Umami hva da?

Føler du deg litt tatt på senga hver gang du hører begrepet “umami”? Tenker du at du egentlig bør vite hva det er, og har kanskje en idé, men er egentlig ikke helt sikker? Pust lettet ut, her kommer svaret.

Umami ser ut til å ha blitt et megatrendy ord blant vestens kokker de siste årene. Fenomenet er derimot ikke noe nytt. Umami er det vi kaller den femte smakskvaliteten. Den ble oppdaget i Japan for omtrent hundre år siden, men her i vesten har vi ikke anerkjent den før ganske nylig. Vi tok en prat med smaksforsker Bano Singh for å komme til buns i hva denne smaken egentlig er, og hva den kan ha å si for matlaging.

Umami er smaken av proteiner. Proteinrik mat som kjøtt, meieriprodukter, sopp og tomat er eksempler på mat som smaker mye umami. Bano beskriver det som en god smak, som fyller hele munnen. “Hvis kjøkkensalt er prototypen av salt, så er prototypen av umami, buljong” forklarer hun. Altså, ren buljong, uten tilsatt salt. Stoffet som gir smaken av umami er monosodium glutamat også kjent som MSG. Bano mener at hvis vi får et mer bevisst forhold til MSG og umami vil det kunne føre til bedret kosthold. I stedet for å ta i bruk smakstilsetninger som er proppet med salt og sukker, slik som for eksempel ketchup, kan man heller tilføre umami i maten.


Umami Halloumi burgeren fra Max, med umamirik trøffeldressing, syltet rødløk og ost som er naturlig rik på umami!

Har du lyst til å få en klarere ide av hva umami smaker, anbefales å kjøpe umami i konsentrert form, altså rene MSG-krystaller. Det kan du få kjøpt på A-Marked i Oslo sentrum, og antageligvis også andre slike Asia-butikker. Du får en hel pakke for kun 16kr. Den ser sånn her ut:

Du kan så smake litt på det, for så å smake på mat som er naturlig rik på umami, slik vi har gjort i den første sendingen av matprogrammet som deler navn med den femte smakskvaliteten.

Hør historien om umami, intervjuet med Bano Singh, vår smakstest av MSG, samt en anmeldelse av Umami Halloumi-burgeren på Max, i den aller første sendingen av Umami på Radio Nova HER