Juleakevittesten 2017

Andre søndag i advent nærmer seg og planleggingen av juletiden bør for lengst ha begynt. Radio Novas juleakevittest gjør heldigvis ett av valgene litt enklere for deg.

Akevitthylla på polet har endelig blitt fylt opp med sesongens nyheter. Å navigere gjennom akevittjungelen kan imidlertid ta knekken på de fleste når julestresset rammer som hardest, men frykt ikke: Radio Novas skarpeste smaksløker kommer til unnsetning. Denne guiden over de beste og dårligste juleakevittene vil gjøre polferden til en lek.


6 akevitter fikk gjennomgå i årets test

Gilde ribbeakevitt
«Veldig søt!», ropes det fra testpanelet. Det viser seg at dette er akevitten med mest tilsatt sukker. Gilde Ribbeakevitt er altså mer å regne som en riskrem- og kransekakeakevitt. Noe dvask ettersmak og assosiasjoner til både neglelakk og gummi, gjør vondt til verre. Testpanelet spytter dråpene ut igjen.

Arvesølvet
Arvesølvet er den eneste ikke-juleakevitten i testen, og det merkes. Den har en frisk smak, som går i hele munnen. Epletone hevder noen. Deilig sommerflørt, sier andre. Kritikerne mener eplesideren er harsk og at sommerflørten er slapp. Alt i alt, gir den en helt ok smaksopplevelse, selv om jul ikke er den fremste assosiasjonen.

Høvding juleakevitt
Oioioi! panelmedlemmene nikker til hverandre og tar både én og to slurker ekstra av denne, svært velbalanserte, akevitten. Rik på kryddersmaker, men samtidig fruktig. Som en god kombinertløper, har ettersmaken både stayerevne og tyngde, samtidig som spensten er beholdt. Høvding Juleakevitt vil tilfredsstille de fleste akevittganer i samspill med de fleste juleretter. Denne akevitten er testens vinner!

Lysholm Linie christmas edition
Globetrotteren Lysholm Linie kommer også i egen juleversjon. Linieakevitten har tradisjonelt vært en viktig ingrediens i splid og uenighet rundt spisestuebordet og hos testpanelet, er de motstridende meningene like sterke som kryddersmaken i Lysholm Linie Christmas Edition. «10/10!», ropes det fra det ene hjørnet, mens man fra det andre kan høre lyder, som sist ble ytret av en krøllete NRK-kjendis snusende rundt i en afrikansk landsby. Akevitten bærer noe preg av at det er restene nederst i krydderskuffen som er brukt som smaksmal. Setter du imidlertid pris på komplekse uttrykk, kan dette likevel være akevitten for deg.

Arvesølvet juleakevitt
Juleversjonen fra Arvesølvet byr på noe mer tilstedeværelse enn originalen. Også her trer de friske epletonene frem, men juleakevitten fremstår som noe mer kraftig på smak. Rund og nøtteaktig ettersmak. Alt i alt en god akevitt, men også denne er litt for puslete og anonym til at testpanelet blir helt overbevist.

Gilde juleakevitt
Også en klassiker rundt julebordet. En akevitt som går stille i gangene og sjelden gjør noen noe fortred. Mild, rund og enkelte hevder fruktig. Den lite konfronterende stilen blir verdsatt høyt av testpanelets minst akevittvante medlemmer. Den foretrukne akevitten for 16-åringen å stjele fra barskapet, men ikke den du får kred for å servere på julebordet med de skjeggete, ølbryggervennene dine. Et trygt valg for sarte akevittsjeler.

Vil du ha enda mer julestemning? Hør akevittesten(49 minutter inn i sendingen) og mye mye mer fra Ingrid og Håkons juleverksted her:

Toppfoto: Chad K / Flikcr