Nova Noir

Liveradio:

Filmmagasinet Nova Noir gir deg hver uke anmeldelser av ukas mest spennende kinopremierer, intervjuer av fremadstormende skuespillere og regissører, samtidig som vi retter fokus mot de som blir tilsidesatt av andre medier.

Radiotjenesten

Våren 2017 består Nova Noir av: Miriam Angela Folland, Ludvik Verndal Wiltil, Olav Haraldsen Roen, Adrian Holm, Tage Rivas Tollefsen, Julie Cathrine Oscar-Andersen, Simen Andresen, Thale Raad, Bjørn Kristian Sveen, Tone Hafsaas og Christian Wehus.

FILM ER BESTRADIO.

Kontakt: miriam.folland@gmail.com

Liste over anmeldelser

Anmeldelse: LYST

av Tone Hafsås, mandag 17. april, kl. 18.52

Etter å ha blitt voldtatt i sin egen leilighet på Vestlandet sliter den svenske forfatteren Lisa Rostorp med angst og depresjon. Hun har barrikadert seg inne i leiligheten, låst alle...

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Get Out

av Thale Raad, lørdag 08. april, kl. 19.43

Skremmende morsom skrekk. Men ikke på den måten du tror.

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Wiener-dog

av Thale Raad, onsdag 05. april, kl. 15.53

Hjertevarm og makaber komedie fra Todd Solondz.

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Free Fire

av Simen Andresen, fredag 24. februar, kl. 17.06

Haltende skytebonanza

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: The Bye Bye Man

av Thale Raad, torsdag 23. februar, kl. 18.58

Ikke si det. Ikke tenk det: ”Hm, The Bye Bye Man ser jo ganske kul ut, da. Kanskje jeg skal bruke 130kr på å se den på kino til helgen..?”...

Les mer på Nova Noir

Anmeldelse: Karenina and I

av Ludvik Wiltil, mandag 20. februar, kl. 12.00

Karenina & I er en norsk skuespillers reise for å finne sin rolle som den litterære russiske karakteren Anna Karenina på et russisk teater.

Les mer på Nova Noir

Setter Kvikklunsj og lusekofte i nytt lys

av Marius Morgan, torsdag 16. februar, kl. 17.00

Har du noen gang lurt på hvordan andre oppfatter oss nordmenn? I «Det norske hus» får du en sursøt opplevelse av det å være norsk.

Les mer på Nova Noir

Moonlight: 2017's første must-watch

av Tage Rivas, søndag 12. februar, kl. 14.00

En film om oppvekst, kjærlighet og identitet

Les mer på Nova Noir

Studentnyheter

Trio - Jakten på Olavsskrinet

mandag 20. februar, kl. 11.27 · av Tone Hafsås for Nova Noir

Sagn, skattejakt, vennskap og dramatikk, men først og fremst: Hvordan får en 16-åring tak i slikt datautstyr????

I forrige uke så jeg den nye barnefilmen Trio – Jakten på Olavsskrinet, en film basert på NRK Super-serien Trio. Serien har gått over tre sesonger, den har blant annet blitt solgt til Tyskland, og den har vunnet Gullruten for beste barne- eller ungdomsprogram. Målgruppen er i utgangspunktet barn på 7-12 år, men NRK har tidligere advart om at barn under ti år ikke bør se serien alene. Til tross for å ligge noen år over nevnte målgruppe, gav jeg den en sjanse.

Filmen er basert på den gamle myten om Olavsskrinet, ett av de to skrinene Olav den Helliges kiste ble gravlagt i. Myten sier at skipet som skulle frakte skrinet til København i 1540 forliste utenfor Agdenes (i Sør-Trøndelg), men til tross for leteaksjoner i hele fjorden, har man ikke funnet noe. I Trio – Jakten på Olavsskrinet, blir ungdommene Nora, Lars og Simen dratt inn i et kappløp om å finne den sagnomsuste skatten før den mystiske Lady Zhen (les: superskurk). Filmen er regissert av Eva Dahr, og starter i idylliske Skjåk.

En fremmed mann trenger seg på hos bestefaren til Nora med en mystisk pakke som han ber ham om å passe på, og sier det står om liv og død. Etter mye om og men får Nora tak i pakken. Hun tar den med seg hjem til kompisen sin, Lars, siden hun skjønner at noen (les: bad guys) er ute etter å stjele den. Lars er Noras smarte bestevenn, en 16(?)-åring med ganske mye (les: shitloads av) datautstyr av typen ser-kult-men-altfor-komplisert-ut. Lars sitter i rullestol. Da de finner ut at innholdet i pakken er et menneskebein, er det null stress for Lars Med Kul Scannemaskin å finne ut at dette er tusen år gammelt. Det har nylig blitt begått et tyveri i Nidarosdomen hvor et lignende bein ble stjålet, og de skjønner at det de har fått tak i er et annet ben fra sjølvaste Heilag Olav. Lars har lest at en del av skatten skal være et kjede med helende kraft, og hans ønske om å kunne gå igjen er underliggende gjennom filmen. Det kommer etter hvert frem at Lady Zhen er alvorlig syk, og at det er dette kjedet hun er ute etter.

De drar med seg Noras (eks?-)kjæreste Simen for å prøve å finne skatten, og via skype har de også med seg Lars sin (like smarte) tyske kjæreste Emma. Jakten fører dem fra Skjåk til Trondheim, og senere til Lofoten. I løpet av turen blir det splid både innad blant vennene, og mellom Nora og «Besten», som viser seg å ha løyet både til Nora og til politiet. (Bad guy?? Snill bestefar?? Vi venter i spenning.) Filmen har blitt sammenlignet med CSI og Indiana Jones, og jeg må innrømme at norsk barnefilm har blitt tøffere siden jeg var 10. Det er sjelden et rolig øyeblikk på skjermen, og selv om plottet er ganske åpenbart for oss «voksne» er det nok å følge med på.

Noe av det mest positive med filmen er det rent estetiske. Etter å ha sett denne filmen er det bare å avbestille charterferien med én gang, da neste stopp uten tvil er Lofoten. Nå skjønner man hvorfor turister trosser alkoholprisene og drar på norgesferie, og til og med «Hurtigruta minutt for minutt» begynner så smått å appellere til meg etter å ha sett trioens ferd nordover, på blikkstille vann inn i solnedgangen.

Men let’s be real. Når det gjelder å treffe det litt eldre publikumet, treffer Jakten på Olavsskrinet dessverre ikke blink. Med en til tider overdrevet trang til å forklare det åpenbare, blir noen scener nærmest parodiske. Til tross for jevnt over høy kvalitet på regien, kan det virke som Eva Dahr noen ganger undervurderer selv de yngre seerne, og tidvis overspill trekker ned det helhetlige inntrykket. Selve historien har allikevel noen sterke underliggende temaer, kanskje spesielt Lars sterke ønske om å kunne gå igjen, samtidig som han innerst inne vet at et magisk, helende kjede er for godt til å være sant.

Konklusjonen etter å ha sett Trio – Jakten på Olavsskrinet må vel være at den passer best for den tenkte målgruppen. Selv om den slår mye av det Norge tidligere har produsert når det gjelder barnefilm, mangler den det lille ekstra for å fange meg i historien. Send avgårde ungene/småsøsknene dine, mens du selv kan lete i Nova Noirs siste anmeldelser etter en film som passer deg bedre.

4/10

(Foto: Nordisk Film Distribusjon)

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed