Skumma anbefaler: uke 40

Usikker på hva du skal se, lese, høre eller gjøre i helgen? Skumma Kultur gir deg sine anbefalinger.

Hver fredag fremover kommer gjengen i Skumma Kultur til å gi deg tre av sine beste anbefalinger til hva du kan se, lese, høre eller gjøre i helgen.

Musikk: Wakey! Wakey!

Jeg har børstet støvet av «Brooklyn» og «War Sweater» av Wakey! Wakey!. Dette er to låter som de seks siste årene har latt meg få leve ut den store høstmelankolien, og jeg vil med dette invitere andre til å gjøre det samme. Wakey! Wakey! er utstyrt med både en fin, kraftfull sangstemme og et imponerende pianospill, samt et godt og tilsynelatende stort band. Likevel mestrer han det kunststykket det er å porsjonere og gi nok kraft til rett tid. Dette er alternativ pop som bringer noe nytt til bordet, og som passer perfekt til sesongen vi har beveget oss inn i. God lytt!
Anniken Falch Hillestad

Bok: Dag Solstads Genanse og verdighet

Dag Solstad er endelig aktuell med en ny roman. Mens vi venter på at Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen skal komme til biblioteket eller i en pocketutgave til mer studentvennlig pris kan vi ta et blikk tilbake i det enorme forfatterskapet hans. I en nylig diskusjon om norsk litteraturs eventuelle kanon etter 1980 i Bokvennen Litterær Avis skriver litteraturforsker og –kritiker Frode Helmich Pedersen at Genanse og verdighet (1994) inneholder «noen av de mest minneverdige opptrinnene i norsk litteratur overhodet». Jeg er overhodet ikke kvalifisert til å si meg enig, men Genanse og verdighet er en av mine favoritter. Boka forteller om lektor Elias Rukla og hans plutselige raserianfall i skolegården som tvinger ham til å reflektere over hvordan han har havnet i et yrke og livssituasjon han ikke holder ut lenger. Den er morsom, sår og akkurat så kort at du rekker gjennom før hverdagen henter deg inn igjen.
Øyvind Lunder

Teater: Human Zoo på Nationaltheatret

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš har denne helgen urpremiere på forestillingen Human Zoo på Nationaltheatret. Forestillingen er en samarbeidsproduksjon mellom de to teatrene, og er den første forestillingen utviklet av Beaivváš som har urpremiere på Nationaltheatret. Forestillingen viser en del av historien som er lite kjent, nemlig at på 1800- og 1900-tallet ble stammer og urfolk, som samer, sendt på turné i USA og Europa. I Human Zoo følger vi en samisk familie som blir utstilt i dyrehager ikledd tradisjonelle klær, med reinsdyr og lavvo. Hvis du ikke vet hva du skal gjøre i helgen, kan denne historiske og kulturelle forestillingen anbefales på det sterkeste!

Forestillingen har urpremiere i dag (fredag 04.10) klokken 19.30, men spilles også på lørdag klokken 15.00 og 18.00 og på søndag klokken 15.00, før de reiser videre på turné i Norge og i Sápmi.

Scenespråket er nordsamisk, og forestillingen tekstes til norsk og finsk.
Vilde Mari Guttormsen

Toppfoto: Per Heimly, Human Zoo, Sámi Našunálateáhter/Samisk Nasjonalteater