Foto: Privat/Mats Lindkjølen

Psykologistudent fikk sjokkbeskjed

I 2016 kom sjokkbeskjeden fra norske myndigheter: norske psykologistudenter i Ungarn er ikke lengre kvalifiserte til å jobbe i Norge. En av disse studentene var Mats Lindkjølen, som gikk sitt siste år på mastergrad i psykologi.

– Vi fikk ikke noe beskjed om dette på forhånd. Utdanningen som hadde vært godkjent i 13 år, og nå fikk kullet over oss avslag på lisensene sine. Vi ante ikke hva som skjedde. Alt rundt var uvisst. Folk ble nysgjerrige på å få vite mer. Vi fikk veldig lite informasjon på dette tidspunktet. Så fikk vi beskjed om at det ikke var helt sikkert at vi kom til å bli autoriserte. Det var utrolig skremmende å få vite, at utdanningen ikke leger ville bli godkjent helt ut av det blå at, sier han til Studentnyhetene.

Hør hele intervjuet med Mats Lindkjølen fra Studentnyhetene her

– Det var en del studenter som jobbet på linsens, og som hadde begynt i sin praksis. De måtte avslutte. Mange av dem var på vei til å bli ferdig. Veilederne deres hadde sakt at de var godkjente. Men sånn ble det ikke. De som var ferdige med mastergraden den sommeren, fikk ikke søkt på praksis og fikk dermed ikke begynt på lisensen sin. Det var veldig forskjellige reaksjoner blant studentene. Så vidt jeg husker var det ingen i mitt kull som sluttet. Vi samlet oss sammen og hadde samtaler. Vi dannet grupper på facebook med studenter som gikk før og etter oss. Folk var veldig nervøse og usikre. Vi brukte lang tid på hvordan vi skulle takle det her. Det var ikke noen grunn for oss å slutte, og begynne på et langt løp et annet sted. Man har fortsatt noen jobbmuligheter med en master også, men ikke helt det jeg hadde sett for meg at jeg ville bli. Jeg var håpefull, og tenkte at dette kanskje ordnet seg.


Budapest er en av de fineste byene i Europa med menge studenter Foto: Artbejo/pixabay.com

I 13 år har studenter med mastergrad i klinisk helsepsykologi ved ELTE-universitet i Ungarn kunnet praktisere som psykolog i Norge. Ved å fullføre ett praksisår med godkjenning av veileder. I april 2016 bestemte norske helsemyndigheter for avslutte denne ordningen uten forvarsel. Hvorfor gjorde de det?

– Norske helsemyndigheter mener at du etter en klinisk master i Ungarn, ikke er i stand til å gjøre den samme jobben, eller at det gir deg de samme rettighetene like autonomt som profesjonsutdanning i Norge. Dermed mener de at utdanningen ikke er tilstrekkelig for å bli autorisert. Norske myndigheter fikk visst informasjon som de ikke hadde tidligere om studiet, noe som førte til at de ikke ga deg de samme rettighetene. Så det er veldig merkelig, fordi det hadde vært godkjent i mange år før. Hvem var det de fikk ny informasjon fra?

Innholdet og oppbyggingen av psykologiutdanninger i Europa er ulike. En som studerer psykologi i et EU-land må derfor få godkjent sin utdanning individuelt av Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH). For de aller fleste psykologistudenter har det ført til at man får jobbe på lisens. Det vil si at man får en midlertidig godkjenning til å jobbe som psykolog med veileder. Etter man har fullført denne praksisen, og har fått godkjenning fra veileder får man søke om varig autorisasjon. For studentene i Ungarn var det inntil ordingen ble stoppet, krav om å jobbe ett år på lisens.

– Jeg var jo håpefull og tenkte at dette vil ordne seg. Jeg fortsatte å studere for å fullføre masteren min. Det var noen ivrige sjeler som startet et massesøksmål mot staten ved Helsedirektoratet, som jeg er en del av. Jeg håper at den saken får en avklaring i løpet av året. I tillegg er det et søksmål mellom ESA og Norge om samme sak. Så er vi veldig positive.


Kan domstolen i Brussel hjelpe studentene? Foto: EFTAs overvåkningsorgan

EØS-tilsynet ESA (EFTAs overvåkningsorgan) har opprettet sak med bakgrunn fra fire klager fra norske studenter i Ungarn. ESA mener norske myndigheter ikke har begrunnet hvorfor de i 2016 brått stanset ordningen for godkjenning av utdannelsen. De mener derfor at dette er i strid med EØS-reglene, og venter fremdeles på svar fra norske myndigheter, i følge tilsynet. ESA har også mottatt tre lignende klager i forhold til at Norge heller ikke godkjenner psykologistudier fra Polen, Spania, Litauen og Nederland. Klagene er fortsatt under behandling hos ESA.

– På bestilling fra Bent Høie og Helsedepartementet vil de som begynte på masterløpet før endringen i 2016 få tilbud om ekstra kursing. Slik at de får lov til å jobbe på linsens, og dermed kunne få autorisasjon. Det vil staten bruke den nette sum av 244 millioner kroner på. De som jobbet på linsens i 2016, og var ferdige med lisensen fikk den ekstra kursingen nå i sommer. Kullet over meg fikk nylig utdelt praksisplasser, og neste år vil mitt kull kunne søke på kursing og praksis på de forskjellige helseforetakene.

– For dem som studerer Psykologi i dag er det fortsatt veldig usikkert om de kommer til å bli autorisert eller ikke. De som i dag går på master i Ungarn hadde allerede startet på bachelor nivå, da endringen kom i 2016.

– Jeg har fått jobbet på to ulike mentalinstitusjoner. Jeg vet at det er noen som ikke har fått den muligheten. De tar dette mye tyngre enn meg. Jeg har en relatert jobb på Dikemark, så for meg går det fint. Men jeg gleder meg til å begynne på lisens, og endelig fullføre det løpet jeg startet på i Ungarn.

Hør hele forrige ukens Studentnyhetene finner du på iTunes, SoundCloud eller du hører podkast. Intervjuet med Mats Lindkjølen er fra 6:39
Klarte ikke embedde https://soundcloud.com/oembed?format=json&url=https://soundcloud.com/studentnyhetene/psykologistudent-far-ikke-praktisere-studentenens-fredspris-statsbudsjett-2019#t=6:39 :(

Toppfoto: Privat - Mats Lindkjølen