Topp ti ting i juleferien som (kanskje) er litt oppskrytt

Julen skal visstnok være en tid for ettertanke. Det er ikke sikkert at det er så lurt.

Min 27. julefeiring ligger bak meg. Den var ganske så alright, og lite spesiell i forhold til andre norske juler (det hadde vært morsommere om jul i flertall var juli).

Man skal ikke tulle med tradisjonene til folk, men det er jo litt det jeg risikerer å gjøre med denne lista. Som den grinchen jeg er, så tenker jeg at det nok går fint. Men vær litt forberedt på å bli litt jule-fornærmet (dette må dog aldri tolkes som et korstog mot høytiden jul, som jo hadde vært ganske ironisk i seg selv).

For noen ting knyttet til den norske juleferien er ikke så utrolig kule som alle skal ha det til.

10. Prinsen sine armbrøst-skills
Pavel Trávníček sin Oscar-verdige skuespillerprestasjon som Prinsen i Tři oříšky pro Popelku er en kjær juletradisjon på TV. Den Knut Risan-foredlede utgaven på norsk smelter selv det bittelille hjertet til verdens kaldeste Grinch.

Men en ting klarer jeg aldri å glemme: Prinsen kan jo ikke skyte med armbrøst.

«Er ikke du skarpskytter da, prins?» sier Kamil (spilt av den enestående Vítezslav Jandák) småfrekt når Prinsen bommer på et rådyr etter at Askepott kyler en snøball i trynet til strømebukse-prinsen.

En liten oppreisning får tronarvingen riktignok når han skyter ned nøttene som Askepott ender opp med. Men all troverdighet forsvinner i scenen med revejakten, der de kutter bort like før prinsen skyter. I haukejakten ydmykes han av Askepott igjen. Nei. Fokuser på leksene du, prins.

9. Pepperkaker
Er det egentlig godt?

8. Jul i Skomakergata
Om du trenger et eksempel på at nostalgi er sterkere enn krutt, så bruk Jul i Skomakergata. Jens Petrus og Tøfflus sto tørskodde, og uten utfordrere, på toppen av julekalender-haugen i mange år.

Men vinneroppskriften fra 1979 har kanskje gått litt ut på dato? Det er ikke det TV-programmet i verden med høyest tempo. I konkurranse med Fortnite, DAB+, dabbing og moderne julekalendere så er det ikke så rart om boligprisene i Skomakergata synker litt.

Heldigvis finnes den fremdeles på nett-TV for den som måtte ønske det.

7. Svorens vanskelighetsgrad
Norges mest populære julemiddag er nok også den som skaper mest hodebry. «Sånn får du sprø svor» er en gjenganger både på reklame- og overskrifts-fronten i desember. Hvert eneste år.

Svineribba har vel ikke endret seg så veldig. Grisen er fortsatt en gris, selv om vi kaller det svin når vi spiser det. Svoren blir sprø på samme måte som i fjor. Trenger vi å lære det hvert år?

6. Kvelden før Kvelden
Visste du at Kvelden før Kvelden spilles inn lenge før 23. desember? Det ødelegger litt av sjarmen for min del. Den julestemningen Ingrid Gjessing og Haddy later som om de har kan umulig være genuin.

5. Hvit jul
Bing Crosby slutter aldri å drømme om en hvit jul. Men det er bare å bli vant til at julen blir mindre og mindre hvit. Og hvem trenger egentlig en hvit jul. Jeg setter både gull, røkelse og myrra på at Jesus ikke så snø mer enn maks fem ganger i løpet av det ganske korte livet han levde.

4. Den siste episoden av en julekalender
Hvor mange rekker egentlig å se den 24. episoden av en julekalender på selve juleaften? Sendetidspunktet sammenfaller relativt ofte med spising av for eksempel ribbe eller pinnekjøtt. Om man utsetter det til romjulen, så er sjarmen litt borte. Dobbelepisode på lille juleaften kunne nesten vært en bedre løsning.

3. Nyttårsaften
Det er hyggelig med nyttårsaften altså. Kalkun er godt det altså. Fyrverkeri er fint det altså. Men plasseringen av dagen er for tett på jul. Nyttårsaften hadde passet bedre i månedsskiftet januar/februar. Kanskje det blir slik når Kina tar over verden. Været er for øvrig aldri så bra som man hadde håpet. Nyttårsaften hadde kommet lenger nede på lista om man ikke følte man måtte kle seg pent. Litt i samme kategori som 17. mai.

2. Akevitt
Min teori er at ingen egentlig liker akevitt. Argumentet som sier at det skal rense munnen for fett på grunn av all den fete julematen kjøper jeg ikke. «Livets vann» er betydningen til ordet akevitt. Det hadde blitt et kort liv. Det skulle visstnok være en drikk som bedret alt på innsiden av kroppen. Jeg tror jeg foretrekker vanlig vann til den jobben.

1. Ettertanke
Julen er en tid for ettertanke. Ved for mye ettertanke ender du opp med lister som det her. Nok grinching for i år.

Toppfoto: Tore Bustad/https://flic.kr/p/b1a6nc