Fire historiske Oscar-øyeblikk

I lys av fjorårets "Best Picture"-tabbe og spenningen rundt hvordan nattens utdeling vil gå har Nova Noir gravd opp fire minneverdige øyeblikk

I natt braker den 90. Oscar utdelingen løs. Den røde løperen er rullet ut og snart skal høye hæler og polerte sko bevege seg inn på Dolby Theatre i Los Angeles. Publikum ser frem til å høre rørende takketaler, se ekstravagante kjoler og - ikke minst - følge med på potensielle skandaler.

«It’s a tie!»

Med omtrent 6000 medlemmer i The Academy of Motion Picture Arts and Science skal det godt gjøres å ende opp med jevne tall, men det har skjedd. I løpet av Oscars historie har det hendt seks ganger at en pris har måttet deles på to. Den mest beryktede hendelsen tok sted i 1969. En sjokkert Ingrid Bergman annonserte at både Katharine Hepburn (The Lion in Winter) og Barbra Streisand (Funny Girl) hadde vunnet beste kvinnelige hovedrolle.

Takk, men ellers takk

Takketaler er ikke alltid bare gråting og nevning av navn du aldri kommer til å huske. Noen ganger velger vinnere heller å bruke de omstridte 60 sekundene på å snakke om viktige politiske saker. Den første gangen dette skjedde under The Academy Awards var i 1973. Marlon Brando (Gudfaren) vant beste mannlige hovedrolle, men var ikke tilstede. Han hadde sendt en representant fra den amerikanske urbefolkningen, Sacheen Littlefeather, for å snakke for seg. Hun informerte om at Brando nektet å ta imot prisen på grunn av Hollywoods behandling og utnyttelse av urbefolkningen.

Bannlyst

I dag er kjendiser som bruker berømmelse til å belyse viktige saker hedret av media. Slik har det ikke alltid vært. Selv om Brando ikke fikk noen straff for stuntet sitt har faktisk tre stykker blitt bannlyst fra Oscar-utdelingene for å ytre meningene sine. I 1993 skulle Susan Sarandon og Tim Robbins introdusere de nominerte til Best Film Editing. Samtidig tok de seg friheten til å snakke om haitier som ble fengslet i Guantánamo Bay kun for å være HIV-positive. Samme kveld skeiet Richard Gere fra manus for å fordømme Kinas invasjon av Tibet. Alle tre ble nektet å returnere til Oscar utdelingene. Pussig nok var Sarandon tilbake allerede i 1996 for å ta imot en statuett for beste kvinnelige hovedrolle.

Nervøs Dyslektiker

I 2014 var alle Frozen-frelst og du kunne høre lav nynning av Let it Go hvor enn du gikk. En av de få som ikke var like investert i en av Disneys største filmer var John Travolta. Når tiden var inne for å introdusere Broadway skuespillerinnen og stemmen til hovedkarakteren i Frozen gikk det litt fort i svingene. Travolta blingset og sa «Adel Dazeem» i stedet for Idina Menzel. Nå skal det sies at skuespilleren sliter med dysleksi og det er mulig han ikke leste godt nok på kortet. Menzel tok det uansett bra og begge to returnerte til Oscar scenen i 2015 for å bevise at det var god stemning mellom dem.

Som nevnt skal årets Oscar-utdeling vises i kveld og vi i Nova Noir skal se på! Hør på oss hele natten lang og bli gjerne med i praten om hvem som burde vinne de gjeveste prisene.

Toppfoto: Kevin Winter/Getty Images