Detective Pikachu - forutsigbar, men sjarmerende

Den første live-action spillefilmen om Pokémon-universet viser seg fra både gode og litt dårligere sider. En sjarmerende film som er godt løst humoristisk sett, men når den toppkarakter eller ikke?

Filmens regissør Rob Letterman (Monsters vs Aliens) har fått æren av å regissere en sikkert bittelitt etterspurt live-action film om universet flere 90's kids har et godt og minnerikt forhold til. Jeg er blant annet en av disse som ser tilbake til barndommen gjennom både Pokémonkort, Pikachu-kostyme og Pokémonspill på Gameboy.

Jeg var derfor, skal jeg ærlig innrømme, relativt skeptisk til denne første filmen i live-action om de samme figurene jeg brukte å se i animé-tegneserie på TV 2 tidlig om morgenen i helgene tilbake i de tidlige 2000-årene. Hvilke forventinger hadde jeg virkelig? Samtidig som jeg ikke ville få barndommen ødelagt så ønsket jeg sterkt å bli underholdt så mye som mulig de 104 minuttene jeg skulle sitte i salen for å nettopp se, høre og føle filmen.


Pikachu (Ryan Reynolds) og Tim Goodman (Justice Smith) i sitt første møte. Foto: SF Studios

God intro til det unike universet

De aller første tankene jeg får er at jeg innimellom kjenner litt på å se en slags Disney Channel / Nickelodeon-lagd film med noe som tyder på litt ujevn foto og effekter. Slik er det heldigvis ikke lenge. Det tar seg raskt opp etterhvert og filmen leverer ganske godt både i foto og i lyd, med god grafikk og ellers morsomme hendelser. Man blir raskt dratt inn i selve universet med introduksjon til hundrevis av Pokémon i byen Ryme City der handlingen foregår.

Man får raskt vite at handlingen baseres på Tim Goodman (spilt av Justice Smith) som nettopp har mistet faren i en bilulykke som har skjedd på et litt mystisk vis, og at han derfor må bli nødt til å dra til farens leilighet der han plutselig møter på Pikachu (med Ryan Reynolds som stemmeinnehaver). Pikachu er også den eneste pokémonen som snakker samme språk som Tim (sett bort i fra Mewtwo, den mest kjente og mektigste pokémon'en, som introduserer hele filmen). De finner raskt ut at de sammen skal samarbeide om å finne ut av hva som faktisk har skjedd med faren. Her følger et godt teamwork, med både sjarmerende, triste og morsomme øyeblikk.

Åpenbar handling, men gjort med humor

Resten av handlingen kan man nesten tenke ut selv. Neida, joda. Det blir fort en veldig åpenbar handling og det er mye man kan forutse som man etterhvert ser at stemmer godt. Det finnes en ond person som skal prøve å ta over verden... Tim og faren har hatt en trøblete fortid de ikke vet om kan fikses... Tim har selvfølgelig en love-interest...You know the deal. Likevel blir det reddet med god humor og referanser, utrolig godt gjort i grafikk og animasjon, og ikke minst gode skuespillere som leverer en troverdig prestasjon av karakterene de spiller. MEN, noe jeg igjen savner som kan toppe det hele må være et ordentlig godt soundtrack til filmen. Kanskje noen artister kunne ha steppet inn og laget noen kule og passende sanger...? Hvertfall etter min mening hadde det vært prikken over i'en, men hvem vet.


En snakkesalig, ertende og humoristisk liten Pokémon! Foto: SF Studios

Faller nok i god jord hos de yngste

Jeg må innrømme at selv for en 22-årig jente som tidligere har vært ganske så fan av Pokémon finner jeg selve filmen både sjarmerende og morsom, til tross for litt kritiske forventninger. Det er også gøy å få litt throwback til barndommen selv om jeg må belage meg på en ny handling og nye karakterer å forholde meg til. Det er nok ikke noe tvil på at jeg tror de fleste 10-åringene der ute vil like denne filmen, og kanskje også få et nytt favoritt-univers som vi "litt eldre" også liker som vi har vokst opp med.

Gjennomsnittlig score

Alt i alt er det en film jeg gjerne ser igjen, selv med noen mangler her og der, og en mindre original handling. Jeg elsker fortsatt Pokémon og det forblir fortsatt en stor del av barndommen min, men jeg krysser fingrene for en god (og forhåpentligvis bedre) oppfølger. Jeg sier ikke nei takk til en live-action-film med de originale karakterene Ash, Misty og Brock, jeg!

6/10

Husk Norgespremieren 10. mai!

Toppfoto: SF Studios