To brus or not to brus?

Er du en av de studentene som tross fæle rykter, fremdeles alltid har en Pepsi Max i sekken? Danske studenter har nylig funnet svar på om det er grunn til å fortsette inntaket

Selv om salgstallene stadig synker er nordmenn blant de som drikker mest brus i verden og salgstallene viser at lettbrus er den nye favoritten. Det kunstige søtningsstoffet aspartam har lenge blitt diskutert i media. Aldri har det blitt bevist at det har noen farlig effekt på oss, men ryktene forsvinner ikke.

“Pepsi Max har blitt den brusen vi drikker mest av i Norge, basert på tall fra dagligvarehandelen. Vi har faktisk passert sukkerholdig Coca Cola, og det er ikke bare unikt i Norge - men i verden” sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Nicolay Bruusgaard til TV 2 i februar 2017.

I 2017 ble det gjort et omfattende studie ved Københavns Universitet. Studenter ved Idrett- og ernæring dykket etter sannheten bak lettbrus. 10.februar 2018 kom de ut med resultatene de håper kan knuse det dårlige ryktet til de populære sukkerfrie brustypene.

Studentene fulgte 60 overvektige personer i 6 måneder. Et utvalg av disse drakk én liter Cola Light hver dag. Så sammenlignet de med de andre deltakerne, som drakk enten én liter vann, én liter lettmelk, eller én liter vanlig Cola daglig.

Resultatene viste at insulinfølsomheten ikke ble påvirket av sukkerfri brus sammenlignet med vann, melk, eller brus med sukker. Det var heller ingen endring på vekten til deltakerne som drakk melk, vann eller lettbrus. Men deltakerne som drakk brus med sukker hadde derimot både økt fett- og kolesterolnivå i blodet. Dette betyr at sukkerfri brus ikke øker sjansene for å utvikle diabetes og at sommerkroppen 2018 ikke tar mer skade av et glass Pepsi Max enn ett glass vann.

At hjernecellene dine dør mens du sitter og drikker lettbrus på lesesalen på grunn av aspartam har flere forskere understreket mange ganger er en løgn. Allerede i 2015 sa seniorforsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Trine Husøy til TV2 at aspartam i de mengdene vi får i oss ikke er helsefarlig.

Så kan man jo diskutere hvor hardt man skal kjempe en kamp for å få den sukkerfrie brusen frikjent. Det er fremdeles mange teorier på at den ikke tilfredsstiller, men øker sukkersuget, fordi kroppen ikke får de karbohydratene hjernen forventer etter søtsmaken, som igjen fører til høyere inntak av mat med mye fett og sukker i etterkant av et glass sukkerfri brus.

Og selv om studentene i Danmark forteller oss at lettbrus er like greit å drikke som vann eller melk med tanke på fedme er det lurt å tenke på påvirkningen det vil ha på tennene dine. Lettbrus inneholder nemlig syre som kan slite på det fine emaljelaget rundt tennene dine.

Alt i alt, med tanke på at vi lever i en hverdag der fedme og diabetes type 2 stadig blir et større og større problem, får vi regne resultatene til de danske studentene som en gladnyhet til alle bruselskere der ute. Kan man drikke lettbrus med like god samvittighet som vann, tror jeg mange vil ende opp med å bytte ut den ellers gode og søte brusen med en litt lettere og mindre fedmeresulterende variant.

Vil du lese mer om undersøkelsen som ble gjort ved Universitetet i København? Hør på Vitenselskapets sending om Bobler, 20.02.2018. Eller les litt på dansk!

Toppfoto: Aurora Karoline Thommessen