De fem beste musikalene for deg på reisefot

Om du kjeder ræva av deg på reise burde du følge min liste med de fem beste musikalalbum som passer ypperlig å høre på til og fra skolen, jobb, hjem til mamma og pappa og til og med på fly til Granca om det skulle vært aktuelt i denne eksamensperioden

Buss, tog, bil, fly, båt. Tid man aldri får igjen. Vi prøver hardt å fylle tiden med lesing – både skolepensum og skjønnlitteratur – film, serier og musikk. Men hva med å kombinere samtlige av disse sjangrene til en fantastisk sjanger; musikalen.

1 – Wicked

Wicked er en spinoff av Trollmannen fra Oz og blir spilt både på West End i London og Broadway i New York. Den handler om livet og oppveksten til Den onde heksa, og setter henne i et litt bedre lys enn i Trollmannen fra Oz. Hun er egentlig bare en misforstått jente som uheldigvis er grønn. Musikken i denne musikalen gir deg shivers down your spine og man sitter igjen med en klump i halsen. Hovedrollen i musikaloppsetningen som ligger ute på Spotify er besatt av ingen ringere enn Idina Menzel – ja, du tenker på rett, Let it Go! Stemmen hennes er så utrolig fantastisk, om du ikke må svelge litt ekstra hardt av Defying Gravity fra Wicked - albumet, må du ta deg sammen og høre sangen en gang til. Da har du nok ikke hørt godt nok etter.

2 – Shrek the Musical

Er du ute etter noe du kan le godt av, er Shrek - the Musical rett valg for baksete på bilturen. Det er rett og slett en musikal av den første Shrek - filmen, og hva er vel bedre enn det? Musikken er fengende, rørende og morsom, og spiller på samme både-for-voksne-og-barn-humoren som Dreamworks-filmene gjør. For en musikalgeek som meg kan man til og med peke på referanser til en rekke andre Broadway-musikaler i musikken.

3 – Book of Mormon

Book of Mormon er hett for tiden, da den spiller for fylte saler på Det Norske Teatret her i Oslo i disse dager. Her følger vi to unge mormon-misjonærer som reiser til Uganda for å konvertere afrikanere over til Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. Musikalen byr på mer musikk du vil le deg skakk i hjel av, og tida flyr fort når man har det gøy, am I right? Tekstene til sangene er lette å lære seg, så du kan lett nynne med – bare hold det til et minimum om du reiser sammen med andre, du vil ikke være den irriterende som synger av full hals hele reisen. PS: Musikalen er skrevet av de samme som skriver South Park, og da må den jo være hysterisk!

4 – Dear Evan Hansen

Ikke sett på dette albumet før du har kjøpt deg en svær boks med Kleenex! Musikalen som gjorde en stor suksess på Broadway i 2016, handler om den litt sosialt kleine Evan Hansen som er så desperat etter venner at han går et skritt for langt. Ben Platt i rollen som Evan får selv den mest følelsesløse til å felle en liten tåre. Han har en så vidunderlig vibrato og han klarer å formidle karakterens følelser kun gjennom stemmen sin. Jeg anbefaler sterkest sangene Waving Through A Window og You Will Be Found, hvor gråtefaktoren er på sitt høyeste. Jeg skjønner det kanskje ikke er så kult å grine på kollektiv transport, men sleng på deg et par solbriller and no one will ever know.

5 – Hamilton

Hamilton… Hvor skal jeg i det hele tatt begynne? Alexander Hamilton, en av the Founding Fathers of the United States, sitt liv blir fortalt igjennom rap og hiphop. Om du ikke har det største musikalhjertet, kan jeg love deg at du kommer til å like Hamilton likevel. Musikken er bare sykt kul og det er nesten umulig å ikke danse til! Dette er en musikal hvor de synger (og rapper) gjennom hele, det er kun korte opphold mellom sangene og svært få replikker. Man får faktisk med seg store deler av handlingen ved å kun høre på soundtracket. Du tenker kanskje «ugh, Founding Father of the United States?? Gjesp!», men nei! Alexander Hamilton har hatt et vanvittig spennende liv. Vanskelig oppvekst, kjærlighet, død og utroskap er bare noen av temaene som blir tatt opp i denne musikalen. Det er mye tekst i sangene, så det er litt vanskelig å lære seg utenat. Selv jeg, som har hørt gjennom albumet i overkant av 500 ganger, sliter med å synge med på alt. Men ikke la det stoppe deg, dette albumet må absolutt ikke gå deg hus forbi! Det er perfekt å lytte til for å fylle vakuumtiden på reise.