Er menn de nye taperne?

I et samfunn preget av høye intellektuelle krav og individualisme faller mange menn fra fellesskapet og føler at de ikke hører hjemme. Med medienes inntog er det blitt tydeligere hvem som er vinnerne og hvem som er taperne blant oss.

Ny Speilvendtlansering

Boblene bruser og folk prater i takt med den økende forventningen om enda en ny utgivelse av Speilvendt. Temaet for denne gang er tapere, og redaksjonen er fornøyde med det aktuelle utslippet.

«Dette temaet ble mye mer aktuelt enn det vi hadde våget å håpe på. Og det på grunn av sommerens nyhetsdekning hvor taperidentiteten har blitt så tydelig plassert på én gruppe menn i samfunnet. Man har begynt å snakke om det å vinne og tape på helt nye måter igjen, så lanseringen har vært over all forventning», forteller Marie Skyberg Borgen, arrangement- og lanseringsansvarlig i Speilvendt.

Arrangementet starter med en samtale mellom psykolog Peder Kjøs og sosiolog Øystein Gullvåg Holter. De skal diskutere menn og likestilling, og hvorfor menn er de nye kjønnstaperne. For stadig flere menn forblir barnløse, det har dukket opp subkulturer på nett som f.eks. Incels (Involuntary celibates, journ. anm.), og det blir stadig større kjønnsforskjeller på noen utdanningsretninger. Samfunnet utvikler seg raskere enn man klarer å omstille seg, og for noen blir de hengende etter forvirrede og redde.


F.v. Peder Kjøs og Øyvind Gullvåg Holter. Foto: Elise Kubberød

Menn utenfor samfunnet?

I kampen om et likestilt samfunn føler noen menn seg tråkket på, og forvist fra et stadig mer digitalisert samfunn. Hvor ble nødvendigheten for en sterk og forsørgende ektemann av? En dyp kulturell norm har blitt endret og kvinner kan stå opp for seg selv mer nå enn før. Men instinktet er der fortsatt, og noen menn føler seg kanskje litt «lost» og nedstrippa i et samfunn hvor kvinnene ikke lenger er avhengig av en mann ved sin side.

På én generasjon har andelen barnløse menn på 45 år gått opp fra 14% til 25%, og en av fire menn har ikke fått barn innen fylte 45 år. En av grunnene til dette kan være at kvinner ønsker seg en partner som har høyere status enn henne selv, som kan være en kulturell norm som henger igjen fra fortiden. Men det kan også henge sammen med en endring i samfunnet, hvor man før gikk fra å være konfirmant til å bli arbeidstaker og familiestifter, mens nå tar flere og flere høyere utdanning før de starter å tenke på familie.

Hva vil det si å tape?

Stefan Hjort, redaktør i Speilvendt, nevner også rapkultur, Jordan Peterson, Incel og Metoo som viktige faktorer for hvorfor temaet ‘menn som tapere’ har blitt så aktuelt. Som kan peke på kulturbransjens påvirkning om hvorfor dette har kommet i rampelyset akkurat nå. Marie Skyberg Borgen påpeker på den andre siden viktigheten av den politiske plattformen, med en bølge av populisme og høyreekstremisme som en gjenspeiling av samfunnets vinnere og tapere.

I denne utgaven av Speilvendt håper de på å nyansere bildet av tapere og vinnere i samfunnet litt bedre, og ønsker å rydde opp i hva det vil si å være en taper og hva slags måter man kan tape på.

Speilvendt er et studentdrevet psykologitidskrift ved Universitetet i Oslo

Toppfoto:
F.v. Malene Brattvåg Bøe (Arrangement- og lanseringsansvarlig), Stefan Hjort (Redaktør) og Marie Skyberg Borgen (Arrangement- og lanseringsansvarlig). Foto: Elise Kubberød