Beat-morder på chartertur

Tekstbehandlingsprogrammet fantaserer om å dra til Syden med forfattere

– Du befinner deg i det store landet Syden, du ligger i en liten bikini i en solseng forbeholdt gjestene ved det største av alle all inclusive-hotellene på stedet. Det kommer en silhuett mot deg, du titter over kanten av solbrillene og ser at det er en forfatter. Men hvem er det? Hvem er forfatteren? spør Ingrid engasjert på trøndersk mens hun tar av seg skinnvesten i det varme studioet.

Det er ikke så lett å velge. Undertegnede må starte med å understreke at Ari Behn var vurdert verdig, men dessverre måtte bli igjen i Norge.

– Nest etter ham tenkte jeg på favorittordføreren min, eller tidligere ordfører, Trude Drevland. Ypperlig selskap på chartertur. Det er ingen som er skapt så mye for chartertur som super-duoen fra Vesterålen, ho Trude Drevland og æ, sier jeg med overbevisning.


Her er Trude og ego på en av våre andre turer. Denne var i regi av Redningsselskapet, som også har tatt bildet. Vi koser oss alltid og vitser ofte om "en nautisk mil".

– Hva skulle dere gjort da? spør trønderen.

– Vi skulle drukket drinker, koset oss og flørtet med yngre menn! svarer jeg. Tonen avslører at det ikke er det mest opplagte spørsmålet noen har stilt meg.

Jeg trenger et millisekund på å summe meg før jeg kan avsløre at den jeg faktisk hadde tatt med er beatpoeten William S. Burroughs. Burroughs har vært død i omtrent 20 år, så jeg presiserer at jeg hadde valgt ham på et tidspunkt han fortsatt var i live. Deretter bruker jeg litt tid på å ikke overbevise Ingrid og Madelen om at forfatteren ville vært godt selskap. Denne delen kunne jeg faktisk latt være å si høyt.

– Er det party-chartertur dere skal på? spør Ingrid etter å ha plukka opp at Burroughs var narkoman i rundt femti år og at jeg tror han hadde vært god på festing, selv skjønner jeg ikke spørsmålet. Hva skal man ellers?

– Ja, sier jeg før jeg understreker at jeg tror Burroughs har mange rike erfaringer jeg kan lære av og at han sikkert hadde vært chill å henge med fordi han har vært narkis, medlem av beat-gjengen – og til tross for at han drepte kona si ved et uhell ...

– Stopp nå! Hva sa du nå i en beat-setning? Du vil dra på chartertur med en morder? spør Ingrid, åpenbart forvirret av hvor kul Burroughs fremstår.

– Altså…

Jeg prøver å forklare at det nok faktisk ikke var med vilje, og at han er verdens kuleste fyr, men de andre i studio virker ikke overbeviste. At jeg ikke helt husker detaljene hjelper ikke. At både Ingrid og Madelen rynker på brynene avslører deres mistro. Men et uhell kan jo skje den beste. Jeg skyter inn at vi også ville hatt det trivelig fordi han hadde respektert mitt behov for alenetid. Selv var han kjent for omgang med prostituerte, så alenetid skjønner han. Det blir helt stille i studio.

– Mitt bilde av deg, Stine… sier Ingrid mens Madelen ler litt før de snakker om at de ikke ville valgt en morder. Jeg angrer på at jeg sa noe om det.

Ingrid fortsetter:
– Madelen, du ville ikke ha valgt den uheldige morderen, men hvem da?

Hør hva den andre nordlendingen svarer, hva slags speedobærer trønderen lengter etter, samt resten av sendinga her:

Toppfoto: Stine Spjelkavik Hansen