Dette bør du få med deg på Inferno-festivalen

Hva vil resten av verden si er typisk norsk? Fjord og fjell? Brunost og smalahove? Å være god? For en god del vil svaret være tung-metall.

Som opphavssted og hovedleverandør for sortmetall, er det ikke rart at folk valfarter til vårt lille land for å høre sinte menn skrike over blastbeats og gitarriff i usedvanlig høyt tempo. Mens nordmenn flest strømmer til fjells i påsken, åpner Rockefeller dørene for de svartkledde. Her er fire band du bør få med deg når Infernofestivalen går av stabelen 29. mars.

Ahab
Tyskerne i Ahab har tatt navnet fra kapteinen i Moby Dick, og henter inspirasjon fra boka. Sjekk gjerne ut låta Old Thunder fra albumet The Call Of The Wretched Sea hvor den berømte valen figurerer på coveret. Bandets siste album The Boats of the "Glen Carrig” henter navn og inspirasjon fra William Hope Hodgsons bok med samme navn fra 1907 (Litteraturvitenskapsmetall?) Ahab spiller lange låter, så hvis du kommer et kvarter for seint, har du ikke gått glipp av mer enn én låt. Flere anmeldere trekker Ahab frem som et eksempel på hva sjangeren Funeral Doom er og hva den bør være, altså veldig treig doom-metall, som igjen er veldig treig heavy-metall. Bokormene er å se live på John Dee lørdag 31. mars 22:00.

Djevel
Oslo-baserte Djevel startet opp i 2009, og slapp debutalbumet Dødssanger i 2011. Bandet holder seg til lydbildet fra tidlig 90-talls norsk black-metall og styrer unna det de selv kaller “maskingevær-plastikktrommer og annen styggdom”. Med låttitler som “Vi slakter den foerste og den andre, den tredje lar vi gaa mot nord” og “Med christi legeme og blod under hoeire fod" skulle man tro at dette var ren “spille veldig fort og skrike”-metall, men i flere av låtene finner man også lange flotte clean-partier. Allsidighet gjør seg alltid bra i ekstrem-metall. Litt artig er en uttalelse bandleder Trond Ciekals gjør til nettstedet Metal-Norge i et intervju i 2011: På spørsmålet om bandet kommer til å kjøre live-opptredener i fremtiden svarer Ciekals: “I utgangspunktet er jeg ikke så glad i livespilling, men det er ikke umulig med noen opptredener. I riktig setting (les IKKE inferno) ville det gjort seg bra tror jeg.” Jeg gleder meg til å se Djevel på Inferno Søndag 1. april 17:30.

Earth Electric
Tidligere Mayhem-gitarist Blasphemer (Rune Eriksen) har vært en sentral figur i den norske black-metall scena. For tiden bor han i Portugal og er gift med sangerinnen Carmen Susana Simões. Sammen startet de heavy/prog-metall gruppen Earth Electric i 2014. På sin første demo “2014” har de også med Luigi "Gee" Anzalone fra Guitar Hero-berømte Dragonforce (mange har vel slitt seg gjennom Trough The Fire and Flames). Bandet spiller streit og fet 70-talls heavy, med innslag av eksperimentelle elementer. Simões sopran gjør seg godt over gitarriffene, og minner ofte om norske Superlynx. Debutalbumet Vol 1: Solar fra i fjor høstet gode anmeldelser, og bør definitivt høres live på John Dee fredag 30. mars 21:30.

Electric Wizard
Sammen med California-bandet Sleep har Electric Wizard tatt opp arven fra Black Sabbaths tredje album, og satt rammene for sjangeren Stoner-Doom. Denne nisje-sjangeren har fått stor oppslutning de siste årene, og Electric Wizard turer videre. Mest kjent er kanskje deres album Dopethrone (må ikke forveksles med Sleeps timeslange låt/album Dopesmoker) som står som en bauta i doom-landskapet. I høst slapp Electric Wizard sitt 9. studioalbum “Wizard Bloody Wizard”, hvor ikke engang tittelen legger skjul på Sabbath-inspirasjonen. Albumet viser en ny side av bandet, som ikke tidligere har kommet frem i diskografien. Veggen av fuzzgitar er tonet ned, og gruppen kjører en mer tradisjonell hard-rock tilnærming til Doom-metall. Men frykt ikke, tekstene om hasj og satan er fremdeles tilstede. Electric Wizard spiller 22:15 på søndag 1. april og undertegnede blir definitivt å se på første rad med en pils i hånden.

Her kan du se Electric Wizard spille låta Dopethrone på det svenske Close-Up Magazine cruiset.

Toppfoto: Electric Wizard på Roskilde 2011. Foto ved Astrid Tonella Flickr/Wikimedia Commons.