MIA AND THE WHITE LION

En ung jente flytter fra London til Sør-Afrika med familien som er eiere av en løvefarm. Når den hvite løveungen Charlie blir født endrer det alt for Mia. De knytter et sterkt bånd til hverandre, men hva skjer når båndet prøver å brytes?

Originaltittel: Mia et le lion blanc
Regissør: Gilles de Maistre
Norgespremiere: 8. februar 2019

Mia (Daniah De Villiers) er sta, tøff og man kan trygt kalle henne familiens "sorte får". Hun legger ikke skjul på at hun mistrives på den nye gården i Sør-Afrika. Et sagn om en hvit løveunge som blir født en julemorgen går i oppfyllelse og Mia knytter seg sakte men sikkert til Charlie som blir hennes nye og eneste bestevenn. Etter tre år er vennskapet sterkere enn aldri før. Dessverre har Charlie vokst seg stor og utrygg, i følge faren, som bestemmer seg for å måtte selge Charlie. Mia står fast på at Charlie aldri vil skade henne eller noen andre, og hun prøver alt hun kan for å få han til å bli. Til slutt er det kun ett valg: å rømme med Charlie til et kjent reservat slik at han kan få leve trygt og i frihet.


Familien Owen: Moren (Mélanie Laurent), Mick (Ryan Mac Lennan), Charlie (Thor), Mia (Daniah De Villiers) og faren (Langley Kirkwood). Foto: Coert Wiechers, tatt fra Filmweb.

Viktig budskap

Budskapet i filmen er ikke bare om et sterkt og kjærlig vennskap, men også om familieproblemer, naturforhold og hvordan industrien på løvefarmer fungerer, samt hvordan de holder seg gående. Her kommer også sannheten frem i hva salg av løver til såkalte "trophy hunters" betyr. I slutten av filmen (ingen spoiler, for ordens skyld) kommer det opp i en tekst som forteller seeren at løver er utrydningstruet, men at jakt fortsatt er lovlig. På 90-tallet fantes det over 200.000 løver - nå er det færre enn 20.000. Om det fortsetter slik vil løvene være borte innen 20 år.
Rett etter kommer rulleteksten med sangen "In the Jungle" som gir slutten en utrolig fin og rørende stemning. Her sitter man igjen med en både vakker og spennende film med et godt og aktuelt budskap.

To gode venner

Filmen er engasjerende fra start til slutt og handlingen bygger seg opp på en naturlig og litt sjarmerende måte. Man kan tydelig se at karakterene vokser opp sammen med løvene, og spesielt da Charlie (kommer tilbake igjen til dette). Det er et utrolig overbevisende forhold Mia og Charlie har til hverandre. Man tenker ikke over at det faktisk er fiksjon, men mer at det er en ekte historie og man blir sittende å følge med på hvordan historien blir fortalt og er alltid spent på hva som skal skje til slutt. Det finnes kanskje ingen SUPER-spennende plot-twist, men filmen er heller ikke forutsigbar. Det er mange tanker som strømmer gjennom hodet utover i handlingen, som blant annet:

Kommer løven til å bli skutt? Kommer han selv til å drepe noen? Vil vennskapet holde eller vil det skje en brå vending? Får Mia seg trygt frem over savannen sammen med Charlie for å redde han til slutt?


Uadskillelige venner! Foto: Coert Wiechers

God filmfortelling

Det er flere momenter med spenning og selv ble jeg et par ganger sittende med hendene opp mot hodet, klar for å rive meg i håret hvis det ble altfor spennende. Det er majestetisk filmmusikk som setter stemningen de fleste steder, mye close-ups som i bildefortellingen viser nærhet mellom karakterene, bruk av metaforer og enkle virkemidler, samt godt skuespill hos alle karakterene.

Vil du høre en liten fakta også, kanskje?
For at filmen skulle bli noe av hjalp Kevin Richardson til på sett, en zoolog kjent som "The Lion Whisperer". Daniah, som spiller Mia, og løven Thor (som han heter i virkeligheten) måtte bygge opp et bekjentskap helt fra scratch gjennom tre år for at det skulle være mulig for et barn og en løve å spille inn filmen sammen. Innspillingen har til sammen tatt over to og et halvt år!


Ekte vennskap fra dag én. Foto: Coert Wiechers

Minussiden
Filmen kan tidvis virke bittelitt for lang selv om handlingen som regel er spennende og at man aldri får ordentlig tid til å kjede seg. Selv følte jeg at jeg kanskje ventet litt for lenge på selve "rømningsforsøket", men samtidig kan det ha noe med mine egne forventninger også. Handlingen vil jeg uansett si går i så og si riktig tempo, selv om! Ellers kunne det kanskje vært et enda større vendepunkt for Mia der noe mer spesielt skjer mellom hun og Charlie for at hun plutselig skal begynne å like han når hun i utgangspunktet tydelig gir uttrykk på at hun ikke er interessert fra starten av.

Plussiden
At kjemien mellom skuespillerne og spesielt løven er såpass ekte gjør mye i handlingen og selve budskapet (noe skjult) høyner mye. Alt i alt er det en utrolig rørende, inspirerende og engasjerende film som mest sannsynlig får deg til å smile og gråte om hverandre. En liten fordel vil nok være å like familiefilmer både med dramatikk, gråt og latter, samt god filmmusikk (Armand Amar), afrikanske dyr og en god dose søt "løve-mjauing" som får hjertet ditt til å smelte. Jeg vil nok derfor ikke tro at filmen vil skuffe deg noe særlig. Og er du stor fan av løver? Vel, det sier seg vel selv...

Score: 8/10

Toppfoto: Coert Wiechers, tatt fra Filmweb.