Umami tester sopp

Nei, ikke den typen sopp, men matsopp.

På fredag tok to ferske Umami-medlemmer turen for å teste sopp under MatLarms egne smaksløype med sopp som tema. Synonymt med høsten og fullspekket med umami ble det ikke tvil om hvilken løype Umami-redaksjonen måtte dra på.

Skyene har tårnet seg opp og regnet pisker. En gul trevilla troner i enden av en hage i Parkveien. Første av tre stopp for kvelden er hos restaurant, Park 29.

Setter forventningene

Park 29 serverte en vegansk carpaccio av piggsvinsopp. Soppen var produsert av Soppkompaniet og ble servert med en glace på mushroom shoyu fra B.culture.

– På toppen ligger en soppchips og morkelcrumble, presenterte kokken.


PARK 29: Veganeren Brage Haaland-Paulsen var fornøyd da han fant ut at retten var helt vegansk. Foto: Tuva Hassel

Carpaccio er vanligvis en rett med tynne skiver av kjøtt eller fisk. Hvem visste at en carpaccio kan være like god og kanskje bedre når den er laget av sopp. En liten porsjon og et stivt lokale gjør at vi føler oss litt malplassert som fattige studenter. Men det er veldig gøy å late som.

Umami triller terningen og sopp-carpaccioen hos Park 29 får terningkast fem.

Med en liten smakebit hos Park 29 var forventningene satt. Vi skulle ikke bli mette, men det skulle bli en storslått aften i hvert fall for smaksløkene.

Osloguiden tok oss gjennom regnet til neste restaurant. Med Rådhuset i ryggen stod vi foran inngangen til en indisk restaurant, Der Pepperen Gror.

Digg atmosfære

En åpen kjøkkenløsning forberedte oss på hva vi skulle få smake på. Foran oss sto en stor kobbergryte fyllt til randen av en gul curry. Her skulle vi bli mette.

Som en snack ble det servert popcorn. Så var det duket for Der Peperen Grors hovedrett for kvelden. En indisk gryte med Østerssopp fra Gruten, som veganeren i gruppa fryktet inneholdt både smør og melk. For hva er en indisk curry uten den deilige indiske smøroljen, ghee? Selvfølgelig var ikke retten vegansk, men kokkene på Der Pepperen Gror er tydeligvis ikke redde for kokkelere på sparket.

Brage fikk nemlig smake på noe av det beste han har smakt i sine tre år som veganer. Hva det var, er et spørsmål som ennå står ubesvart.

– Terningkast seks, sier han etter å ha tatt første bit av retten.

Den gule gryta med animalske produkter får terningkast fem. Og her var det så mye mat at det ble oppfordret til å ta med rester hjem. (Den fattige studenten jubler!)


DER PEPPERN GROR: Restauranten serverte store porsjoner av deilig indisk gryte med østersopp. Foto: Tuva Hassel

Etter en koselig og smakfull opplevelse hos Der Pepperen Gror, gikk turen videre til Nesoddtangen og restauranten Signalen Sjøbad. Etter en litt over tjue minutter lang båttur med Ruter og en presentasjon fra soppbonden selv på restauranten, rakk sulten så vidt å melde seg.

Smakfullt og lærerikt

Helt perfekt passet da en mellomstor rett med piggsvinsopp fra Myhres Matsopp, gul blomkål fra Tomter gård, fermentert chilli fra Stange gård & røkt blekksprutemulsjon.


SIGNALEN SJØBAD: Hos restauranten som sikrer deg utsikt over Oslofjorden ble det servert en herlig rett. Foto: Tuva Hassel

MatLarm hadde hentet inn soppbonden Andreas Eri Myhre fra Myhres Matsopp for å prate om norsk soppproduksjon. Han kunne røpe at soppdyrkingen foregår innendørs.

– Det er et tradisjonsrikt yrke å være bonde, men dette er å være en moderne bonde. En vanlig bonde i Norge er prisgitt vær, vind og årstider som skifter, mens inne der vi dyrker soppen kan vi kontrolere klima, for vi spiller på lag med naturen, men med teknologien i tospann, sier Eri Myhre.

Hvis det er soppen som skal skinne har Signalen Sjøbad desidert gjort den beste jobben. Umami er enige om at soppen er syk god. Smaken på retten er vanskelig å samenligne med noe vi har smakt før. Det er rett og slett en helt ny smaksopplevelse. Signalen Sjøbad leverer både på mat og stemning. Når produsenten selv er invitert til å prate med gjestene og maten smaker fantastisk, er det ikke annet å gjøre enn å gi terningkast seks.