Skumma anbefaler: uke 41

Nok en uke er omme, og helgen står for tur. Som vanlig gir Skumma Kultur deg sine beste anbefalinger av hva du kan se, lese, høre eller gjøre i helgen.

Musikk: DIIV – «Blankenship»

Indie-rockerne i DIIV (uttales Dive) sitt fravær fra mine spillelister har alltid vært et spørsmålstegn. På papiret gjør de alt rett: rocka, gitarbasert drømmepop med nikk til post-punk og krautrock, som viste at Zachary Cole Smith og gjengen absolutt har noen shoegaze-klassikere i samlingen sin, men for meg har de aldri helt truffet blink før nå. For en uke siden ga DIIV ut sin tredje plate, “Deceiver”, og albumets beste låt finner du i “Blankenship”. Hardrock av et kaliber som man sjeldent forventer fra et band som DIIV, men som utvilsomt har lyst frem i deres potensial. Det er første gang i DIIV-diskografien at det virker som noe haster, for budskapet i “Blankenship” er krystallklart. Låta minner om Protomartyr i et mareritt, noe som kanskje ikke er så rart da “Deceiver”-produsenten Sonny Diperri også står bak Protomartyrs siste fullengder. Albumet anbefales også, men “Blankenship” er et klart høydepunkt!
Simen Barstad Buset

Dokumentarserie: "The Century of the Self"

I kjølvannet av den såkalte Cambridge Analytica-skandalen og deres innflytelse på resultatet av b.la Brexit-avstemmingen og presidentvalget i USA har nok mange fått øynene opp for hvor mye reklame og informasjonsflyt faktisk påvirker oss. Men hvor startet egentlig denne typen markedsføring? Adam Curtis’ "The Century of the Self" forteller historien om hvordan PR-pioneren Edward Bernays inkorporerte Freuds teorier om underbevissthet og formet propaganda, reklame og på mange måter samfunnet slik vi kjenner det i dag – på godt og vondt. Veldig kort forklart; produktene må assosieres mer med drømmer enn nødvendighet. Det høres kanskje ikke så viktig ut, men metodene har gitt en imponerende merittliste: blant annet var Eddy direkte utslagsgivende ved intet mindre enn fire presidentvalg, han var ansvarlig for at kvinner begynte å røyke i USA, fikk egg og bacon til å bli ansett som en naturlig combo, og nærmest på egenhånd styrtet han også den guatemalanske regjeringen på vegne av Chiquita Bananas. Hele serien ligger på Youtube, så hvis du har fire timer å drepe og du ikke har noe imot litt middels bildekvalitet får du et fascinerende innblikk i en av det 20. århundrets viktigste personer.
Henning Høie Kolås

Bok: Ian Svenonius – Supernatural Strategies for Making a Rock ‘n’ Roll Group

Den andre boken til DC-punker og tidligere frontmann I Nation of Ulysses, Ian Svenonius, er en nydelig kombinasjon av musikk, filosofi og satire. Under påskudd av å skulle gi råd i prosessen det er å starte en rockegruppe, påkaller han åndene til en rekke avdøde musikere. Boken tar for seg temaer som gjengmentalitet, dop, nostalgi og forbrukerkultur, i tillegg til forfatterens sosiopolitiske teori om rockemusikkens opphav. Essayene teksten består av er levert med en perfekt, syrlig og løs blanding av intellekt, absurditet og mørk humor. Boken er derfor ulik noe du har lest fra før, både av musikkbøker og kulturfilosofi, og anbefales på det sterkeste.
Sofie Martesdatter Granberg

Toppfoto: Ian Svenonius av Tristan Loper, Flickr