Aktivist og feminist Seyran Ateş mottar UiOs menneskerettighetspris

Tirsdag 15. oktober ble det kjent at imam, jurist og forfatter Seyran Ateş er årets vinner av UiOs menneskerettighetspris.

Retor Svein Stølen omtaler Ateş som et menneske med et grenseløst mot.

– Hun viser en imponerende sterk vilje til å beskytte og kjempe for universelle verdier og menneskerettigheter, på bekostning av sin egen personlige frihet og med fare for sitt eget liv. Det krever et mot som de færreste av oss kan forstå fullt ut, men som vi bør støtte, ære og belønne, uttaler han gjennom en pressemelding fra UiO.

Ateş, som er vokst opp i Tyskland, var en av dem som i flere år jobbet for å få på plass et tysk forbud mot tvangsekteskap, et forbud som kom i 2011. Hun har omtalt seg selv som verdens eneste «offisielle» kvinnelige imam, og etablerte i 2017 den liberale Ibn Rushd-Goethe-moskeen i Berlin.

I nominasjonen fra priskomiteen er det lagt vekt på at hun som imam «og gjennom flere felles prosjekter (har) styrket interreligiøs solidaritet og den liberale kampen for frihet og kjærlighet og like rettigheter for muslimske kvinner og jenter» og at hun «fører en modig frigjøringskamp med nesten ingen støtte fra sine egne».


– Frihet er å bestemme over sin egen kropp. Det gjelder alle, uttalte Ateş til Aftenposten i våres. Her fra et arrangement om kvinner og islam. Foto: ECR.

Ateş er forfatteren av boken Islam trenger en seksuell revolusjon som kom på norsk tidligere i år. Et «kampskrift for fri seksualitet blant unge muslimske kvinner og menn», ifølge Aschehoug som står bak den norske utgivelsen. I boken tar hun til orde for at seksualiteten skal være fri, privat og selvbestemt, og ikke noe som bestemmes av ens familie.

I et intervju med Dagbladet har hun lagt vekt på at hun ikke kjemper en kamp mot islam, men mot patriarkatet.

– Det dypeste gapet mellom islam og den vestlige verden er selvbestemmelsen, retten til bestemme over din egen kropp. Det er en rett som muslimske kvinner blir nektet, fortalte hun til avisen i sommer.

Til Aftenposten har hun pekt på at seksualitet er et området som er sterkt dominert av patriarkatet, og som blant annet brukes for å kontrollere samfunnet og å hindre at kvinner og menn kan jobbe sammen.

Toppfoto: Stephan Röhl