Stafett er stafett

Liveradio:

Radio Novas sportsprogram. Vi tar for oss alt fra Premier League til NM i rumpeldunk.

Stafett er stafett sendes torsdager fra 17 – 19 på DAB+ og nettspiller. Podcast av programmet finnes iTunes.

Programmet lages av denne ydmyke buketten:
Fredrik Sveen
Eirik Nysveen
Ole Vestheim
Marcus Fredheim
Endre Ugelstad Aas
Petter Marius Udland
Benjamin Uddmo Ask

Radiotjenesten

Tabelltips for Eliteserien 2017

av Fredrik Sveen, tirsdag 28. mars, kl. 14.48

Pokalen kan allerede adresseres, men i bunnen av tabellen blir det jevnt!

Les mer på Stafett er stafett

Norsk seier, døvt publikum og middels pølser på Kvitfjell

av Endre Ugelstad Aas, fredag 03. mars, kl. 17.39

Radio Novas sportsprogram var til stede på verdenscupstevnet i alpint på Kvitfjell. Hør vår fyldige dekning av fartshelgen her.

Les mer på Stafett er stafett

Nu har bottennivån i Norsk tv nåtts

av Hans Joakim Lien, mandag 24. oktober 2016, kl. 20.21

I förra veckans ”stafett er stafett” diskuteras problematiken med TV2.s 12 timmar långa uppladdning inför stormötet mellan Liverpool och Manchester i Premier League. Redaktionen menar att det är opassande,...

Les mer på Stafett er stafett

UFC 204 – Voldspornografien og Norge

av Petter Marius Udland , torsdag 20. oktober 2016, kl. 20.05

Stafett er stafett sendte en mann til UFC 204 i Manchester, mens resten av sportsjournalistene i landet var i Baku for å dekke Aserbajdsjan – Norge.

Les mer på Stafett er stafett

– Gedigne tabber av landslagslegene

av Fredrik Sveen, torsdag 13. oktober 2016, kl. 20.05

Hvem har skylden for Therese Johaugs positive dopingprøve?

Les mer på Stafett er stafett

Det definitive argumentet mot den moderne idretten

av Petter marius Udland, onsdag 14. september 2016, kl. 14.37

Kollektivsmens død er kapitalens brød

Les mer på Stafett er stafett

Ullevaal 31. august

av Endre Ugelstad Aas, onsdag 31. august 2016, kl. 23.28

På tide å arrangere landskamper utenfor Oslo igjen?

Les mer på Stafett er stafett

Fikk ikke kysset før 19 år senere

av Fredrik Sveen, fredag 04. mars 2016, kl. 11.40

Vi gir deg den gripende og sanne historien om det kjente kysset mellom Arne Scheie og Jon Herwig Carlsen.

Les mer på Stafett er stafett

Studentnyheter

Verdens vakreste spill

fredag 11. mars 2016, kl. 11.50 · av Fredrik Sveen for Stafett er stafett

– Sport tilbyr en opplevelse som får mennesker i vår tid til å føle noe.

I kveld sparkes Tippeligaen i gang igjen. Det som noen kanskje vil kalle vårens vakreste eventyr, mens andre kaller det tuppe-ligaen. Faktum er uansett at fotball er verdens mest populære idrett, og slik er det også i Norge.

Fotball kalles ofte for «the beautiful game», men hva er det egentlig som gjør fotball så vakkert? Og hvorfor elsker vi det så høyt? Bill Shankly har blitt berømt for sitatet «Fotball handler ikke om liv og død (…) det er langt viktigere enn det». Det kan kanskje virke både pretensiøst og idiotisk, men er det noen sannhet i det?

Enkelte vil påstå at sport kan få det beste og verste ut av folk. Hver eneste dag, hele året kan man se sport på tv. Den mest sette tv-sendingen i Norge noensinne var en sportsbegivenhet (Norges kamp mot Mexico i fotball-VM i 1994 med over to millioner seere). Faktisk har fire av de ti mest sette sendingene på norsk tv gjennom historien vært programmer relatert til sport. Og den største sporten av alle? Fotball.

Hvor mange spiller fotball?
Ifølge FIFA spilte 265 millioner fotball i 2006. Dog bør nok disse tallene tas med en klype salt, for å si det forsiktig. FIFA hevder å ha telt både registrerte og uregistrerte fotballspillere, noe som om ikke annet, må sies å være svært ambisiøst. Setter vi dog FIFAs egne undersøkelse til side, det er faktisk fortsatt ganske vanskelig å fastsette hvor mange mennesker som spiller fotball, til og med i Europa. Mulier Instituut i Nederland prøvde på midten av 2000-tallet å samle inn data for å kartlegge akkurat hvor mange som spiller fotball, men av rapporten kan vi lese at i løpet av ett år kunne data fra samme land gi forskjeller for personer som spilte fotball med opp til 40 prosent.

Så hvor mange som spiller fotball på løkka med venner vil vi nok aldri få en fasit på. Men registrerte fotballspillere, spillere som er registrerte i nasjonale forbund kan gi oss en idé om hvor mange som spiller fotball. For å ta Norge som et eksempel, her er nærmere ti prosent av landets innbyggere, registrerte fotballspillere. Og for bare ti år siden var andelen enda høyere. Ti prosent av alle innbyggerne i landet er uansett en ganske stor andel.

Hvorfor er fotball så populært?
Så hva er det med sport, og da spesielt fotball? Hva får brasilianere til å referere til fotball som religion? Hva gjorde at tidligere FIFA-president Sepp Blatter i 2014 var den til det 70. mektigste mannen i verden ifølge Forbes? Hva er det med fotball som får voksne menn til å gråte som småjenter når laget «deres» taper?

Ifølge professor ved Norges Idrettshøgskole, Matti Goksøyr, er det ikke så lett å sette fingeren på hva som gjør fotball så spesielt, men han har noen ideer.

– Fotball er både enkelt og komplisert på samme tid. Også er det spennende! Fotball er enkelt på den måten at alle kan forstå spillet. Elleve spillere på hvert lag prøver å score flere mål enn det andre laget. Jo mer interessert du er i spillet, jo mer komplisert kan du gjøre det, nesten så komplisert du bare vil. Taktikk, kunnskap om spillere, trenere, treninger og så videre, sier Goksøyr.

Han forteller videre at uforutsigbarheten gjør fotball mye mer spennende enn andre idretter.

– Et mål i fotball er verdt så mye, det er en sjeldenhet, og det kan komme når som helst. Dersom du sammenlikner med for eksempel håndball eller basketball, et mål i fotball er verdt så mye mer.

Selv om man vanligvis, og her med trykk på vanligvis (Leicester), vet hvilke lag som vil kjempe om serietittelen i slutten av sesongen, lever hver eneste fotballkamp sitt eget liv. Det gjør at hver eneste fotballkamp er interessant, og ikke bare kampene mellom de gode lagene. Ifølge Goksøyr vinner det antatt dårligere laget langt oftere enn man skulle tro.

Og dette kan kanskje hjelpe oss med å forstå hvorfor det er spennende å se på, men ifølge Goksøyr er det også mange som har et sterkt personlig forhold til fotball, noe som er med på å øke interessen.

– Fotball kan spilles nesten over alt, og det er billig. I sin enkleste form trenger du to pinner til å lage mål, og en ball.

Kan spilles overalt
At det kan spilles over alt, i hele verden, og at veldig mange kan lett identifisere seg med spillet, nettopp fordi de har spilt selv, er med på å gi fotball en unik posisjon i verden i dag. Antallet personer som har et forhold til fotball i verden er i en helt annen liga enn noen annen idrett.

Men slik har det ikke alltid vært.

– Sport tilbyr en opplevelse som får mennesker i vår tid til å føle noe. Noe vi setter pris på, og som ikke kan oppleves på noen annen måte, sier Goksøyr.

Interessen for sport har hatt sine opp- og nedturer gjennom historien. I Norge hadde vikingene sin egen form for sport og leker, som var veldig populære, men etter det brydde ikke folk seg nevneverdig om sport i nærmere tusen år. For drøyt hundre år siden utviklet sport seg til det vi kjenner i dag.

– Da byene startet å utvikle seg trengte folk noe å bruke fritiden sin på, de trengte ganske enkelt fritidsaktiviteter, forteller Goksøyr.

Ved siden av å ha noe å gjøre etter jobb, fikk nå også arbeiderne noe å snakke om, og fikk følelsen av å være en del av noe.

Supporteraspektet
Selv om fotball er en populær sport å spille, er interessen fra supportere og tilskuere det som virkelig gjør at fotball befester som den mest populære idretten i verden. I Norge er det over 100.000 registrerte supportere for engelske lag. Og det er ingen annen sport som trekker så mange mennesker til stadioner verden over som fotball.


Foto: Eivind Hauger / Flickr

Når du tenker på fotballstadioner fulle av jublende mennesker er det lett å se til England, men England har faktisk ikke de største tilskuerskarene. I 2014 var gjennomsnittlig tilskuertall i tyske Bundesliga høyere enn i England, og slik har det vært siden verdensmesterskapet i Tyskland i 2006. Teller man antallet tilskuere satt opp mot populasjon, er England best av de to. 2,5 prosent av alle innbyggerne i England ser fotballkamper i de tre øverste divisjonene som tilskuere. I Tyskland er andelen 1,5 prosent.

Hva er er andelen i Norge? 3,7 prosent.

Så nå man hører folk klage på lite tilskuere på norske kamper, skal man kanskje huske at det bor 5,5 millioner i dette landet.

Vi elsker fotball
Det ser ut til at vi kan dele interesse for fotball inn i to kategorier. Å kjenne fotball på et personlig nivå, og ved å være supporter av en klubb eller nasjon. Og for å forstå hvorfor det har blitt så populært kan en argumentere for at kombinasjonen av de to er helt avgjørende.

Det er liten tvil om at fotball og sport er populært, men kan det bli enda større? Sannsynligvis så kan det bli det. I dag kan du se hva du vil, når du vil. Fotball og andre idretter representerer uforutsigbarhet og begeistring. I Norge lar vi oss begeistre som ingen andre. Ifølge Kuper og Szymanski, forfatterne bak boken Soccernomics, er det nemlig ikke et land i verden hvor folk elsker fotball som i Norge.

Toppfoto: Joel Agee / Flickr

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed