Sommerens høydepunkter

Ifølge Nova Noir

Sommeren er lang og fylt med hytteturer, bading og avslappende stunder i sola. Det er ikke alltid lett å få med seg alt som skjer på kinolerretet eller i den svarte boksen i stua. Derfor har Nova Noir skrotet sammen en liste over det mest interessante som har kommet ut denne sommeren. Både på kino og i strømmetjenestene.

Midsommar


Kjæresteparet Dani (Florence Pugh) og Christian (Jack Reynor) Foto: Nordisk Film

I Nova Noirs årlige kåring av årets 10 beste filmer i fjor, gikk 9. plassen til Ari Asters debutfilm "Hereditary". Forventningene var dermed skyhøye da hans andre film, Midsommar, skulle kom ut i sommer. Til vår fryd, skuffet den ikke. Den bryter flere konvensjoner og er enda snålere enn "Hereditary". I tillegg er den ikke like tydelig skrekkfilm som debuten. Derimot er den ekstremt vellykket i å gjøre deg gjennomgående ukomfortabel i 2 timer og 27 minutter. På overflaten virker alt veldig lyst og idyllisk, men noe føles feil, og skaper en nervepirrende dissonans som er svært imponerende gjort.

Stranger Things


Eleven (Millie Bobbie Brown er og ser kulere ut en noen sinne. Foto: Netflix

Da den første sesongen kom, føltes den som et friskt pust, og spilte på nostalgi uten å bli for overdrevet. Ingen hadde sett noe lignende. Sesong 2 kom i fjor og skapte stor splid blant fansen. Burde "Stranger Things" holdt seg til bare én sesong? I sommer kom den tredje sesongen ut, og anmeldelsene er noe lunkne. Har serien gått fra å være et mørkt mysterie som smakfullt drar frem nostalgiske følelser for 80-tallet, til å bli en konvensjonell scifi-serie som kapitaliserer på å slippe unna med produktplasseringer forkledd som nostalgi? I Nova Noir er meningene delte, men vi er fortsatt enige om at "Stranger Things" er et morsomt univers og definitivt noe av det mer interessante som kom ut denne sommeren.

Black Mirror


Miley Cyrus gjør det middels i rollen som popidolet Ashley O. Foto: Netflix

Den dystopiske antologiserien blir mer amerikansk og mer kommersiell for hver sesong. I starten var den en innovativ, britisk serie, med korte sesonger, bestående av enkeltstående episoder som hver kom med en dystopisk spådom om hvordan teknologien kom til å utvikle seg til det verre. Sesong 5 kom ut i sommer, og føles ikke helt ut som "Black Mirror" lenger. Episodene er mildere, rundere i kantene og tørr ikke gå like langt. Årets sesong er seriens svakeste, men vi klarer allikevel ikke å motstå. Den er en must-see denne sommeren.

Big Little Lies


Det svulmer over av talentfulle skuespillere i sesong 2 av Big Little Lies. Foto: HBO Nordic

HBO-serien er basert på Lianne Moriartys bok ved samme navn. Det var ment som en mini-serie, men etter enorm suksess med 16 Emmy-nomminasjoner der de vant halvparten av de, kom den tilbake med en andre sesong denne sommeren. Det store spørsmålet blir jo da, trenger vi en sesong to? Nei kanskje ikke. Men tar vi skade av det? Nei. Tilfører det noe interessant? Ja. Er det verdt det? Ja. Historien som ble fortalt i sesong to var absolutt god. Bonus: Laura Dern er skrudd opp til 11 og er ikonisk som bare hun kan være.

Years and years


Vi følge familien Lyons gjennom tøffe tider i Years and Years. Foto: HBO Nordic

Også en mini-serie fra HBO, skapt av Russel T. Davis. Har er kanskje mest kjent for å ha gjenopplivet BBC-klassikeren "Doctor Who". Years and Years består av kun seks episode på 60 minutter hver, og Davis beskrev serien som "an epic drama following a family over 15 years of unstable political, economical and technological advances” Den bærer fellestrekk med "Black Mirror", og er ikke for den sarte sjel. Serien stikker dypt, og det er kanskje derfor den har en score på 89% på rottentomatoes. Derimot, hvis du ikke vil bli superdeppa i kveld, ville jeg kanskje unngått den. Bonus: Emma Thompson er ikonisk som bare hun kan være, i rollen som populistpolitiker for fringepartiet the Four Star Party.

Good Omens


Sheen og Tennant som engel og djevel som nyter livet på jorda litt for mye. Foto: BBC/Amazon

Neil Gaiman og Terry Pratchett skrev boken ved samme tittel på 90-tallet. Nå er den, etter flere forsøk, endelig filmatisert på Amazon Prime! David Tennant og Michael Sheen er i hovedrollene som djevelen Crowley og engelen Aziraphael, som jobber sammen for å stoppe verdens undergang. Den er akkurat så cheesy som den høres ut, og du får flere timer med solid, hyggelig, feel-good underholdning. Alt satt til Queens greates hits som soundtrack. Pluss, Jon Hamm er også med (trenger jeg si mer?). Det er en fantasy-komedie med en veldig spesifikk humor, men hvis du er glad i fantasy kommer du til å like denne. Den er bare rett og slett koselig! Gjorde "Years and Years" at du mistet troen på fremtiden og du trenger noe for å glemme det skremmende politiske klimaet vi befinner oss i? Da er "Good Omens" det du trenger.

Booksmart


Fantastiske Feldstein og Dever i rollene som Molly og Amy. Foto: Francois Duhamel / Annapurna Pictures

Olivia Wildes regidebut "Booksmart" er en superbad-esque buddyfilm om to nerder som prøver å forlate highschool med et brak. Amy og Molly har brukt hele skolegangen sin på å ta smarte avgjørelser, lese til prøver og holde seg langt unna festing og drikking. Siste skoledag får de tidenes FoMo og bestemmer seg for at de må, på liv og død, dra på én episk fest for å bevise for seg selv og for klassekameratene at de er kule. Filmen utspiller seg på 24 timer av livet deres mens de jager etter noe de føler de har gått glipp av. Hovedrollene spilles av de fantastiske Kaytlin Dever og Beanie Feldstein. De virker naturlige og latterlige, absurde og elskbare, som kun god regi og skriving kan skape. Filmen er morsom uten at det går på bekostning av noen andre, og derfor er det en av sommerens beste.

Hør oss gå dypere inn i disse temaene, pluss anmeldelser av filmene "Once Upon a Time in Hollywood" og "Scary Stories to Tell in the Dark" i forrige sending av Nova Noir her:
Klarte ikke embedde https://soundcloud.com/oembed?format=json&url=https://soundcloud.com/novanoirpodcast/sommer-recap-bonanza :(

Header: Nordisk Film