«Doctor Sleep» vil holde deg våken

Kan «Doctor Sleep» måle seg med «The Shining»? Nei, men det er heller ikke meningen.

"Doctor Sleep" har en annen tone og er ikke like estetisk uttrykksfull som Stanley Kubricks «The Shining», men den er underholdene, og står støtt på egne ben. Regissør Mike Flannigan har godt kjennskap til Stephen King, og tidligere regisserte både «Haunting of Hill House» og «Geralds Game» og kommer nå med en ny urovekkende triller.

Historien starter der «The Shining» slapp, og vi møter Danny Torrence, (Ewan McGregor) som sliter med å falle til ro. Fortiden hjemsøker ham, og han har utviklet en lei tendens til å drikke for mye. Parallelt med Dannys flukt fra sin tragiske fortid møter vi antagonisten Rose the Hat (Rebecca Ferguson) som leder en gruppe med udødelige skapninger. De jakter ned og livnærer seg på andre med samme «shining»-evne som Danny har, og spesielt barn. Man skjønner fort at dette er skapninger man ikke vil møte på en forlatt landevei.


bilde: Warner Bros Pictures/SF Studios

Handlingen kommer ordentlig i gang når voksne Danny legger alkoholismen bak seg og vil komme seg videre i livet. Han ender opp i en liten by og får jobb som hjelpepleier der han holder døende pasienter med selskap før de forsvinner fra vår verden. Tiden går og 8 år senere får han kontakt med den magiske jenta Abra (Kaleigh Curran). Hun har vitnet Rose the Hat og gjengen myrde enda ett offer, og vil ha Dannys hjelp til å stoppe dem. Det legges en plan for å stoppe de onde kreftene.

Undervurderer publikum?

Filmen har en lei tendens til å overforklare de overnaturlige elementene til tider, og stoler ikke helt på at publikum forstår handlingen. Noe som virker rart siden historien ikke er spesielt komplisert. Den er noe forutsigbar og overtydelig, og da blir en spilletid på 2 timer og 31 minutter litt lenge.

Likevel klarer filmen å bygge videre på universet til Kubricks «The Shining», uten å støtte seg for mye på dens suksess. Det gjøres noen klare nikk til forgjengeren og fortsettelsen av livet til Danny oppleves som et rikt supplement. McGregor er alltid en fryd å se på skjermen, og hans portrettering av Danny som voksen er intet unntak. Ferguson leverer også en troverdig rolle, og tar deg med på noen skikkelige grusomme scener som gjør vondt å være vitne til.


Foto: Warner Bros Pictures/SF Studios

«Doctor Sleep» fungerer best når fortiden og nåtiden flettes sammen på en troverdig måte, men jeg skulle likevel ønske det var et større fokus på Dannys personlige reise, og hans interne kamp mot mørket som også drev faren hans til galskap.

Ikke en skrekkfilm

Sjangermessig er filmen nærmere en thriller enn en skrekkfilm, så ikke forvent å bli skremt ut av setet. Spennende er den likevel, og man blir ordentlig engasjert i kampen mot de onde kreftene. Den trenger ikke lene seg på billige effekter eller jumpscares for å skape en urovekkende fortelling, og du slapper aldri helt av. Med andre ord er den en verdig oppfølger du burde få med deg.

Karakter 7/10

Toppfoto: Warner Bros Pictures/SF Studios