Satan-rock i herrens hus

Høstsabbat-festivalen har begynt å booke konsertkvelder utenom festivalhelgen, og denne septemberaftenen kom metal-fans fra nært og fjernt for å oppleve tung, tung rock i en helt spesiell setting.

“Nå går det til Helvete” sier en langhåret, beskjegget fyr ved siden av meg idet lyset slukkes i Kulturkirken Jakob lørdag 21. September. Sjelden er vel dette utsagnet positivt ladet, men når doom-metal bandet Electric Wizard skal til å entre scenen er nok helvetes-stemningen på sin plass. Kirkens alterbilde brukes som lerret for projektoren og det infamøse korset Electric Wizard benytter seg av lyser rødt over det bibelske motivet. Kvartetten dundrer igang med første låt, og bakfra hører jeg noen ropende spørre om det er ørepropper i baren. For Electric Wizard spiller høyt, og dæven som det kler kirkerommet.

Gruppen ble dannet i den engelske byen Dorset i 1993 og har sammen med amerikanske Sleep dannet grunnlaget for Stoner-Doom-subsjangeren av metal; en slags videreføring av Black Sabbaths treigere låter. Electric Wizards tekstunivers kan nok oppsummeres med låttittelen som pryder mang en tskjorte denne kvelden i kirken: “Legalize Drugs and Murder”. Projektoren viser klipp fra skrekkfilmer fra 60 og 70-tallet, og etterhvert sprer klippene og det tilhørende spektakulære lysshow seg ut fra alterbildet og fyller hele veggen.

Lyst til å titte litt på dette lysshowet? Her har Jan Inge Ytrøy lastet opp store deler av konserten!

For den mindre metal-interesserte kan nok det hele oppfattes som litt utilgjengelig. “Er det sånn skriking og brenning av kirker og sånn?” spør du kanskje, kjære leser. “Ikke denne gangen!” svarer jeg deg. Electric Wizard har svært mye til felles med den psykedeliske rocken fra post-hippie-tiden, så liker du de litt mer utsvevende greiene til The Doors, kommer du nok til å like Electric Wizard.

Tilbake til konserten: salen var smekk full, konserten ble utsolgt allerede i Juni. Merch-boden solgte ut lenge før bandet gikk på scenen. Electric Wizard spilte også på Inferno i 2018. De leverte et godt show den gang og, men rockefeller blekner i sammenligning med Jakobkirken.

Setlisten inneholder høydepunkter fra hele diskografien til bandet. Særlig klassikerne Return Trip og Funeralopolis fikk fart på hodenikkingen blandt publikum. Selv savnet jeg låta Dunwich fra den kritikerroste plata Witchcult Today, da kvelden åpnet med tittelsporet fra samme skive. Bandets siste skive, Wizard Bloody Wizard, presenterte en mindre hard side av musikken deres, og dette skuffet en del av lyttermassen. Låtene fra nevnte skive; See You In Hell og Hear The Sirens Scream, skuffet derimot ingen denne kvelden. Electric Wizard høres best ut når ampene er skrudd til 11, og det kledde disse sangene svært godt. Bandet spilte dessverre bare litt over en time, men tok seg heldigvis god tid til å jamme ut låtene langt forbi de kortere versjonene fra studio. Jamt over bar konserten preg av et band som koste seg på scenen. Den langhårede, beskjeggede fyren fra tidligere ser ut som han trives svært godt i dette helvetet.

Min store oppfordring til deg kjære leser, enten du er ihuga metalhead med jakka full av obskure band-patcher eller du såvidt har hørt om Metallica: kom deg på Høstsabbat 4. & 5. Oktober! Festivalen har holdt på siden 2013 og stiller med sterkere og sterkere lineup hvert år. Flytting til Kulturkirken Jakob drar også Høstsabbat fra å være en veldig god festival, til å være en ekstremt god festival. Hvem skulle trodd at herrens hus egnet seg så godt for satan-rock?

(I skrivende stund er Høstsabbat utsolgt, men det foregår store mengder av kjøp/salg-virksomhet på facebook-eventet, bare husk å se opp for falske profiler!)

Toppfoto: Thorvald Neumann/blackkraken.net. Fotografert for More Fuzz https://morefuzz.net/ Brukt med tillatelse fra begge.