Tolv timer til Mordor

Mange tanker rekker å fly gjennom hodet i løpet av et halvt døgn i storsalen på Colosseum.

Ved kveldens spede begynnelse er jeg alltid optimist. Ringenes Herre-nattmaraton på Colosseum Kino har, utrolig nok, blitt en slags tradisjon for meg. Jeg var der første gang i 2010, og årets utgave er nok den femte eller sjette jeg er med på. Er man nerd, så er man nerd.

Kompis Martin er med for første gang. Vi møtes utenfor den gamle Roma-klingende kinoen. Jeg stiller med sekk, Martin har ikke med noe. Allerede litt Sam og Frodo-aktig.

Kvelden starter, også i år, med en Kahoot-quiz. Den sympatiske svensken som står foran salen med mikrofonen har gledet seg til å arrangere quiz, men Kahoot svikter cirka halvveis ut i quizen. Resultatlista blir stående, og vinneren får ti gratisbilletter. Jeg blir nummer to, ett poeng bak. Motvind i år som i fjor, da ledet jeg helt til det var to spørsmål igjen. Choke.


MARGINER: Ett poeng skilte meg og ti gratisbilletter. Klassisk Siv å ha marginene på sin side.

Men gratisbilletter er tross alt ikke så spennende. Tid for første film. I 2017 kom jeg til Nova med et radioinnslag etter maratonet (som du kan høre nederst på denne siden). Det orket jeg ikke i år. Cirka klokka ti bestemmer jeg meg for heller å skrive ned tanker som oppstår i løpet av natten. Her er resultatet.

Fellowship of the Ring

De siste årene har de gått over til å vise den utvidede utgaven av trilogien. Det gjøres heldigvis også denne natten. 22:30 starter Fellowship of the Ring.

22:58 – Er hobbitene Middle Earth sitt svar på navere?

De gjør lite fornuftig, røyker og drikker. Jeg er litt skuffet over at en usympatisk tanke slår meg først. Men samtidig tror jeg at jeg har et lite poeng. Heldigvis kan man vel si at hobbitene stiger litt i status gjennom filmene. Det er jo inspirerende.

23:21 – Elijah Wood kan maks ha vært 21 da de startet innspillingen av det her.

Han var 18 da han fikk rollen som Frodo. Det er slike ting som får. Jeg var 18 da jeg var på Ringenes Herre-maraton for første gang. Er det en slags parallell der? Nei. Det er det nok ikke.

00:16 – Boromir overlevde ikke første film, men det ble i hvert fall noen bra memes.

00:19 – «And you have my bow». Sier Legolas egentlig noe annet som er rettet mot Frodo i løpet av alle de tre filmene?

Brorskapet kommer seg ut av Rivendell, og trøttheten har foreløpig ikke meldt sin ankomst i meg.

01:16 – Galadriel er fortsatt den skumleste karakteren.

Sterke kvinner har nok den effekten på en del folk.

01:55 – Fellowship of the Ring MVP: Aragorn.

Two Towers

Etter at Martin har fortært én pølse, og jeg to (Frodo og Sam-assosiasjonen fortsetter) i løpet av pausen finner vi setene våre igjen. Optimismen er stor hos oss begge. Martin har bestemt seg for at han ikke skal sove. Jeg er ikke så nøye på det, men merker jeg ikke føler meg spesielt trøtt i det jeg setter meg. Opp som en løve osv …

02:22 – Jeg kommer til å sovne i løpet av film to.

02:37 – Gollum blir som et slags kjæledyr for Frodo i denne filmen. Minner om en nakenkatt av og til.

02:41 – Jeg elsker memes.

Det siste roper jeg ut i det det blir stor applaus når Legolas sier «They are taking the hobbits to Isengard». Forsøk på humor fra min side. En fremmed ved min side ser på meg og gliser. Da traff jeg i hvert fall én person.

02:50 – Det er noe litt Ingebrigtsen-brødrene aktig over den løpinga til Aragorn, Gimli og Legolas. Da blir vel fort Gandalf som tar rollen som Gjert.

03:25 – Jeg elsker alle scener der Aragorn og Gandalf snakker sammen. Som regel når Gandalf snakker med noen så prater han ned til noen eller er belærende på et vis. Aragorn er en av få han behandler som sin likemann. Det sier litt om hvor høyt han anser Aragorn. Gandalf er jo tross alt en slags gud.

Så selv klokka halv fire kan man altså treffe blink. Den analysen synes jeg fortsatt står fjellstøtt. En av få ting jeg tenkte i løpet av natten med en viss substans.

04:20 – Er Théoden venstrehendt?

Tanken slår meg i det Rohan-folket blir angrepet av ulver. Hestekongen holder i hvert fall sverdet i venstre hånd når de slåss.

05:05 – Nå er jeg rimelig sikker på at jeg nettopp våknet. Så da må jeg ha sovet litt. Ikke lett å si.

05:15 – Entene er Middle Earth sitt svar på byråkratiet.

Politisk satire etter fem om natten der altså. Forsøk på i hvert fall.

05:30 – Sarumann er litt som han nye presidenten i Brasil som vil la onde selskaper gå løs på regnskogen. Jeg håper byråkratene i Brasil reagerer slik som entene gjør i To Tårn.

06:05 – Two Towers MVP: Gandalf.

Return of the King

To tredjedeler er gjennomført. Det er noe litt absurd over å stå utenfor Colosseum klokka seks om morgenen. Martin har fortsatt ikke sovet. Jeg spiser min medbrakte matpakke i håp om at den kan være med på å holde meg våken gjennom Return of the King. Det gjør den ikke.

06:20 – Siste film. En enorm optimisme her nå.

Jeg lærer jo aldri. Det er sikkert litt sammenlignbart med den følelsen folk får når man fryser i hjel. Like før du møter Gamle-Erik så føler du visstnok en enorm varme i kroppen. En slags siste krampetrekning. Jeg tror jeg har lest det et sted en gang. Solid kilde der altså.

06:37 – Hvem vinner egentlig drikkekonkurransen mellom Legolas og Gimli? Gimli drikker vel flest enheter, men han er dårlig på å etablere reglene til å begynne med.

07:12 – En middelaldrende mann på raden foran meg snorker høyt nok til at jeg hører det. Hjelper ikke trøttheten min.

07:26 – Jepp. Jeg kommer til å sovne under denne filmen og.

08:02 – Der våknet jeg. Tror jeg.

09:02 – Théoden holder sverdet i høyre hånd når han rir langs soldatene og kakker sverdet sitt mot spydene deres (ikke lov å si). Når han så rir mot Minas Tirith bytter sverdet hånd til venstre. Han er nok venstrehendt.

Med en drøy time igjen kommer trøttheten tilbake og alt blir litt tåkete.

09:26 – Orkene hadde hatt godt av en fagforening. Pisking av soldater er en uting.

09:52 – RIP Sauron og Gollum.

Nesten ti timer etter at jeg først stilte spørsmål ved Legolas og Frodo sitt forhold får jeg endelig svaret når den siste scenen der de begge er med er over.

09:59 – Legolas har fortsatt bare den ene setningen rettet mot Frodo.

10:20 – Nå skal det bli godt å sove.

Frodo har dratt mot vest. Siste film er over. Martin har ikke sovet. Tolv timer har passert i vekslende tempo siden jeg først fant setet mitt i storsalen på Colosseum kino. Akkurat nå føles det hele litt meningsløst, men jeg er nok sannsynligvis tilbake igjen om et år. De filmene er fremdeles helt strålende.

Toppfoto: Theis Magelssen

Reisebrev fra fjorårets maraton kan du høre her.