Skal det være en bok til prisen av en kaffe?

Det er tid for det årlige Mammutsalget i bokhandlene! Dette betyr at du kan handle latterlig billige bøker. Virkelig latterlig billige. Da jeg drev litt vindus-handling på nettsidene til Norli fant jeg en mengde bøker fra førti-ni kroner boka! Det er like mye som en dobbel latte på havremelk (som jo er det man må kjøpe i disse tider for å slippe stygge blikk fra de andre i køen) koster. Men det viktigste: Førti-ni kroner for en bok!!

I denne anledningen, altså Mammutsalget, har jeg samlet sammen en liten stabel bøker jeg synes du burde unne deg fra salget. Vær så god. Ja, og alle til førti-ni kroner. Førti- ni kroner for en bok!

Elleve dikt om einsemd av Sonja Åkesson

Foto:Flammeforlag.no

Denne nydelige lille samlingen dikt av svenske Sonja Åkesson er faktisk obligatorisk for alle som liker dikt og av og til er ensomme (altså alle og enhver ellerhva?). Sonja Åkesson blir gjerne kalt "folkhemspoeten", og ble kjent for sine både harde og kritiserende, men også vakre og enkle hverdagsdikt. Les den fort og så les den sakte og så les den tre ganger til i valgfritt tempo.

Eg et meg sjølv som lyng av Olga Ravn

Foto:samlaget.no

Olga Ravn har jo raskt blitt et kjent navn i sitt eget land Danmark, men har nå også fått flere av bøkene sine oversatt til norsk. Ravn har selv sagt at hun absolutt ville at diktsamlingen skulle oversettes til nettopp nynorsk, og det ble den på Samlaget i 2016. Les de danske (på nynorsk), for fanden i helvede!

Gjengangere av Henrik Ibsen

Foto:Vigmostadbjorke.no

Studerer du, eller har planer om å studere Litteraturvitenskap eller lignende emner, vil du bli glad for å se hvor mye av pensumlitteraturen som er på Mammutsalget. Om du ikke studerer Litteraturvitenskap, burde du likevel handle dramaet Gjengangere på salget fordi du vil bli overrasket over hvor gøy det faktisk kan være å lese skuespill. Når du har lest denne, vil du også kunne si ting som "det er overraskende gøy å lese skuespill", og "gjengangere av Ibsen er virkelig så relevant i våre dager også" osv osv! Jippi! Du finner forresten flere av skuespillene til Ibsen på salget, om du synes Gjengangere blir litt vel mye "familiehemmeligheter avdekkes og alle blir sure på hverandre" (uten å spoile for mye).

Den engelske kanal

Foto:Kolon.no

Den engelske kanal er en poesiantologi som gis ut hvert år på Kolon forlag, der redaktøren Jørn H. Sværen inviterer poeter til å skrive selv eller oversette andre poeter. I år ligger antologien fra 2015 ute på Mammutsalget, og her er det både danske, norske og svenske poeter representert! Jättebrå!

Og været skiftet og det ble sommer og så videre av Pedro Carmona Alvarez

Foto:kolonforlag.no

Må sies at denne ikke koster 49 kr, men "hele" 69 kr hos Norli, men sånn er det jo når det blir litt flere ord! Fortsatt latterlig billig for en så fin roman som denne er. Den er Carmona- Alvarez sin første i en triologi hvor vi fortsatt venter spent på avslutningen. Handlingen spenner fra de helt vakre barndomsminnene til det aller mest grusomme, og alt der imellom, skrevet i et så fengslende poetisk språk at du ikke vil den skal slutte. Kanskje noe for en påskeferie hvor man nettopp har tid til å ikke legge den fra seg?

Kort oppsummert så må du faktisk bare pelle deg til nærmeste bokhandel eller "bokhandel på nett", for eksempel Norli.no (som er der jeg har funnet disse bøkene til disse tullete prisene) i stedet for å stelle deg i latte- køen i dag også. Valget burde være rimelig enkelt: drikk en stivpriset kaffe og få ekkelt belegg på tennene, eller les en knippe dritbillige bøker og forbli klok resten av livet.

Toppfoto: privat