Snart kan du filme eksamenen din

Tirsdag denne uken ble det flertall i utdanningskomiteen på Stortinget for at det skal bli mulig å filme muntlig eksamen ved høyere utdanning i Norge.

Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig folkeparti stemte for forslaget i komiteen, og nå blir det sendt videre til Stortinget for videre behanding i slutten av neste uke.

– Vi vet at det er enkelte som ikke ønsker at de blir filmet, men der de ønsker det må universitetene skaffe rom og utstyr slik at det blir praktisk mulig å gjennomføre, sier utdanningspolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen til Studentnyhetene.

FrP har over tid ønsket at studenter skal få filmet sin eksamen, både for å sikre rettssikkerheten, men også for å sikre elevens klageadgang. De ber regjeringen nå lage et lovverk som sikrer personvernet for at studentene skal velge tilbudet selv.

Hør ukens Studentnyhetene her:

Unge Høyre mener derimot at forslaget ikke går langt nok og at det også bør gjelde i den videregående skolen.

– De bruker akkurat den samme begrunnelsen som vi har gjort lenge, men gir ikke elevene på videregående den samme muligheten til å klage. Vedtaket er ikke bra nok når de utelater disse elevene, sier Sandra Bruflot, leder i Unge Høyre til NTB.

– Jeg er helt enig med Unge Høyre i dette. Frp ønsker at dette lovverket også skal gjelde for videregående skole, men nå er dette en endring av universitets- og høyskoleloven. Det er kun av praktiske årsaker at dette ikke kom nå. Vi kommer til å jobbe for at dette også skal gjelde for videregående, men det må tas i en annen lov, sier Åshild Bruun-Gundersen til Studentnyhetene.

Representanter for opposisjonen som Studentnyhetene har snakket med sier de vurderer å stemme for forsalget når det skal behandles og skal vedtas. Dermed kan forslaget få et bredt flertall bak seg i Stortinget.

Studentene er også fornøyd med forslaget, som de mener det vil gi studentene bedre rettigheter iforhold til å klage på muntlig eksamen ifølge NTB

– Dette er noe vi har spilt inn før, så vi er godt fornøyd med komiteens innstilling. Vi vet jo at studenter er flinke til ulike ting, og derfor er det bra at dette forslaget legger til rette for varierte vurderingsmetoder, uttaler Anne Helene Bakke, nestleder i Norsk studentorganisasjon.

Saken skal behandles sammen med endringer til universitets- og høyskoleloven som skal opp i Stortinget allerede neste uke.

Du kan følge Stortinges behandling her.

Toppfoto: Marius Stenberg,
Publisert 25. mai 2018. - Saken ble sist oppdatert 26. mai 2018