Jouskas lekegrind

La oss ta en tur inn i lekegrinden til kunstnerparet Jouska. Der finner vi feltopptak fra Firenze og Donald Trump.

Under hvilke omstendigheter skjer magien? Hvordan ser arbeidsrommet til et lovende ungt kunstnerpar ut?

Bra Trommis fikk innpass i det aller helligste til provokatørene i den nye lovende kunstelektroduoen Jouska. Studioveggene er dekket til randen av store abstrakte malerier. Resten av rommet med instrumenter og forsterkere.

– Alle bildene er malt av pappaen til Max i Whales And This Lake. Vi fikk lov til å ta med oss så mye gratis kunst vi ville fra kunstateliet hans.

Hans Olav Settem ser smått desorientert utover i rommet som om han nettopp våknet fra en drøm. Vårsola og grønnskjæret fra Akerselva utenfor danser inn vinduet. Han var tydelig midt oppi noe kreativt da vi banket på døra. Han er en mann med mange baller i lufta deriblant jobben som frontfigur i Whales And This Lake. Moldenseren Marit Othilie Thorvik og Hans Olav fra Surnadal møttes i et klasserom på NISS og fant fort tonen. En felles mark i rumpa på å prøve seg som produsenter og lydsamlere spirte samarbeidet i gang.

– I tillegg til Oslo har vi spilt inn musikken i Berlin og Firenze. Vi satt en mikrofon ut av vinduet og tok opp lyden av stedene. Dette har vi brukt som stemningslyder og bakgrunnsstøy, men også laget instrumenter av dem, avslører Marit.

– EPen er en slags lydreise, skyter Hans Olav inn.

Debut-EPen "Frog Fiction" ser endelig dagens lys etter årevis av musikalsk flikking. Nærmere bestemt 13. april. Inspirert av Grimes, CocoRosie, Mads Gilbert og Harriet Tubman kokkelerer Jouska fram organiske beats og klaustrofobiske synthlandskaper. Musikken blandes kompromissløst med de populistiske tordentalene til Donald Trump, Saddam Hussein og IS. Det er ergo ikke en fremmed tanke for duoen å provosere litt eller sette noe på dagsorden.

– Vi blir inspirert av ting som irriterer oss. Ting vi føler sterkt om. Det er mye politisk i låtene, forteller Marit.

– Da Donald Trump annonserte at han meldte seg opp som presidentkandidat lagde vi låta "Nuclear Pimps". Den amerikanske animatøren Aaron Gosch lagde musikkvideoen. I kombinasjon med musikken og Trumps populistiske tale ble den ganske drøy. Det var litt skummelt å slippe det, men aller mest bare deilig at budskapet ble såpass tydelig.

– Vi har et ønske om at folk skal bli litt satt ut. At det ikke skal være så lettspiselig for alle. Om man ikke treffer alle, så treffer man noen få ekstra hardt, og kanskje provoserer resten litt. Vi observerer bare, prøver og gi noen inntrykk vi føler på gjennom musikken.

21. april tar Jouska med seg trommeslager og spiller sin aller første konsert på Ingrid Bjerkås Plass’ slitne kronjuvel, Verkstedet. Særdeles lovende soveromssynth fra Murmur blir det også. Det vil dukke opp et begrenset utvalg hjemmelaget merch fra både Jouska og Murmur, og de anbefaler alle å ta med 3D-briller for anledningen.

Hør innslaget her.

Toppfoto: Jouska