Skumma anbefaler: uke 45

Det er årets første snødag. Et eller annet sted i byen står antakeligvis en bussjåfør akkurat nå og irriterer seg grønn over en kjetting han ikke får på hjulene sine. Vi kan kanskje ikke hjelpe ham med kjettingen, men Skumma Kultur gir ham som vanlig det beste han kan se, lese, høre eller gjøre når han er ferdig på jobb.


Spill: Return of the Obra Dinn
Det er utfordrende å anbefale noe som man helst ikke skal vite noe om. Det er sjeldent at jeg mener noe er så bra at jeg tar hensyn til hver tenkelig variabel som kan påvirke en annens opplevelse. Ord forblir usagt, opplevelser forblir bare en fjern affære. Sånn opplever jeg det når jeg snakker om Lucas Popes nyeste spill Return of the Obra Dinn. Spillets pitch følger (heldigvis?) også samme tanke; I 1807 dukker handelsskipet Obra Dinn på mystisk vis opp utenfor Falmouth, 5 år etter det ble antatt tapt på havet, med ødelagte seil og ingen tegn til mannskapet på 60 stykker. Som forsikringsagent blir det din oppgave å utforske skipet, gjøre rede for hva som har skjedd, og selvfølgelig taksere skadene. Spennende? Eller har du hørt det før? Uansett effekten av pitchen har Pope, som jobbet alene på spillet i nesten 5 år, klart å skape noe som er helt unikt. Obra Dinn er knapt og konsentrert, men også nærmest perfekt. Det tar ikke mer enn noen minutter før du skjønner akkurat hva jeg mener.

Den melankolske sannhet er at noen ting bare kan oppleves en gang. Det er både trist, men også litt utrolig. Godt er det likevel at jeg kan anbefale det videre.

(Spillet kom orginalt ut i fjor gjennom Steam, men ble nå i oktober også tilgjengelig på alle konsoller! Med andre ord: ingen unnskyldning).


Podkast: Song Exploder
Song Exploder er en podcast der artister har muligheten til å fortelle hvordan de lager sin musikk. Artisten selv står for mesteparten av pratinga og forklarer hvordan de mekker musikk fra ide til ferdig sang. Og om du har 15-20 minutter ledig og lurer på hvordan for eksempel American Football mekka musikken sin, er denne podcasten perfekt! Det er veldig fascinerende hva ulike artister legger vekt på når de lager musikk. Noen forklarer teksten i detalj, alle historiene og meningen bak vært ord. Og andre viser hvordan de bygde opp sangen ut fra EN synth. Personlig elsker jeg når artistene kommer med eksempler fra første utkast, at vi får høre synthen som starta det hele. Eller gitarriffet som var såpass kult at det ble en helt sang. Noen artister tar med taleopptak fra klokka to på natta med mumlende tekster og melodier. På slutten av hver episode får du høre sangen i sin helhet, og det er helt seriøst dønn ærlig, magisk. Hele podcasten virker veldig intim og det føles som du og artisten sitter i en koselig kafe, og de forteller sine dypeste hemmeligheter om hvordan de lager musikk. Hvis du trenger en liten pekepinn på hvor du skal starte kan jeg anbefale episodene med Christine and the Queens, Clairo eller MGMT.
Hør Song Exploder på Spotify her


Musikk: Pretty Vicious
Med låter der det er vanskelig å ikke la hodet nikke i takt med sangen, og med røffe gitar riff, kicket Pretty Vicious av sitt første album i juli.
Pretty Vicious er et punkband fra Storbritannia som fort har blitt mitt favoritt band. Albumet som de slapp i juli heter "Beauty of youth", og er fult av knallgode punksanger. Med sanger som setter samfunnets mange problemer i spissen, rytmer med god driv og en vokalist med en skarp og rå stemme, er Pretty Vicious et band du ikke burde gå glipp av.
Hvis jeg skal anbefale tre sanger fra albumet så er det "Something worthwhile", "Move" og
"I don’t wanna know".
Om du liker punkrock så er dette et album du absolutt må få med deg!