Dumbo - En trygg landing

Disneys nyeste live-action gjengivelse av «Dumbo», originalt fra 1941, er både spennende og preget av flott produksjonsdesign med virkelighetstro effekter.

Den første Dumbo-filmen er allerede for lengst glemt blant barn og ungdom i dag. Dermed passer det perfekt med en gjenopplivning av historien, slik Disney allerede har gjort tidligere med «Skjønnheten og Udyret» og «Jungelboken».

I regi av Tim Burton møter vi Medici-sirkuset på turné der vi blir kjent med Jumbo Jr, en elefantunge født inn i sirkuset. Dessverre blir han latterliggjort for sine unormalt store ører, dermed tildelt kallenavnet Dumbo. En dag oppdager Dumbo at han kan fly med ørene sine. Han blir dermed Medicis store stjerne og gjør sirkuset til en attraktiv business for Vandevere.

I kjent Burton-stil er det stort fokus på lekenhet og gode visuelle effekter.

De visuelle effektene til både Dumbo og de andre dyrene i filmen er storslåtte, og man blir helt knyttet til hovedkarakteren. Dumbo er ekstremt levende og full av følelser som bidrar til at man knytter sterke bånd med hovedkarakteren. Jeg gråt nesten. Dessverre er Dumbo den eneste karakteren som gir filmen liv, ironisk nok da Dumbo ikke er en reell skuespiller.

Danny DeVito spiller sirkusdirektøren Max Medici og gjør en grei opptreden, men det virker som han bare fortsetter på rollen sin fra «Big Fish», der han også spiller sirkusdirektør. Krigshelten Holt Farrier, spilt av Colin Farrell, kommer til sirkuset med amputert arm for å ta hånd om sine to barn. Filmen spiller på den velkjente klisjéen om en enslig far som ikke vet hvordan han skal oppdra barna sine. Dette synes jeg fungerer svært dårlig i «Dumbo», da han faktisk er en god far uten noe problem. Heldigvis får vi med oss Michael Keaton som Vandevere, en businessmann som ønsker å tjene stort på Dumbo sine aerodynamiske evner. Keaton tilføyer rollen med fasjonabel sluhet, og fungerer som Sure Føtter i godteposen, som er Medici-sirkuset.


Foto: Disney

De som kjenner til originalen, husker sannsynligvis den drømmeaktige sekvensen med rosa elefanter som danser i ring. Noen ble kanskje traumatisert, mens andre ble inspirert?
Handlingen i «Dumbo» er noe annerledes enn original-historien, men holder på noen nøkkelelementer gjennom filmen. Eksempelvis dukker de dansende rosa elefantene også opp i denne gjengivelsen, og er desidert en godbit i «Dumbo».

Alt i alt er «Dumbo» hverken en dårlig eller god film. Til å være en som aldri likte den originale filmen, så syns jeg denne gjør en ganske grei gjenopplivning av historien sammen med visuelt produksjonsdesign og kostymearbeid. En helt passende og inspirerende familiefilm.

6/10

Toppfoto: Disney