Musikkvideoer du ikke kan gå glipp av

For hver låt der ute finnes det mest sannsynlig også en musikkvideo. Noen av disse skiller seg litt ekstra godt ut. Her får du noen av musikkvideoene du bare må og burde få med deg.

Musikkvideoer kan ha mange forskjellige stiler, blant annet kan de være bygget opp av enten vocal-performance, ha titalls av effekter, er proppet med frittolkende budskap og gode virkemidler, eller er fiksjonslagd og handlingsbasert. Men hvilke har virkelig satt prikken over i'en og troner toppen av kransekaka?

La oss starte med min personlige favoritt:

Bonobo - Kerala


fotocredit: FRIEND

https://www.youtube.com/watch?v=S0Q4gqBUs7c&list=PLWETB3ELFGoVXq71P6Ha8pVzVRDFwxYuV&t=0s&index=4

Denne musikkvideoen viste læreren min i musikkvideo-emnet når jeg tidligere studerte filmproduksjon og jeg e-l-s-k-e-r den. Den er utrolig kul teknisk, med en ny type klippestil sammensatt av looping-teknikk gjort rundt et godt og aktuelt budskap. Rundt i London-by snubler en redd kvinne rundt blant overnaturlige ting som hun er alene om å se. Man skal gjerne også se videoen et par ganger for å finne absolutt alle detaljene, og videoen blir derfor bare kulere og kulere for hver gang du ser den.
Her har regissør Bison (Dave Bullivant) jammen tenkt utenfor boksen.

The Prodigy - Smack My Bitch Up


fotocredit: Liam Howlett, Maverick/Sony

https://vimeo.com/31482159

En musikkvideo det faktisk er vanskelig å finne på YouTube da den inneholder både hard festing, kokain og alkohol, vold og tyveri, nakenhet og erotikk. Regissør Jonas Åkerlund (også kjent for musikkvidoer som "Telephone" og "Paparazzi" av Lady Gaga) kan å gi publikum tanken "wtf just happened" på slutten. Hvordan tolker du den?

OK Go - The One Moment


fotocredit: Paracadute

https://www.youtube.com/watch?v=QvW61K2s0tA&index=2&list=PLWETB3ELFGoVXq71P6Ha8pVzVRDFwxYuV

Lurer du på hvordan en heftig pre-produsering ser ut?
Det tok syv uker for å få til denne musikkvideoen på 4 minutter, og alt tok 4.2 sekunder i virkeligheten. Tenk at dette er helt ekte! Gjort i ett studio og alt er også helt i takt med musikken og teksten. Sjuke greier. Bandet er kjent for sine heftige musikkvideoer så sjekk gjerne ut flere av de snasne og gjennomtenkte videoene deres.

Coldplay - Up&Up


fotocredit: Parlophone

https://www.youtube.com/watch?v=BPNTC7uZYrI&list=PLWETB3ELFGoVXq71P6Ha8pVzVRDFwxYuV&index=11&t=0s

Leser man i infoboksen på YouTube ser du hvor mange credits som er ute og går på denne videoen. En effektfull video som gir gode bilder på spesielt virkelighet, men også fantasi, samt symbolikk og metaforer. Man får vel aldri nok av gode virkemidler, gjør man vel?

Jamie xx - Gosh


fotocredit: Iconoclast

https://www.youtube.com/watch?v=hTGJfRPLe08&index=4&list=PLWETB3ELFGoVXq71P6Ha8pVzVRDFwxYuV

Det holder visst ikke bare med en sick låt når man kan toppe det med en sick video også. Videoen gir både fantastiske dronebilder med oversikt over en mystisk og ukjent by, behagelig kameraføring og shots, godt samarbeid med over 400 mennesker og alt uten CGI eller 3D-effekter. Lurer du litt på hva budskapet kan være? Eller hvordan i granskauen de faktisk har fått ordna alt? Sjekk ut behind the scenes-videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=R6CH18yyQyE

Lana Del Rey - Ride


fotocredit: Black Hand Cinema

https://www.youtube.com/watch?v=Py_-3di1yx0&index=7&list=PLWETB3ELFGoVXq71P6Ha8pVzVRDFwxYuV

Kjent for sin vakre og dype stemme, samt dystre og følsomme sangtekster har sjølveste Lana Del Rey en 10 minutter lang musikkvideo for en av låtene sine, kreativ i seg selv med både monolog og voiceover med kunsteriske bilder som har vintagestilen på plass. Videoen er nok enda en liten favoritt hos meg selv, men det er vanskelig å ikke like en vakker og levende video med et ekte budskap, eller?

Childish Gambino - This Is America


fotocredit: RCA Records

https://www.youtube.com/watch?v=VYOjWnS4cMY

En video som ble en stor snakkis når den ble utgitt, med en handling og bilder som gir et godt bilde på USA. Her ligger flere gjemte beskjeder, et sterkt og relevant budskap, samt mye ironi, med stikkord som: vold, rasisme, våpen, sosiale medier, narkotika og penger. Her skal det ikke være vanskelig å tolke noe. Kanskje en av de viktigste musikkvideoene of all time fra i fjor. Legg også merke til kameraføringen og "one-take"-bruken. Perfeksjon.

Cold Mailman - Time is of the Essence


fotocredit: Kråkesølv Recordings/Diger

https://www.youtube.com/watch?v=gpUgUL73tGE&index=6&list=PLWETB3ELFGoVXq71P6Ha8pVzVRDFwxYuV

Her er Norge, rettere sagt østkanten i Oslo, brukt som location. Fargerikt lys som gir dansende bygninger ved å bruke stillbilder i timelapse og leke seg litt i klippen - litt av en jobb i etterarbeidet! Jeg husker hvor mye denne traff meg første gang jeg så den, til og med felte jeg noen tårer da den traff et eller annet på innsiden av meg, en liten følsom nerve kanskje. En veldig fin video og fin sang vil jeg med andre ord si.

Såå, hvilken er din favoritt? :)

Toppfoto: Iconoclast