan se eller høre – eller om man bare går i en ring. Se videoen!

Les mer på Vitenselskapet

Kongen av regenerering

av Bjørnar Bekkevard, mandag 15. februar 2016, kl. 18.00

Spiser en flatorm en annen flatorm, blir den klokere. I Vitenselskapet denne uken handler det om regenerering, eller hvordan organismer i dyreriket overlever å bli delt i to – eller...

Les mer på Vitenselskapet

– Det mest eksklusive blekket i verden

av Bjørnar Bekkevard, lørdag 23. januar 2016, kl. 15.00

Naturhistorisk museum maler den 95 millioner år gamle blekkspruten _Keuppia sp_. Blekket de bruker er like gammelt: det er fra den samme blekkspruten.

Les mer på Vitenselskapet

Studentnyheter

Tre trær å se opp for

onsdag 01. mars, kl. 14.20 · av Kristin Grydeland for Vitenselskapet · 1 kommentar

…og ikke bare fordi de er høyere enn deg.

Noen trær er høyere enn andre. Noen trær er så høye at de får sitt eget navn, slik som «Hyperion», som med sine imponerende 115,92 meter over bakken rager høyere enn noe annet kjent tre på denne planeten. Så høyt er dette Redwood-treet, at om noen med relativt dårlige photoshop-skills skulle prøvd å sammenligne det med vårt kjære Oslo Plaza ville det sett omtrent slik ut:


Illustrasjonsbilde: Kristin Grydeland. Originalfoto: Wikimedia Commons Mahlum / Allie Caulfield

Som dere ser er «Hyperion» et temmelig digert tre, bare litt lavere enn Plaza (117m) men i det minste høyere enn det stusselige og patetiske Posthuset (115m). Det er jo nokså interessant, men å fylle opp denne lista med de tre høyeste trærne i verden blir litt vel kjedelig og krever for mye photoshopping. Jeg har derfor valgt ut tre trær som er kule i seg selv, selv om de ikke er høye nok til å få sine egne individuelle kallenavn:


Foto: Wikimedia commons/Bruno Karklis

Jabuticaba-treet (Plinia cauliflora)
Navnet Jabuticaba betyr opprinnelig «der man finner skilpadder» på det nå utdødde språket Tupi. Om man finner mange skilpadder i nærheten av disse trærne er jeg ikke sikker på, men man finner i hvert fall frukt. Det spesielle med frukten på Jabuticaba-trærne er at den vokser direkte ut fra stammen på trærne! Først dekkes trestammen av hvite blomster, som så modnes til svartlilla frukter med et søtt, hvitt geleaktig fyll som visstnok kan minne litt om druer. I likhet med druer nytes Jabuticabafrukten fersk, som syltetøy, og: som vin (temmelig sterk vin visstnok). Fruktene begynner å fermentere allerede 2-3 dager etter at de plukkes ned fra treet, noe som gjør vinproduksjonen enkel og lagringen vanskelig. Den korte lagringstiden gjør dessverre at hvis du har lyst til å smake på disse spesielle utvekstene er du nok nødt til å dra til Brasil, hvor trærne vokser.


Foto: Wikimedia Commons/Famartin

Quaking Aspen (Populus tremuloides)
Populus tremuloides er en type osp som vokser i Nord-Amerika, og som kanskje ikke ser så veldig spesiell ut ved første øyekast. Men se nærmere på bildet. Kan du se det?
Nei, selvfølgelig ikke. Det som gjør denne tretypen så spesiell er nemlig det som foregår under bakken. Det ser kanskje bare ut som en klynge med trær, men det er ikke en klynge; det er ett tre! Selv om disse ospene kan forplante seg ved hjelp av frø er det vanligere at de gjør det ved hjelp av røttene. Et nytt tre klones av det opprinnelige treet, og deler samme rotstruktur. Hele kolonier av ospetrær kan dermed dele både røtter og DNA, noe som gjør at de regnes som én organisme. Ett av disse trærne, eller én av koloniene om du vil, er såpass spesiell at den har fått seg et egennavn, nemlig «Pando». «Pando» anses som den tyngste og eldste levende organismen på jorden, og med imponerende 80 000 år og 6 000 tonn er det vel ikke så mange som kan konkurrere med det (dem?).


Foto: Wikimedia Commons/Paxson Woelber

Rainbow Eucalyptus (Eucalyptus deglupta)
Denne regnbue-eucalyptusen kan bli opp mot 20 meter høy, men det er åpenbart ikke det den er mest kjent for. Det sørøst-asiatiske treet demonstrerer nemlig en fargeprakt man ikke ser så ofte på en trestamme. Det skjer ved at striper av bark faller av stammen ved forskjellige tidspunkter, som gjør at den skinnende grønne fargen på den indre barken vises. Etter hver endrer denne farge og blir blå, lilla, oransj og til sist rødbrun. Det er dette som gir Rainbow Eucalyptus de fargerike stripene og det passende navnet.

For mer spirende fakta og kuriosa rundt trær, hør hele ukens utgave av Vitenselskapet:

Forsidefoto: Wikimedia Commons/LukaszBel

Kommentarer

tirsdag 21. mars, kl. 05.05 · av jeff

If you wear a gold watch chances are that you want people to rolex replica see it; so the 41mm wide version of the Royal Oak makes the most sense. Cartier released the Calibre rolex replica collection a few years ago to serve not only as its premier collection of men’s watches, but also to replica watches uk introduce a new range of in-house made movements designed to fit in Cartier’s more “volume” models, under the brand’s more prestigious high-complication items. The Cartier Calibre has seen various iterations, including at this replica watches uk point, a chronograph as well as a diver. The original is perhaps still the most elegant and warm when offered in a fully replica watches sale 42mm wide 18k pink gold case and matching bracelet paired to a chocolate brown dial. This same Blancpain Villeret watch can be obtained in a simpler form without the perpetual calendar and rolex replica moonphase complications, but there is something about this model that fits the replica watches Blancpain brand so well.

Legg igjen kommentar


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed