Hashtag: seksuell trakassering

Mobbing, uthenging, eller et uttrykk for frustrasjon over en ukultur som aldri ser ut til å ta slutt?

Det er bare litt mer enn to år siden #jegharopplevd fikk norske kvinner til å dele egne erfaringer om seksuell trakassering. Mange erfaringer.

Kampanjen den gangen fikk VG-kommentator Shazia Sarwar til å skrive:

Hundrevis av rystende vitnesbyrd om et kvinnesyn så forkvaklet at jeg en stund lurer på om det er norske kvinner som forteller. De kunne vært pakistanske. Eller egyptiske. Indiske. På en basar i Lahore, i en buss i Kairo, i en butikk i Delhi. Men nei. Det er norske menn.

En del av utgangspunktet for #Jegharopplevd var en kronikk av Cathrin Svanevik Frøyen, om én av flere sider ved «et helt vanlig jenteliv».

Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid, at jeg er for stygg til å bli pult og en avskyelig hore når jeg selv velger hvem jeg vil ha sex med.

I kronikken stilte hun spørsmål ved om det var mulig, i 2015, å belyse at kvinners situasjon i Norge også kan være problematisk, uten at det hele skulle bli avfeid eller kritisert. I det store og det hele kan man ikke si at ytringen hennes ble avfeid, men kronikken ble både debattert og kritisert – før hele landet ble introdusert for historier fortalt av kvinner fra nord til sør.

På sin egen Facebook-profil kommenterte Kjetil Rolness Frøyens kronikk. Var dette virkelig en skildring som flere kvinner kunne bekrefte?

Bør vi ta inn over oss denne kvinnevirkeligheten? Eller bør vi heller lure på hvorfor landets største avis setter på trykk paranoide generaliseringer om menn som ville vært totalt uakseptable om de hadde handlet om noen annen menneskegruppe? (sitert i Fett)

Fett fulgte opp med å skrive:

Selv om ikke alle menn trakasserer kvinner, så er kvinner som gruppe og kjønn utsatt for trakassering fra menn. Eller for å si det med emneknagger som stadig er i bruk: #notallmenn #yesallwomen.

I løpet av disse ukene med #metoo har jeg gjentatte ganger overhørt kvinner og menn diskutere kampanjen og alt den har ført med seg av avsløringer og konsekvenser. Det er bra. Det er bra at slike kampanjer får oss alle til å reagere. Men det som også er kommet til overflaten, er hvor fort #jegharopplevd ble glemt. Historiene er av den samme typen. Reaksjonene blant de fleste av oss har i stor grad vært den samme. Så hvordan skal vi komme oss videre denne gangen?

Heldigvis er det ting som skjer, og det skjer mer nå enn for to år siden. Mye fordi avsløringer har blitt rullet opp andre steder, og skapt ringvirkninger også hos oss.

Da avsløringene begynte å rulle opp i USA og Sverige, uttalte Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle til NRK at han håpte et gjennomsiktig miljø i norsk mediebransje gjorde at systematisk seksuell trakassering ikke foregår i norske medier.

At trakassering også foregår i norsk mediebransje, er det liten tvil om.

Stanghelles uttalelser fikk tidligere journalist og medieleder Hans-Christian Vadseth til å uttale seg til bransjenettstedet Medier24.

Jeg så og hørte ting i min tid som ble tolerert, neglisjert og ikke ble tatt opp slik det burde. Kvinner og kvinnelige ansatte som ble behandlet på en måte som kommer inn under trakasseringsbegrepet.

Også NRK, TV 2, VG, Aftenposten, Bergens Tidende og Adressa kunne bekrefte at de har hatt tilfeller av seksuell trakassering eller lignende forhold de siste fem årene.

Metoo er temaet for mandagens episode av Et eget rom. Hva har kampanjen egentlig ført til? Av debatter, kritikk, og av konsekvenser? Og ja, hvilken verdi har slike kampanjer? Hør oss mandag klokken 10, på radionova.no, DAB, eller via radioappen din.

Toppfoto: https://www.flickr.com/people/backwords/