Peter Singer: Jeg anbefaler alle å bli veganere

I oktober holdt moralfilosofen Peter Singer Exphil-forelesning ved Universitetet i Oslo om dyreetikk og veganisme, et passende tema i forkant av den internasjonale vegandagen.

Den australske filosofen er professor i filosofi ved universitetet i Princeton. Han er spesialist i anvendt etikk og er en av vår tids mest leste filosofer. Singer skrev boka Animal Liberation i 1975, hvor han taler for veganisme, og kritiserer dyreforsøk og speciesisme. Boka var med på å endre synet vi har på dyr og måten vi behandler dem på.

På spørsmål om Peter Singer vil oppfordre alle til å bli veganere, var han klar i sin tale.

– Jeg tror at som ting er nå, hvordan jorden og dyreindustriens situasjon er, så ville jeg det. Jeg tror at det ville vært en stor fordel for utviklingen av plantebaserte alternativer, for miljøet og klimaet og for å redusere “factory farming” (en stor, industrialisert gård der et stort antall husdyr blir holdt innendørs i forhold som skal maksimere produksjonen til en minimal kostnad, journ. anm). Så hvis jeg må svare ja eller nei på det spørsmålet, vil svaret mitt være ja.

Peter Singers har vært med på å gjøre begrepet speciesisme kjent, langt utover akademiske miljøer. Under forelesningen forklarte han at speciesisme handler om å behandle dyr, og å gi dyr ulik verdi basert på dens tilhørende art. Singer mener dyrs rettigheter burde baseres på deres evne til å føle smerte og ikke basert på intelligens. Han sammenligner speciesisme med rasisme, og sier at å diskriminere dyr basert på deres art, kan ikke rettferdigjøres mer enn diskriminering basert på hudfarge.

1. november var verdens vegandag

Dager etter Peter Singer besøk i Oslo, stod Norsk Vegansamfunn på Egertorget for å feire dyrene og miljøet. Trine Strømme, leder for Norsk Vegansamfunn, forteller at de ønsker å spre kunnskap om veganisme.

– Verdens vegandag feires over hele verden for å markere alt det fine med veganisme, både dyrs rettigheter først og fremst, men også for hva det har å si for planeten vår og alle oss som bor her, forteller Strømme.


Trine Strømme har vært veganer i tre år. Foto: Sonja Haaland

Strømme forteller at hun ønsket å bli vegetarianer som tiåring, men at det var i tjueårene hun tenkte at hun ikke hadde samvittighet til å fortsette å spise dyr.

– Å spise kjøtt strider mot min moralske overbevisning. Jeg var vegetarianer i noen år, før jeg kom fram til at det ikke er nødvendig å spise egg og meieriprodukter heller, fordi det strider mot den samme etiske problemstillingen som det å spise kjøtt, sier Strømme.

Peter Singers syn på speciesisme, at man ikke skal diskriminere eller forskjellsbehandle dyr basert på art, støttes av Strømme.

– Det er en ide jeg sympatiserer med. Jeg ser ikke at artstilhørighet kan fungere som en moralsk pekepinn.


Hilde Norheim er veganer for å skåne miljøet og for dyrs rettigheter. Foto: Sonja Haaland

– Det går ikke an å elske dyr og samtidig spise kjøtt

Hilde Norheim har hatt et plantebasert kosthold i tre år. Hun var en av de nysgjerrige forbipasserende på Egertorget som stoppet for å smake vegansk kake. Norheim forteller at hun alltid har elsket dyr, og at hun aldri ville ha skadet et dyr selv. Det var en kommentar på et forum på internett som gjorde at hun begynte å tenke annerledes angående sitt kosthold og forhold til kjøtt.

– Han skrev at du kan ikke være glad i dyr og samtidig spise de. Da ble jeg først kjempeprovosert, men etter hvert forstod jeg at det går jo ikke, sier Norheim.

Norheim forteller at hun var med på et meditasjonskurs hvor hun fikk i oppgave å ta en test som heter “Ecological Footprints”.

– Til tross for at jeg trodde at jeg levde miljøvennlig, fikk jeg beskjed om at vi trenger to og en halv jordklode hvis alle levde slik som meg. Da fant jeg ut at kjøtt var en de store postene, sier Norheim.

Toppfoto: Joel Travis Sage/ wikimedia