De beste stedene for kaffe, konsentrasjon og lesing

En kjapp og enkel guide på hvor man bør nyte kaffen sin mens man leser for hygge eller for å studere. Storbyuniversitetetsutgave!

Jeg har brukt meg selv som forsøkskanin og lidd meg gjennom unevnelig mange kafeer for å kunne presentere for dere, de absolutt fem beste. Det er testet for akkurat den samme tingen på hver eneste kafé; hvor enkelt er det å lese der? For å svare på dette ene enkle spørsmålet tok jeg med meg en bok og et par støydempende hodetelefoner midt i Oslos rushtid.

Vurderingssystemet beveger seg fra total stillhet - ingen hodetelefoner, til støydemping med musikk - fem hodetelefoner.

Femteplassen gjør det umulig å lese noe annet enn menyen

Foto: Brage Gallis

Åpent Bakeri på Frydenlund, rett ved Sofies Plass, ligger korte to minutter fra Storbyuniversitetet. Kafeen byr på god kaffe til en nokså overkommelig pris, er man kjapt ute kan man til og med spare noen kroner på bakverk ved å kjøpe dem på ToGoodToGo. Kafeen er ellers veldig liten og varm - noe som er godt nå i disse høst/vinterstider.

Interiøret bærer preg av å vært ettersett av en interiørdesigner og det er noe å hvile øynene på i hvert et hjørne og avkrok. Godt å ha dersom man kommer over en litterær overraskelse i boken man leser. Dessverre vil det ikke nytte å lese noe som helst på denne kafeen ved mindre man også leser konsentrert med en løvblåser i ansiktet. Er man personen som leser PDF'er, Ebøker eller annet elektronisk vil kafeen i tillegg skuffe på mulighet for å lade duppeditten, med ingen - eller svært godt gjemte - vegguttak.

Da jeg entret kafeen satt det fem andre gjester der, i tillegg til to baristaer. Ingen snakket spesielt høyt, men lydnivået som slo mot meg fikk det til å fremstå som en lydmur måtte penetreres bare for å få åpnet døra. Lite hjelper det at kafeen sverger på å ha muzak, bakgrunnsmusikk som er ment å fungere som hyggefaktor, som i dette tilfellet kun etablerer et støynivå som aldri når null.

Femteplassen lirker seg inn på sisteplass med 4 av 5 hodetelefoner. Støyreduksjonen fjerner det meste av muzak og prat, men noe glir igjennom. Sliter du med konsentrasjonen selv da anbefales det å sette på favorittleselåta eller velge en av de andre kafeene på lista.

Fjerdeplassen passer mer til kollokvier enn lesing

Foto: Brage Gallis

Til tross for et høyere støynivå enn femteplassen vinner likevel Tullins Café fjerdeplassen på grunn av sin lange åpningstid. Jeg skal nemlig se testens ene svakhet; det å ville lese midt i "skal vi ta en øl eller?"-tidspunktet byr på utfordringer. Men det er også enda en grunn til at Tullins skårer høyere enn Åpent Bakeri - det er en kaffebar og det stenger ved midnatt. Skal man derfor lese (nesten) døgnet rundt er Tullins et mulig alternativ. Støynivået er likevel så høyt at det ikke anbefales, til tross for at Tullins ikke har muzak - eventuelt så hører man det ikke over all pratingen. De eneste vegguttakene som er synlige består av et grenuttak gjemt bak et hjørne. Dere med dupeditter må lete videre.

Tullins får testens høyeste vurdering med 5 av 5 hodetelefoner. Her må man ty til både støyreduksjon og musikk for å stenge ute alle lydene. Heldigvis har de store vinduer ut mot gaten så man kan stirre på alle menneskene som går forbi, og prisene er relativt greie mot studentlommeboka.

Tredjeplassen gir deg nesten alt du trenger


Foto: Brage Gallis

Kafé Oslo, eller kaffebaren på Litteraturhuset som jeg trodde det het, er preget av stemningen som navnet setter. Det er ikke bare bare å sitte på Litteraturhuset å lese. Kaffebaren er fylt med lavmælte samtaler og andre mennesker som er innstilt på å lese. Interiøret er simpelt og minner smålig om et bibliotek - ikke så rart med tanke på bokhandelen som ligger på andre siden av rommet. Kafé Oslo byr på alt fra kaffe til treretters middag og det er en del lyder av dekketøy som skjærer gjennom de lavmælte samtalene og blaingen i bøkene. De setter åpenbart pris på de analoge bøkene for her finnes ingen vegguttak.

Kafé Oslo karrer seg inn på tredjeplass med testens hittil laveste støynivå. Fraværet av muzak gjør underverker for støynivået og kaffebaren får tre hodetelefoner. Alt man trenger er litt høy musikk så er det meste borte. Enda lavere musikk fungerer fint om man kommer utenom spisetidene da dette fjerner mengden dekketøy, og dekkestøy.

Andreplassen gir deg inntrykket av å sitte i en eldre bygårdsleilighet


Foto: Brage Gallis

Baker Hansen på Sankthanshaugen ligger 5 minutter fra Storbyuniversitetet, og byr på et større lokale enn man kan se fra gaten. Her kan man velge å sitte på barkrakker ved vinduene eller å finne seg en sittegruppe lenger inn i lokalet. Uansett hvor du sitter vil muzaken likevel komme merkbart frem i enhver stillhet, enten den er klein eller bevisst. Til tross for antall kvadratmeter er det likevel et høyt støynivå med folk som gestikulerer med armene til en eller annen historie som blander seg med muzaken og gir andreplassen relativt mange hodetelefoner på tross av den høye plasseringen.

For det Baker Hansen kan tilby som de andre har manglet så langt, er lett tilgjengelige strømuttak. Her kunne man fint plugge inn duppeditten sin både til høyre og venstre. Støynivået er likevel slik at man må høre på litt høy musikk for å sperre ute de høyeste samtalene.

Førsteplassen er vel fortjent, og gir deg følelsen av å være med i Mad Men.


Foto: Brage Gallis

Kaffebaren Fuglen, 4 minutters gange fra Storbyuniversitetet, gir deg et herlig 70-talls interiør med fremsatte askebeger på bordene. Her kan man velge mellom lenestoler, sofaer eller sittegrupper og alt er komfortabelt. Fuglen er åpen til midnatt så her kan man lese fra morgen til kveld eller til det blir naturlig å bytte ut kaffen med nått attåt.

Til tross for at denne kaffebaren også tilbyr en ustanselig strøm av muzak er lokalet delt opp i så mange rom at man fint kan unngå de mest pratsomme menneskegruppene og rømme til et av de andre rommene. Dette er også den eneste grunnen til at Fuglen får 3 og ikke 4 hodetelefoner. Med rumpa godt plantet i en skinnstol og bena i kors kan man ikke unngå å føle seg som Don Draper fra Mad Men. Strømuttak må letes litt etter, men de er der - ett eller annet sted.

Trenger du noe å høre på mens du leser? Podcasten til Tekstbehandlingsprogrammet er alltid en litterær blomst i et hav av musikk:

Toppfoto: John Beans via: https://myfriendscoffee.com

Hodetelefonikon: PNG Designed By thedesignerbd from pngtree.com