Skumma anbefaler: uke 42

Høsten har for alvor meldt sin ankomst, og temperaturene synker sakte men sikkert mot "best-å-holde-seg-inne". Uansett om du har planer om å holde deg inne eller utforske hva byen har å by på denne helgen gir Skumma Kultur deg sine beste anbefalinger av hva du kan se, lese, høre eller gjøre.

Konsert: IDER, Krøsset, 28.oktober
Noe av det jeg liker aller best med festivaler er å endelig se artister og band som jeg har hørt på lenge og gleder meg til å oppleve live. Minst like bra synes jeg også det er å oppdage nye grupper og stjerner. Plutselig bare detter man innom en konsert som viser seg å være helt rå. Om bare 10 dager spiller en elektropop-duo jeg oppdaga av ren tilfeldighet på Piknik i Parken-festivalen i 2018, på Krøsset. Duoen heter IDER og består av to bestevenninner fra Nord-London som begynte å lage musikk på soverommet i leiligheten de deler. De slapp debutalbumet sitt "Emotional Education" i sommer, like etter jeg så dem live for andre gang - da på en festival i Nederland. Noe ekstra gøy med IDER er at de skal være oppvarming for Sigrid på hennes Europa-turné denne høsten. Ville fått med meg IDER på Krøsset 28. oktober om jeg var deg. De er rå!
Maren Olava Ask Hütt

Youtubekanal: Kurzgesagt

Er du full av spørsmål om verden rundt deg? Lurer du på om kjøtt er så farlig for deg som alle sier? Lurer du på om alt egentlig bare en simulasjon? Eller går du rundt og undrer på om hva som hadde skjedd hvis vi hadde sprengt alt av atomvåpen her på jorda samtidig? Da har jeg noe for deg! Med morsom og fargerik animasjon forklarer Kurzgesagt alt mellom himmel og jord! Har du 10 minutter til rådighet vil jeg virkelig anbefale å se en av videoene fra dem. Med en fantastisk fortellerstemme som lett kunne ha utkonkurrert hele BBC sitt dokumentarteam, blir man forklart alt fra de internasjonale maurkrigene til designer-babyer. En av videoene som jeg kan anbefale på det varmeste er «Why Alien Life Would Be Our Doom - The Great Filter». Det er en video som forklarer hvorfor det aldri har vært andre levende vesener i universet enn oss, og hvis det har det er vi f u c k e d. My life got flipped turned upside down når jeg så den videoen, som Will Smith hadde sagt det.
Annika Celin Bogen

Musikk: Eloise

30 mai i år slapp Eloise sin første EP, This Thing Called Living. Jeg oppdaga den først i august da en venninne sendte meg den første låta på EP’en og skrev «Hør denne! Den tror jeg du vil like». Og det hadde hun rett i. Jeg har ikke hørt om Eloise tidligere, og til min store frustrasjon finner jeg ikke ut stort om henne på internett heller. Etter flere søk på både instagram, facebook, twitter etc., har jeg konkludert med at hun må være en nokså fersk artist. Men den dype og behagelige stemmen til denne hemmelighetsfulle damen er nå solid plassert i spillelisten min. Den jazzy stilen og de varme harmoniene passer spesielt godt nå om høsten, enten om du er ute å går blant høstfargene eller sitter inne under teppet. Eneste negative jeg har å si om denne EP’en er at den er for kort. Jeg skulle gjerne hatt flere minutter av Elosie sin stemme å lytte til. Personlig favorittlåt: "TTCL".
Vilja Hoel

Toppfoto: Maren Olava Ask Hütt