Nærings- og tidsminister Iselin Nybø. Foto: NFD/Øyvinn Myge

Nybø: Beklager 2020 blir en time lenger

Du som er student har nok kjent på at det ikke alltid er nok tid i et døgn til å få gjort alt du skal. Døgnet har jo bare 24 timer, og om vi trekker fra anbefalt søvn som i følge forskning.no er 7-9 timer for oss mellom 18-40 år. Sitter du igjen med kun 15-17 timer til alt du gjør når du er våken. Du skulle kanskje ønske at du hadde litt ekstra tid?

På søndag får du nettopp det, litt ekstra tid, altså. Vi går over til «vintertid», eller normaltid som det egentlig heter. Noe som gir deg en hel ekstra time du kan bruke på hva du vil.

De kommende dagene kommer du til å bli minnet på at det nå er slutt på sommertiden, og at du må huske å stille klokka én time tilbake. Både avisene kommer til å bruke mengder med plass til å minne deg på å stille klokka. Ja, selv Dagsrevyen kommer til å bruke flere minutter på å minne deg på det samme. Det er kanskje er et fint avbrekk fra valget i USA eller om krig, kriser og korona. Men det blir vel litt for mye mas om klokka?

Tidsminister Nybø beklager
I Norge er det Næringsminister Iselin Nybø som styrer over tiden, noe hun synes er et spennende ansvar, skriver hun i en epost til Radio Nova.
– Jeg legger merke til at dette med å stille klokka er noe som virkelig engasjerer folk! Som tidsminister må jeg beklage at 2020 blir én time lenger. Det har allerede vært et svært krevende år for veldig mange nordmenn. Vi kan også velge å se lysere på det, selvsagt. Når vi stiller klokka tilbake, blir natta en time lengre. Det gjør at når vi står opp på søndag, har sola rukket å komme litt lenger opp over horisonten enn på samme tid dagen før, og vi får en lysere morgen enn vi ellers ville fått.

Skulle vi ikke slutte å stille klokka fram og tilbake, spør du kanskje.


EU har fått nok av å stille klokka, men stiller den likevel Arkivfoto: Den europeiske union/Europaparlamentet

2018: Skulle bli siste gang vi stilte klokka
I september 2018 vedtok EU-kommisjonen at sommertidsdirektivet skulle oppheves. Dermed lå det an til at det skulle bli slutt på klokkestilling etter 2019. Bakgrunnen den gang var at kommisjonen gjennomførte en meningsmåling i juli og august 2018 blant EUs befolkning. Der svarte hele 80 % at de ønsket å slutte å stille klokka fram og tilbake. I følge EU-kommisjonens egne tall svarte hele 4,6 millioner europeere på spørsmålet. På lignende undersøkelser blant befolkningen i EU pleier de kun å få mellom 400 000 - 500 000 svar. I EU-kommisjonens 28 representanter fra hvert av medlemslandene, vedtok forslaget og sendte det videre til de Europaparlamentet og Rådet for den Europeiske Union. Etter en rekke timer i mars 2019 ble det også flertall for forslaget blant de 751 folkevalgte medlemmer fra EU-landene i parlamentet (410 for, 192 imod, 51 avholdende).

EU lar tiden gå
For at forslaget skal bli endelig vedtatt i EU, må både Europaparlamentet og Rådet for den Europeiske Union behandle saken ferdig, derfor står det kun ett vedtak i Rådet igjen. Men det kan ta lang tid før vi får et vedtak. Rådet består av ministere fra regjeringene i medlemslandene av EU. Men saken har ikke blitt satt opp på dagsorden for noen av rådsmøtene i høst, og at det dermed er uvisst hva som skjer videre, får vi opplyst av Nærings- og fiskeridepartementet. Et vedtak i saken ser ut til å drøye, departementet peker på at det har vært et travelt år også i EU.


Dagens tidsoner i Europa Kilde: © timeanddate.com 2014

Skulle forslaget bli endelig vedtatt kan vi få et lappeteppe av ulike tidssoner i Europa, fordi hvert enkelt land selv kan bestemme om de ønsker å ha sommertid eller vintertid som sin nye normaltid. Men vi har vel ulike tidssoner allerede?

Vulkanland sluttet for lenge siden
Rundt omkring i verden er det en rekke land som har én fast tid hele året. Vi kan nevne land som Kina, Japan og Russland, men i EU/EØS er det faktisk kun ett land i dag som ikke stiller klokken. Landet som kanskje er mer kjent for sine vulkaner og geysirer droppet sommertid allerede i 1967, vi snakker selvfølgelig om Island. I resten av Europa har både Russland og Hviterussland sluttet med sommertid, noe begge gjorde i 2011.


Næringsminister Iselin Nybø er også tidsminister. Som ansvarlig for Justervesenet minner hun om at alle må stille klokka én time tilbake natt til søndag. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Norge tar tiden til hjelp, og venter på EU
Næringsminister Iselin Nybø skriver i en e-post at Norge kommer til å følge EU.
– Vi i Norge kommer til å måtte stille klokken mellom sommertid og vintertid så lenge EU fortsatt gjør det. Det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre. Det er store fordeler knyttet til å ha lik praksis rundt tidsomstilling, blant annet for transport, handel og annen samhandling mellom landene. I dag har har vi lik tid som våre nærmeste naboer, men samhandler også godt med land i andre tidssoner og de som ikke har sommertid, som Island.

Når du nå får en time lenger på søndag, har Iselin Nybø en oppfordring til alle studenter for hva de kan bruke den ekstra timen til.
– De fleste bruker nok den ekstra timen til å sove, men hvis du liker å ligge litt i forkant, har jeg noen forslag: Gå en tur, lytt på stillheten, ring en venn, spis noe godt, eller ta et lite og velfortjent avbrekk fra studiene, skriver Nybø.

Så når du likevel har brukt et par minutter på å lese denne artikkelen. Kan du ta oppfordringen fra tidsministeren til å bruke litt tid på å tenkte over hva du vil bruke denne ekstra timen til.

Hvem vet kanskje blir 2021 året vi stiller klokken for siste gang.
Tikk takk.