Forsker om brexit: – Det er livsfarlig å svare på

På onsdag fikk britene enda en utsettelse for å løse Brexit krisen. Brexit-ekspert Øyvind Svendsen forklarer hva som kan være konsekvensene.

Brexit har vært på alles lepper den siste tiden. Først ble utmeldelsen utsatt fra 29. mars til 12. april og på onsdag 10 april, ble fristen videre utsatt med en fleksibel avtale som i prinsippet sier at Storbritannia ikke trenger å forlate EU før senest 31 oktober 2019. Hva har skjedd, og hva kan være konsekvensene av dette?

– Vi vet ikke hva konsekvensene kan være

– Det er greit at du spør om konsekvenser, forklarer Øyvind Svendsen forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). – Men dette vet vi jo ikke, nå er det litt rolig, det blir ikke Brexit i dag 12 april, fortsetter han. Han refererer til at lederne av EU landene på onsdag kom til enighet om en utsettelse av Brexit, der Storbritannia i prinsippet ikke trenger å forlate unionen før Halloween 2019.

Derimot har de muligheten dersom de ønsker det til å forlate Unionen før den tid, skulle de komme til en enighet i det britiske Underhuset om hvordan utmeldelsen kommer til å gå. Det er valg i Europaparlamentet 22 mai, og det ville ifølge Øyvind være rart om Storbritannia velger nye kandidater til parlamentet så nære utmeldelsen deres.

– Valg i Europaparlamentet vil være en skandale

– Det at de skal velge kandidater til parlamentet vil jo for de fleste være ett worst-case-scenario. Det er bred enighet i EU nå om at det vil være skandale nå at vi skal kjøre en sånn valgkamp. Det vil jo være en forferdelig valgkamp, utdyper han. Dersom britene blir nødt til å kjøre en valgkamp frykter han at valget i stor grad kan bli kuppet av Brexit og at dette vil prege debatten og valget.

Kaos og usikkerhet

Debattene har herjet i det britiske parlamentet de siste månedene. Theresa Mays avtale med EU ble nedstemt 15 januar, med 230 stemmer (432 mot, 202 for) noe som er det største tallmessige nederlaget i det britiske parlamentet på 95 år. En lett revidert utgave av budsjettet ble atter en gang nedstemt 21 februar.

Ni dager før den opprinnelige fristen, 29 mars, sendte Theresa May ett brev til EU og ba om en utsettelse, og fikk frist på seg til 22 mai, datoen for Europaparlaments valget, men dette krevde at de ble enige om en avtale innen den tid. Dersom de ikke ble enige ville Storbritannia måtte gå ut av unionen i dag 12 april, men nå har de altså fått en ny utsettelse.

Verst tenkelig utfall

Hva som egentlig vil regnes som det verst tenkelige utfallet kommer an på hvem du spør.

–Vi er i ferd med å se et «worst case-scenario», dersom man spør Jacob Rees Mogg og Boris Johnson, nemlig at man nok en gang utsetter Brexit, og det at man blir værende i EU kanskje frem til 31 oktober. forklarer Øyvind Svendsen.

–Worst-case-scenario for Theresa May vil være at de forblir i EU, fortsetter han. – Hun har gjort hele sin statsminister karriere, selv om hun egentlig var for å bli, så har hun gjort statsminister karrieren på at vi skal ut.

– Hva er det mest sannsynlige utfallet av Brexit?

– Det er jo livsfarlig å svare på, men det mest sannsynlige er nok at de går ut med den avtalen som ligger på bordet. Nå har jo Theresa May skjønt at hun må jobbe med Labour (det britiske arbeiderpartiet red.anm), forklarer Svendsen.

Han viser til at den britiske statsministeren ikke vil få støtten hun trenger hos sitt egne konservative parti, og må samarbeide med det britiske arbeiderpartiet.

Norge er sikret på handel og grenser

Hva som ligger i kortene hva angår handel, frie grenser og livet for innbyggerne er fortsatt utrolig usikkert, og avhenger helt av hvilken avtale man får. Får man en såkalt «hard brexit» altså at britene forlater unionen uten en avtale, vil det være mye usikkerhet. – Det er veldig lite som tyder på at dette skal gå utover borgerne, dette har vært klart siden første stund, forklarer Øyvind på spørsmål om hvilke konsekvenser Brexit kan få for nordmenn som ønsker å reise eller jobbe i Storbritannia etter en eventuell Brexit.

– Vi kan ikke få ett brexit hvor britene plutselig kaster ut 200 000 polakker på dagen, mens 5 millioner briter som bor i Europa blir sendt tilbake til Storbritannia, forklarer han. – Norge har også en bilateral avtale, skulle de krasje ut så har Norge en avtale om at norske borgere i Storbritannia er sikra og det samme gjelder den andre veien, legger Øyvind til. En lignende avtale gjelder på handelsfronten som er satt opp i tilfelle britene krasjer ut av unionen. – Der man nettopp har sørga for at man skal på de viktigste områdene i hvert fall ha knirkefri handel, selv om det skulle bli en hard brexit.

Ikke kast bort tiden Storbritannia

I en pressekonferanse på torsdag ber presidenten i europaparlamentet, Donald Tusk britene om å ikke kaste bort tiden. Storbritannia forlater altså ikke EU i dag, 12 april, men med alle utfordringene i bakhodet er det ikke en lett oppgave de har foran seg.

Hør hele intervjuet med Øyvind Svendsen fra NUPI i ukens sending av Opplysningen:

Bildetekst: Bildet er hentet fra fronten av en demonstrasjon mot Brexit og viser Statsminister Theresa May, samt Borris Johnson, Michael Gove og Nigel Farage som ett firehodet troll

Toppfoto: Robert Mandel