De eneste studiestarttipsene

Gått deg vill i lister med gode råd? Dette er den du trenger.

Nå som fadderuka er ferdig har alle har kommet seg skikkelig godt inn i et miljø, drukket skikkelig mye øl, brukt skikkelig mye penger og er forhåpentligvis skikkelig fornøyde.

Fadderuka er allikevel ikke spesielt representativ for det som kommer etterpå, nemlig hverdagen. En hverdag der det koster 20 kroner å vaske en halvfull 40 graders maskin, der trivelige tredjeklassinger ikke lenger spør om du kommer på faddervors i parken og der de kliniske studenthybelveggene trenger seg på med eksistensielle spørsmål og manglende svar. Denne studiehverdagen finnes det heldigvis også et drøss med diverse lister som vil hjelpe deg å takle.

Studenttorget foreslår for eksempel at du 1) Finner deg et sted å bo.

Enig, lurt.

De foreslår videre at du 2) betaler semesteravgift og 3) søker studielån.


Foto: Flickr, Oteo

Forhåpentligvis er dette allerede gjort ettersom det strengt tatt må til for i det hele tatt kunne kalles “student”. Så. Hvis du har betalt semesteravgift og har funnet deg et sted å bo (og vet det der med havregrøt, kaffe på termos og deltidsjobb): 1) Ikke noter alt det forelesere sier. Det er slitsomt, de legger det ut uansett og du får bare fulle bøker med ord du aldri leser. Prøv heller å skrive ned det du tenker om det foreleseren sier etter forelesningen. Jeg har aldri gjort det selv for jeg har alltid bare skrevet ned alt. Har allikevel tenkt at det høres ut som en skikkelig morsom, spennende og kul idé.

2) Si “hei” til personen som sitter ved siden av deg på forelesning. Det er ikke kleint, det er bare så sykt mye hyggeligere. Tving deg gjennom det. Pluss for voksenpoeng.

3) Det der med penger ordner seg. Hvis du ikke har mer så har du ikke mer, det går som regel bra det også.

4) Ikke stress med søvnrutiner og perfekte studievaner. Bruk heller litt tid på å spise pasta, være aleine og selvdestruktiv, sove altfor lenge og se deg gjennom Skins på Netflix. Det kommer seg etterhvert. Hvis det ikke kommer seg; trapp rolig ned og skjerp deg.

5) Å drikke og skrive oppgave er ikke så veldig chill, men det kan prøves.

6) Gjør smarte, gratis ting i Oslo: Gå på Nasjonalgalleriet på torsdager, sjekk ut ekkopunktene i Vigelandsparken kjent fra Oslo 31. august, dra til øyene med Ruter-kortet ditt.

7) Bli med i en studentforening - for eksempel Radio Nova! Jeg lover: det er den beste måten å få venner. Etter én uke med drikking er det ikke akkurat sånn at terskelen for å sette seg ved semibekjente i klasserommet er lavere, men etter én uke i en studentforening er den blitt det. Så; bli med i en studentforening.

Toppfoto: Flickr, CollegeDegrees360