Graviditet, fødselsskader og sæd

Jordmor Kirsten Jørgensen knuser myter om graviditet og fødsler i Et Eget Rom.

De fleste av oss har nok hørt skrekkhistoriene om kvinner som revner tvers gjennom når de skal føde barnet de har båret de siste ni månedene. Men her kommer en gladmelding til alle som kanskje kunne tenke seg å være gravid en gang:

  • Jordmødre lærer hvordan de skal senke farten til og støtte babyen når den kommer ut, slik at vi har gode tall i Norge på at det er færre kvinner som revner. Men selvfølgelig skjer det, som alle andre ting. Det er ikke noe man skal gå rundt å tenke på og grue seg til. Når man er på det punktet at man skal presse ut en baby, er man så spent i det vevet, at dette ikke er noe man kjenner.

Kirsten Jørgensen er jordmor, og er i dag politisk leder i Den Norske Jordmorforening, Norges største fagforening for jordmødre og jordmorstudenter. Mandag var hun på besøk i Et Eget Rom, og ga oss også overraskende fakta om sæd og dens kvaliteter.

  • I sæden finnes det et hormon eller et type stoff som stimulerer til rivirksomhet. Da er det slik at hvis graviditeten går på overtid, og man ønsker å sette i gang fødselen normalt, så kan man ha sex for å få til det. Det er det samme stoffer vi bruker for å sette i gang en fødsel, bare i litt andre mengder.

Vil du vite mer?
Da kan du høre ukas utgave av Et Eget Rom her, eller som podkast på telefonen din:

Toppfoto: Pixabay, Boris Trost